bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Лише 57% органів влади створили перелік відомостей, що становлять службову інформацію
30.09.2011

Лише 57% органів влади створили перелік відомостей, що становлять службову інформацію. Такими є дані аналізу виконання регіональними органами державної влади та органами місцевого самоврядування повноважень закону «Про доступ до публічної інформації».

Дослідження, підготоване Українським незалежним центром політичних досліджень, було презентоване у ході круглого столу «Організація доступу до публічної інформації в органі влади».

В дослідженні брали участь 35 регіональних органів публічної влади: 16 ОДА, 14 міських рад та 5 обласних рад. Дослідження тривало з 1 серпня по 5 вересня цього року.

77% з досліджених органів влади прийняли Положення про структурний підрозділ (окремий відділ у вже існуючому) або наказ про призначення відповідальної особи.

Положення про порядок висвітлення публічної інформації на офіційному веб-сайті прийняли лише 37%. Так само тільки 37% ухвалили Положення про спеціальне місце для роботи запитувачів із інформацією. При цьому вже у 83% органів влади таке місце відведене і працює в повній мірі (надається право запитувачам робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо).

У 54% органів влади відповідальність за запити на інформацію покладена на певний відділ, по 17% - на відповідальну особу або створений у формі управління, відділу, сектору структурний підрозділ; у 12% цим питанням займається окремий спеціаліст.

Більшість органів влади переходять на електронну форму ведення системи обліку публічної інформації (43%). 54% вже розмістили її на своєму веб-сайті. Тільки 11% обрали паперову форму, а ще 26% вважають зручною і паперову, і електронну форми.

Найоперативніше органи влади відповідають саме на письмові запити – вчасні відповіді у 97% випадках. Вчасно надсилають відповіді по телефону, факсу - 77%; вчасні відповіді електронною скринькою становлять 74%.

Результати аналізу дають розуміння того, що органи публічної влади недостатньо точно розуміють всі принципи та нововведення закону «Про доступ до публічної інформації».

У ході заходу також було презентовано Методичні рекомендації щодо практичного впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації», які є першою спробою роз’яснити основні положення Закону. Також експерти обговорили проблемні питання щодо виконання закону.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.