bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадське обговорення: бідність: привід для сирітсва?
09.10.2013

За даними інституту демографії та соціальних досліджень рівень бідності в Україні в 2012 році за відносним критерієм склав 26%; 11,2% населення вважаються злиденними. Рівень бідності серед дитячого населення (до 18р.) складає 33,3%.

Наслідки такого соціального явища, як бідність,  можуть бути досить тяжким, а інколи й трагічними, особливо, коли соціально-економічні негаразди суспільства торкаються дітей, у зв’язку з чим їхні права та потреби не можуть бути повною мірою реалізовані.

В Україні 96 тис дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Понад 75% з них – соціальні сироти. Крім того, за оцінкам експертів, понад 40 000  дітей знаходяться в інтернатах за заявою батьків. Офіційно ці діти мають батьків, але фактично проживають та виховуються в закладі.

 Відповідно до Конвенції ООН про права дитини, Керівних принципів ООН щодо альтернативного догляду дітей та інших міжнародних документів, бідність не може виступати критерієм для вилучення дитини з сім’ї та втрати нею родинного оточення. Але, нажаль, дослідження ситуації із захисту прав дитини в Україні визначають бідність, як один з ключових факторів, що спричиняють влаштування дитини до інтернату за заявою батьків.

 Мета громадського обговорення: Створити платформу для широкого розгляду проблеми соціального сирітства через вплив бідності та виробити пропозиції щодо вдосконалення системи забезпечення прав дітей та сімей в Україні відповідно до міжнародних стандартів.

 Учасники: в Громадському обговоренні візьмуть участь експерти національного та міжнародного рівнів, представники громадських та благодійних організацій, державних структур, навчальних закладів.

 В ПРОГРАМІ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ:

  • Виставка дитячих робіт підготовлених в рамках дослідження «Бідність очима дітей»

Враховуючи право дитини на участь, створюючи можливості для того, щоб голос дитини було почуто, МБО «БФ «СОС Дитячі містечка» застосувала інноваційний європейський досвід з вивчення думки дітей. В березні 2013 року в м. Луганськ був реалізований проект «Бідність очима дітей». Дітям була надана можливість, творчими методами дати відповіді на запитання: «Що таке бідність?», «Який вплив вона здійснює на життя?», «Як подолати бідність?».

Під час заходу, буде можливість ознайомитися з дитячими роботами та баченням.

  • Відео-сюжет про життєву ситуацію сімей, які були змушені влаштувати дітей в інтернат

Відео-сюжет демонструє життя 2 сімей, які зіштовхнулися з проблемою влаштування дитини до інтернатного закладу. В одній, завдяки роботі та підтримці соціальних працівників вдалося повернути дітей додому. В іншій, незважаючи на сильне прагнення батьків, кризова ситуація в сім’ї продовжується.

Діти та їх батьки поділяться своїми переживаннями, роздумами, труднощами з якими зіштовхуються та своїм баченням вирішення ситуації.

Соціальні працівники, що працюють з даними сім’ями, запропонують свої шляхи забезпечення права дитини на турботливу, люблячу сім’ю.

  • Експертна дискусія

Наскільки реалії сьогодення відповідають Конвенції ООН про права дитини та міжнародним стандартам? Яка ситуація з процесом Де-інституалізації в країні? Чи достатньою є система підтримки, допомоги сім’ям, які перебувають в ризику розлуки з дитиною через вплив соціально-економічних факторів? Який міжнародний досвід в питанні забезпечення права дитини на сім’ю? 

Національні та міжнародні експерти спробують знайти відповіді на ці та інші питання із залученням до дискусію учасників Громадського обговорення

  • Громадське обговорення в форматі «відкритого простору»

Які послуги на рівні громади допоможуть попередити влаштування дитини до закладу? Як повернути дитині сім’ю, як підготувати дитину та сім’ю до процесу реінтеграції? Як ефективно організувати процес Де-інституалізації? Які стандарти підтримки сімей повинні бути запроваджені в Україні?

Напрацьовані рекомендації будуть надані Міністерству соціальної політики України.

 

Місце проведення: торгово-офісний комплекс «Парус»,   вул. Мечникова, 2 А, Конференц-хол, вхід з проспекту Л.Українки

Час проведення: 15.10.2013, з 9.30-15.00

Обов’язкова попередня реєстрація в заході за тел. 093- 514-62-56, (044) 232-95-81 або за електронною поштою   [email protected].

При реєстр нації   обов’язково вказати свої контактні дані, посаду та досвід роботи за темою   заходу. Можливість участі в заході підтверджується листом-запрошенням від   організаторів. Кількість місць обмежена.

Контактна особа - Євгенія Юрчук

 ЗАКІНЧЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ: 11 жовтня, 2013 р.

Контакти

  • 093-514-62-56
  • (044) 232-95-81

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.