bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як у Черкасах готуються до повної заборони куріння в кафе, барах та ресторанах
04.12.2012

5 грудня 2012 року власники ресторанного бізнесу, громадськість, міліція та інспекція захисту прав споживачів обговорять перспективи виконання нового антитютюнового закону щодо 100% звільнення кафе, барів, ресторанів від тютюнового диму. Під час прес-конференції громадськість та представники влади розкажуть про плани щодо контролю над виконанням Закону, досягнення України в контролі над тютюном, а також ознайомлять із тенденціями щодо поширеності тютюнокуріння в країні. Також в рамках прес-конференції власники та представники ресторанного господарства символічно жбурлятимуть попільниці до смітника.

По закінченні прес-конференції під час круглого столу відбудеться дискусія стосовно економічних наслідків введення заборони куріння в приміщеннях кафе, барів, ресторанів та позитивних наслідків для поліпшення здоров’я населення.

Прес-конференція та круглий стіл на тему «Бездимні кафе, бари та ресторани в 2012 році. Черкаси приєднується до найкращих практик захисту відвідувачів та персоналу від негативного впливу тютюнового диму» відбудеться у ресторані «Тарантелла» по бул. Шевченко, 218. Початок о 12.00.

У прес-конференції візьмуть участь:

  • Володимир Васильович Тютюннник – Начальник відділу дільничних інспекторів міліції ГУ МВС України в Черкаській області
  • Віталій Анатолійович Бойко – начальник інспекції з питань захисту прав споживачів у Черкаській області.
  • Представники закладів ресторанного господарства
  • Автори Закону - представники коаліції за вільну від тютюнового диму Україну.

Нагадаємо, що 16 грудня 2012 року буде зроблено великий крок у звільненні робочих і громадських місць від тютюнового диму – набуває чинності Закон України № 4844 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів». 15 листопада у всьому світі відзначили Всесвітній день відмови від куріння. В цей день офіціанти, лікарі та борці з курінням розпочали загальноукраїнську просвітницько-інформаційну кампанію, мета якої – проінформувати власників закладів ресторанного господарства та громадян про те, що з 16 грудня 2012 року в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів забороняється куріння.  

У Черкасах волонтери роздадуть рестораторам листівки, які розповідатимуть про новий закон, механізми його виконання та закличуть власників розмістити на дверях закладів таблички-попередження з написом: «З 16 грудня в приміщеннях ресторанів, кафе та барів України не курять!».

За законом також забороняється куріння кальяну та електронних сигарет у приміщеннях ресторанів. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – у вигляді штрафу в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень залишається такою, як і зараз. Але якщо раніше для накладання штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50%,  і що тютюновий дим туди поширюється, то тепер все стає простіше: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Фізична особа, яка не буде реагувати на зауваження адміністрації закладу та куритиме у приміщенні ресторану, буде притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 51-170 гривень.

Нагадаємо, що 6 серпня цього року Державна інспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість оголосили про об’єднання зусиль для успішного контролю над виконанням антитютюнових законів, здатних знизити рівень поширеності тютюнокуріння та захистити населення від шкідливого впливу тютюнового диму. Свідченням серйозних намірів стало підписання Меморандуму про співпрацю Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Україна і членів Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Посилення співпраці громадськості та Інспекції дозволить підвищити рівень виконання важливих антитютюнових Законів, які вступають в силу в 2012 році: Закону України № 3778 про захист населення від тютюнової реклами (набрав чинності 16 вересня) і Закону України № 4844 про звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму (набирає чинності 17 грудня).

Довідка.

В Україні зберігається тенденція до відмови людей від куріння. За даними Держкомстату, якщо у 2008 році курило 10,1 мільйони осіб (25,6% населення старше 12 років), то в 2011 році – 8,6 мільйони (22,3%). Це все стало результатом послідовної та комплексної антитютюнової політики. Зокрема, 16 вересня набув чинності  Закон про заборону реклами  тютюну в місцях продажу, в Інтернеті, а також було заборонене спонсорство виробників тютюну, а з 4 жовтня на пачках сигарет почали друкувати картинки-попередження, що показують наслідки куріння. Антитютюновий рух підтримують понад 150 відомих українців – підписантів «Маніфесту проти куріння».

В 2006 році Україна ратифікувала Рамкову Конвенцію ВООЗ із контролю над тютюном, в якій зазначено: наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності.

Міжнародний день відмови від куріння започаткований Американським онкологічним товариством у 1977 році. Мета цього заходу – сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залученню до боротьби проти паління всіх верств населення та лікарів усіх спеціальностей, профілактиці тютюнопаління й інформуванню суспільства про згубний вплив тютюну.

Конвенція є обов’язковим до виконання міжнародним договором, і Україна зобов’язалася забезпечити захист від впливу тютюнового диму на робочих місцях усередині приміщень.

Ефективні заходи захисту від тютюнового диму вимагають повного виключення куріння і тютюнового диму в конкретному просторі, оскільки не існує безпечного рівня дії тютюнового диму. Такі ж заходи як вентиляція, фільтрація повітря, створення окремих зон для куріння, є неефективними, що підтверджено численними науковими дослідженнями.

Тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, 250 з яких небезпечні і канцерогенні: ДДТ, ацетон, кадмій, миш’як тощо, та є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, серцево-судинних та неврологічних захворювань.

Більшість європейських країн, зокрема Ірландія, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Естонія, Латвія, Литва, Бельгія, Франція, Іспанія, Кіпр, Угорщина, Мальта, Македонія, Словенія. Італія, Туреччина, Болгарія, вже повністю відмовилася від куріння в приміщеннях ресторанів, кафе та барів.

У тих країнах, штатах і містах, де приміщення ресторанів були звільнені від тютюнового диму, досить швидко було зафіксовано зменшення кількості госпіталізацій з серцевими проблемами серед некурців.

Детальніше про дослідження КМІС, згідно якого 84% українців підтримують ідею Закону, який повністю забороняє курити всередині більшості громадських приміщень, включно з усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами, ресторанами та барами  тут.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.