bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Публічне обговорення щодо розслідування злочинів проти виборчих прав громадян у жовтні 2014 року
07.09.2015

9 вересня відбудеться публічне обговорення «Чи покарані фальсифікатори парламентських виборів 2014 і як запобігти порушенням на чергових місцевих виборах?» з 15:00 до 17:00 год у Києві (вул. Ярославів Вал, 22, Radisson Blue Hotel, конференц-зала Embassy Suite 2+4). Організаторами заходу виступають Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES), які презентують результати моніторингу  діяльності правоохоронних та судових інституцій України щодо розслідування злочинів проти виборчих прав громадян, вчинених на парламентських виборах 2014.

Не зважаючи на поступ України у забезпеченні стандартів виборів, позачергові вибори до Верховної Ради України у жовтні 2014 року супроводжувалась порушеннями, які потребували об’єктивного та системного розслідування.  У цілому органи внутрішніх справ відкрили 291 кримінальне провадження щодо злочинів проти виборчих прав громадян. Найбільше кримінальних проваджень було ініційовано у м. Києві, Донецькій,  Одеській, Київській та Чернігівській областях.

За даними незалежних спостерігачів та правоохоронних органів найпоширенішими порушеннями стали підкуп виборців, фальсифікація виборчої документації, кратне голосування, порушення порядку фінансування  виборчої кампанії.

Під час публічного обговорення організатори презентують результати дослідження та запропонують напрацювати першочергові кроки щодо попередження масштабних зловживань на чергових місцевих виборах, забезпечення невідворотності покарання за вчинені на виборах злочини, ефективного врахування досвіду минулорічних виборів.

Мова заходу: українська. Буде забезпечено синхронний переклад на англійську мову.

Для участі у заході необхідна обов’язкова реєстрація учасника / акредитація ЗМІ до 08.09.2015 до 18:00 за посиланням: https://goo.gl/oLpr10 

Організатори підтвердять вашу участь окремим листом.

Захід відбуватиметься за технічної підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), а також сприяння Департаменту закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (DFATD) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Висловлені під час заходу погляди не обов’язково відображають погляди IFESDFATD чи USAID.

Довідково:

Найбільше кримінальних проваджень у 2014 році було порушено за ст. 157 ККУ (Перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача). На другому місці - кримінальні провадження за статтею 158 ККУ (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів,, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців) - 46 кримінальних проваджень. За статтею 160 ККУ (Підкуп виборця) було розпочато 37 кримінальних проваджень - третє місце серед усієї сукупності  розпочатих проваджень. Натомість за статтею 158-1 Кримінального кодексу (Незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз) розпочато 17 проваджень, за  статтею 159-1 Кодексу (Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку)-9, за статтею 158-2 (Незаконне знищення виборчої документації) - 1.  За статтею 159 Кримінального Кодексу (порушення таємниці голосування) не було порушено жодного кримінального провадження. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.