bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як підліткам зрозуміти свою роль у повоєнному відновленні? Дискусія у Львові
23.04.2024

Проєкт «План.Дій.Основи» поєднує мистецьку та освітню практики. Вчителі разом з учнями зможуть досліджувати новітню історію України та її вплив на сьогодення. Для цього пропонують зрозумілий молоді формат — постери.

Учням буває важко осягнути всі перипетії історичних подій. А такі плакати в доступній формі покажуть послідовність і динамічність нашої історії.

Про що будуть постери?

34 плакати зображують різні періоди історії — від набуття Україною незалежності до сьогодення. Кожна ілюстрація — це мікс подій певного року, що знайомить з українським мистецтвом, громадянськими рухами, економікою, науковими та спортивними досягненнями. Є навіть культові меми. Історія про 2024 рік залишиться відкритою. Постер матиме «‎білі плями» — їх школярі зможуть доповнити самостійно.

До розробки плакатів залучили 15 ілюстраторів.

Деталі проєкту розповідає його координаторка, керівниця громадської організації Pro.Pro.Lab Олена Шульга:

«‎Працюючи з підлітками в пілотній програмі з відбудови “План.Дій”, ми помітили, що учням подекуди не вистачає знань про події з 1991 року та їхній вплив на сьогодення. Однак поколінню, яке формується під впливом війни, розуміння історичного шляху держави, дозволить краще усвідомити себе, свою громадянську ідентичність. А відтак — самостійно знаходити рішення для відновлення країни.

Тому разом з професійними ілюстраторами та історикинею ми розробили серію постерів про найяскравіші події незалежної України. Історія, представлена в цікавій, зрозумілій формі, приверне увагу підлітків і стане початком важливих діалогів: про громадянську позицію, про розуміння своєї ролі у процесі відновлення, про майбутню професію. Та й загалом про можливі відбудовчі ініціативи в рідній громаді».

Оптимальним місцем для таких дискусій автори проєкту вважають шкільні укриття. Це одне з місць, де усвідомлення подій війни загострюється чи не найбільше.

Олена Шульга: «Ми задалися питанням: як за допомогою креативності можна зменшити тиск спогадів війни, що супроводжують перебування в укритті? Так виникла ідея з плакатами.

 

Як уже зараз отримати постери для своєї школи?

Організатори надрукують 100 комплектів по 10 постерів. Їх передадуть безкоштовно тим вчителям, які вже залучають учнів до відбудовчих проєктів, або планують це робити.

Перші комплекти постерів зможуть отримати найактивніші учасники презентації проєкту у Львові, 25 квітня. Реєстрація за посиланням.

До участі запрошують місцевих освітян, учнів 8-11 класів, представників громадських організацій, які працюють у сфері неформальної освіти та відбудови.

Під час презентації ви познайомитеся з методикою роботи з плакатами: 

  • Чому пропонуємо працювати з ними в укриттях?
  • Чому важливо працювати з новітньою історією у форматі вільних дискусій?
  • Як аналіз історії допоможе посилити стійкість учнів, їхню громадянську позицію?
  • Також говоритимемо про лагідну профорієнтацію та переосмислення просторів шкільних укриттів.

 

Переосмислення укриттів як невід’ємних освітніх просторів в умовах війни

Нині, коли частина учнів повертається до шкіл, обладнаних укриттями, ці простори стали єдиною можливістю безперервного офлайн-навчання під час повітряних тривог. Вочевидь нашим дітям доведеться провести в укриттях ще досить багато часу. Але і його можна використати з користю.

Олена Шульга: «‎Перебуваючи в укриттях, вчителям вдається частково відновити проведення уроків. Значну частину часу учні просто “перечікують” повітряну тривогу. Цей час ми і хочемо використати з користю для них. Не переобтяжуючи затверджену навчальну програму і при цьому ініціювавши міждисциплінарні дискусії — про відновлення та стійкість у час війни. Шкільні укриття мають бути не лише безпечними. Вони повинні давати змогу повноцінно продовжувати навчання. І навіть більше — створювати додаткові можливості для неформальних, пізнавальних активностей. Цікаві постери про історичні події — одне з таких рішень».

Вчителям з усіх регіонів ???? Для вас проведуть два онлайн-тренінги по роботі з плакатами в укриттях:

  • 29 квітня
  • 2 травня

Кількість місць обмежена, тож не зволікайте та реєструйтесь за лінком.

За новинами проєкту слідкуйте на сторінці у Facebook.

Проєкт «План.Дій.Основи» реалізується ГО «Про.Про.Лаб» в рамках програми ZMINA: Rebuilding, за підтримки фонду ІЗОЛЯЦІЯ (UA), Trans Europe Halles (SE) та Malý Berlín (SK) та співфінансується Програмою Європейського Союзу «Креативна Європа».

Контакти

  • За новинами проєкту слідкуйте на сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/EngineeringWeekUA

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.