bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Центр зайнятості Вільних людей: «Переселенці зі Сходу планують повертатись додому»
03.06.2014

Сучасні політичні події і економічна нестабільність не можуть не впливати на ринок праці. Багато українців, які брали участь у подіях на Майдані, або переселенці з Криму чи Сходу втратили свою роботу.

Кухарі, ІТ-спеціалісти, охоронці, бухгалтери, будівельники залишились без роботи і заробітку. Чи може впоратись із напливом стількох "клієнтів" державний Центр зайнятості - питання складне, адже працюючи у звичному режимі, біржа праця не забезпечує роботою усіх, хто звертається за цим. 

Що залишається робити, окрім того, що брати усе в свої руки? Громадянська ініціатива «Центр зайнятості вільних людей» заявляє, що готова допомогти "соціальній реабілітації та працевлаштуванню учасників новітньої української революції, а також вимушених переселенців з Криму та інших регіонів України".

Зараз «Центр зайнятості Вільних людей» діє в онлайн-режимі. Є відповідний сайт, де можна заповнити анкету людина, яка шукає роботу і роботодавець, який може запропонувати її. Про діяльність Центру та його можливості - у розмові з Наталією Швайковською, координатором ініціативи.

ГУРТ: Розкажіть, для початку, як започаткувалась ініціатива Центр зайнятості вільних людей?

- Розпочалось усе із запису в фейсбуці. Я побачила проблему і запропонувала людям долучитись до її вирішення. Відгуки, підтримка і подальші дії лише підтверджували те, що мої наміри були правильні. 

ГУРТ: Значить, спочатку Центр був створений для соціальної реабілітаціі  та пошуку роботи?

- Так, початкова мета була в тому, щоб допомогти в соціальній реабілітації тим учасникам революції, які втратили роботу через свою громадську позицію, або тим, хто, зрештою, і не мав постійної роботи і до подій. Ми - волонтери і роботодавці - відчували свою відповідальність перед активними учасниками Майдану.

Пізніше, ситуація із Кримом відкоригувала “коло наших інтересів”. Ми почали консультувати вимушених переселенців з АРК. Зараз уже чергова хвиля звернень - зі східної України.

Окреслилась нова мета - створити модель нової інституції, структури, що буде вирішувати проблему працевлаштування громадян нашої країни, яка задасть стандарт у стилі роботи центрів зайнятості. Ми самі шукаємо відповіді на питання: як професіонал ринку праці може допомогти претенденту? Яка допомога потрібна претенденту? З якими труднощами стикаються люди в процесі пошуку роботи та під час працевлаштування?

Ми постійно коригуємо свою роботу і спрямовуємо її у руслі подій. Таким чином, ми поступово перейшли від безпосереднього пошуків роботи для конкретних претендентів до кар’єрних консультацій.  Звісно, робота з вакансіями, роботодавцями теж проводиться, але якщо раніше ми давали людям "вудочку, щоб ловити рибу”, зараз ми навчаємо як робити цю вудку. І допомагаємо вже в процесі.

ГУРТ: Як багато людей звертаються за допомогою у пошуку роботи і чи є якісь коливання, наприклад, під час революції - більше, зараз - менше, чи навпаки?

- Не можу сказати про серйозні коливання. Але змінюється географія та тип наших шукачів. Я вже згадувала як до нас почали звертатись вимушені переселенці. Після травневих вихідних майже зникли звернення від майданівців.

Люди поїхали додому і дзвонять вже звідти. Побільшало кримчан, а останні дні і переселенців зі східної України. Представники Донбасу частіше питають про тимчасову роботу, тому що сподіваються повернутись до дому найближчим часом. Очікуємо також на хвилю запитів від травмованих майданівців, які після медичної реабілітації потребуватимуть перепрофілювання в роботі. Серед них багато інвалідів - це новий виклик для усіх нас.

Зустріч київської команди волонтерів Центру зайнятості Вільних людей. Фото зі сторінки Facebook

ГУРТ: Як налагоджена робота у Центрі? За яким механізмом працюєте? 

- Ми працюємо он-лайн на базі стандартних сервісів Google. Пошта, скайп, телефон. Зараз вже не дуже зручно, адже кількість завдань велика, кількість волонтерів також - їх більше 60. Але тільки декілька людей працює для проекту майже “full time", усі інші можуть приділяти від декількох годин на тиждень - до декількох годин на день. Дуже важливий фактор у нашій роботі - самоорганізація та ініціативність. Без цього нічого б не працювало.

ГУРТ: Ви кажете, що Центр об'єднує 60 волонтерів. Як Ви залучаєте їх?

- У нас на сайті є анкета волонтера. Періодично ми проводимо своєрідні інструктажі для новачків. Про нас дізнаються з інтернету, з фейсбуку, з повідомлень у ЗМІ та з професійних кіл. Один із координаторів ініціативи - Ірина Коваль, член HR-асоціації, взяла на себе цю функцію. До речі, Іра настільки захопилась проектом, що відмовилась від пропозиції працювати закордоном. Залишилась із нами.  

ГУРТ: На яку саме роботу вдається влаштувати людей?

- Розподіл попиту і пропозицій приблизно однакові, але це не гарантує працевлаштування. У роботодавців і пошукачів є потреби та умови, які можуть не збігатись.

Бракує вакансій різноробочих без офіційного оформлення - у багатьох майданівців проблеми із документами після революції, вони відновлюються, але це не швидка процедура і є індивідуальні складнощі. 

ГУРТ: Які Ваші подальші плани у діяльності ініціативи?

- Ми хочемо зробити офіс постійної присутності, в якому працювали б декілька людей. Зараз шукаємо кошти для організації цього процесу.  Будемо продовжувати свою діяльність і хочемо, щоб вона ставала ефективнішою. 

Кар'єрне консультування від Центру зайнятості Вільних людей

Підготувала: Ярина Почтаренко

Контакти

  • Центр зайнятості вільних людей
  •  http://czvl.ua-selector.in/
  •  https://www.facebook.com/czvl.staff?fref=ts

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.