bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадськість хоче базову інформацію про орган публічної влади та акти “вже й одразу”
01.08.2011

Для НУО одним із найбільш доступних джерел публічної інформації є офіційні веб-сайти органів державної влади та місцевого самоврядування, а також інші джерела, де можна знайти інформацію «уже і одразу».

Навіть за умови достатнього обсягу законодавчого регулювання організації скаржились на проблеми оприлюднення публічної інформації самостійно органами влади. До прийняття Закону «Про доступ до публічної інформації» існували також інші акти, наприклад, для органів виконавчої влади обов’язковою була Постанова КМУ №3 «Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади» від 04.01.2002 р.,з виконанням якої також існують проблеми.

«Із прийняттям Закону «Про доступ до публічної інформації» в громадськості посилились сподівання на те, що буде підвищено прозорість діяльності органів влади, та вони отримають швидкий доступ до інформації. В тому числі важливим залишається так званий «пасивний» доступ до публічної інформації – через веб-сайти, друковані видання тощо. Тут не потрібно багато витрат з обох сторін для отримання «базової» інформації про діяльність органу влади, контактів, рішень органу влади» - зазначає керівник програми правової підтримки НУО Центру громадської адвокатури Тетяна Яцків.

Закон «Про доступ до публічної інформації» містить прогресивні норми, які вирішують дискусії щодо того, може чи не може громадянин та організація отримати певну інформацію. Наприклад, вирішено питання, що потрібно оприлюднювати нормативно-правові акти, проекти актів, рішення органів місцевого самоврядування. Також громадськість і громада мають право отримати доступ до інформації про розпоряджання бюджетними коштами, володіння, користування державним та комунальним майном. Тривалий час такі рішення органів публічної влади не оприлюднювались, не надавались на запити.

Проте актуальним залишається питання, чи готові сьогодні усі органи державної влади чи місцевого самоврядування з огляду на прийняття Закону «Про доступ до публічної інформації» його добросовісно виконувати, оприлюднювати на офіційних веб-сайтах усі та повні тексти проектів актів, прийняті рішення органів місцевого самоврядування, відкривати інформацію про те, хто користується та розпоряджається майном громади. Для впровадження Закону потрібний суттєвий перегляд локальних актів, порядків, які визначають оприлюднення публічної інформації, що не може відбутись без вольового рішення керівництва органу влади в підвищенні прозорості своєї діяльності.

На скільки готові виконувати, та чи є бажання бути більш прозорим в органів публічної влади у Волинській, Львівській та Івано-Франківській області, будуть тестувати громадські організації, в тому числі Центр громадської адвокатури, Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу, Івано-Франківський обласний осередок ВМГО «Демократичний Альянс», Станіславська правозахисна група.

В рамках проекту «Підвищення прозорості та покращення доступу до нормативно-правових актів, актів індивідуальної дії, проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» окрім моніторингу, експерти організацій допомагатимуть методично органам влади у забезпеченні реалізації Закону, проводитимуть навчальні заходи, висвітлять кращі та негативні практики виконання норм Закону.

Контакти:

  • Тетяна Яцків, керівник проекту, м. Львів, вул. Левицького, 97, 1 поверх, тел. 0974434233, с[email protected]
  • Тарас Случик, Івано-Франківський осередок ВМГО «Демократичний альянс», м. Івано-Франківськ, вул. Б. Лепкого, 47/1, тел.0965598166, [email protected]
  • Михайло Шелеп, виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу, м. Луцьк,вул. Коперника, 8а, 4-й поверх, офіс 9, тел. 0674165086, [email protected]  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.