bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Постанові про фінансування проектів громадських організацій - бути чи не бути?
26.05.2011

До 1 липня 2011 року Міністерство економіки має подати на розгляд Кабінету Міністрів постанову щодо розроблення ефективних та прозорих механізмів державної підтримки проектів громадських організацій. Запровадження чесних механізмів державного фінансування проектів громадських організацій потребує їх активного залучення до адвокатування змін.

Зараз проект постанови знаходиться на погодженні у органів виконавчої влади, ключовими з яких є Міносвіти, Мінпраці, Мінфін, Мін’юст.

На даний момент відбувається складна дискусія щодо запровадження більш прозорих процедур розподілу державних коштів на підтримку проектів громадських організацій. Міністерство юстиції не підтримує цю постанову, оскільки не хоче бачити в Бюджетному кодексі права КМУ ухвалювати такого роду акт. Така позиція Мін’юсту становить загрозу для ухвалення постанови.

Український незалежний центр політичних досліджень є членом офіційної робочої групи Мінекономіки по розробці проекту постанови і пропонує спільні громадські пропозиції до проекту документу.

Нагадаємо, що минулого року близько 450 млн грн було виділено на підтримку діяльності громадських організацій. Але більша частина цих коштів розподілялась без конкурсу, що свідчить про неефективний розподіл бюджетних коштів. Саме тому є гостра необхідність запровадження конкурсних конкурентних механізмів відбору найкращих проектів організацій.

«Ці проекти в першу чергу мають бути спрямовані на реалізацію пріоритетів державної політики, а не на підтримку офісів, автомобілів і хорошого життя лідерів деяких організацій. Саме тому Україні необхідно ухвалення універсальної постанови про порядок проведення конкурсів, яка б діяла для всіх органів виконавчої влади», - зазначив Максим Лациба, керівник програм УНЦПД.

Проект Постанови «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм, проектів (заходів), розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка» розроблено Міністерством економіки України на виконання доручення прем’єр-міністра України Миколи Азарова щодо розроблення ефективних та прозорих механізмів державної підтримки громадських організацій (доручення Мінекономіки та іншим органам виконавчої влади від 03.04.2010 р. № 17406/1/1-10).

Проект Постанови Ви можете переглянути на сторінці: http://govgrant.org.ua/?page_id=205

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.