bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Школи Миколаєва першим апробують експериментальний посібник
13.09.2013

Програму курсу розробила творча група авторів міжнародного проекту “Освіта для сталого розвитку в дії”. Вона є унікальною українською освітньою ініціативою – вперше наймолодші школярі України матимуть можливість ознайомитися з основними ідеями сталого розвитку та навчатися сталому стилю життя.

Видання експериментальних посібників здійснено за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України.

Першопрохідцями в освоєнні посібника, що отримав назву “Школа друзів планети”, стануть близько 20 загальноосвітніх закладів міста Миколаєва. Саме там 19-21 вересня для учителів-апробаторів за участі тренерів-експертів з міжнародного проекту пройдуть навчальні тренінги з викладання курсу. Крім того, до експерименту долучаться школи міста Буча, Ворзеля, Києва та Ужгорода.

Назва посібника – “Школа друзів планети” – цілком відображає основну ідею курсу та його змістову наповненість. Книга ознайомлює першокласників з поняттям “сталого розвиток”, розповідає, як кожен може зробити планету щасливішою, піклуючись про неї та розумно використовуючи її багатства. З допомогою практичних порад посібника діти можуть досліджувати свій спосіб життя, оцінювати свої вчинки і спробувати діяти по-новому, щоб бути впевненими – земних ресурсів вистачить для усіх і сьогодні, і завтра.

Нагадуємо також, що творча група авторів міжнародного освітнього проекту продовжує роботу над експериментальним посібником зазначеного курсу для дошкільнят. Які із дитсадків України першими навчатимуть діток сталому стилю життя, команда проекту наразі не розголошує.

У рамках проекту “Освіта для сталого розвитку в дії” шкільна програма курсу за вибором “Уроки для сталого розвитку” була розроблена для 3-4, 8, а також 9 (10) класів. Для 5-7 класів розроблено систему позакласних занять і видано посібник для класних керівників. В Україні курс викладається вже близько шести років. Наразі ним охоплено понад 500 шкіл в 14 регіонах.

Посібники школам-учасницям проекту надаються безкоштовно. Крім того, усі матеріали курсу розміщені у вільному доступі на сайті проекту esd.org.ua у рубриці “Посібники та програми”.

Додатково:

У березні 2013 року в Україні стартував другий етап міжнародного освітнього проекту “Освіта для сталого розвитку в дії”, що реалізується партнерами - Благодійною організацією “Вчителі за демократію і партнерство” (Україна) і “Глобальний план дій” (Швеція) за підтримки Агенції з питань міжнародного розвитку SIDA (Міністерство закордонних справ Швеції). Проектну діяльність заплановано на три роки.

У рамках проекту його експертами була розроблена спеціальна шкільна програма “Уроки для сталого розвитку” для 3-9(10) класів у вигляді курсів за вибором, факультативів, гурткових, клубних та інших форм позакласних занять.

Загалом на першому етапі програмою було охоплено більше 50 000 учнів по усій Україні, а разом з ними, опосередковано, близько 100 тисяч друзів та членів родини школярів. Підготовку з викладання програми освоїли понад 2 800 учителів з більше ніж 500 середніх навчальних закладів у восьми областях.

Наочними результатами першого етапу проекту стали збережені ресурси: за підрахунками, після освоєння «Уроків» учасники суттєво скоротили споживання води та електроенергії на 10-12%, а також значно зменшили обсяги твердих побутових відходів – на 12-15%.

Другий етап передбачає подальшу підтримку реалізації шкільної програми «Уроки для сталого розвитку» в Донецькій, Житомирській, Черкаській, Харківській, Київській, Миколаївській та Тернопільській областях. Крім того, з 2013 року програму поширено ще на сім нових областей: Івано-Франківську, Дніпропетровську, Хмельницьку, Луганську, Львівську, Рівненську, Вінницьку.

 

Контакти

  • [email protected]
  • 097 674 98 91
  • Міжнародний освітній проект “Освіта для сталого розвитку в дії”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.