bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Реформи в сфері публічних фінансів: думка та участь громадянського суспільства
20.10.2016

Протягом 18-19 жовтня 2016 року в Києві відбувався Національний форум «Громадянське суспільство та публічні фінанси», на якому представники громадських організацій обговорювали актуальні проблеми реформування в сфері публічних фінансів та участі громадянського суспільства в бюджетних процесах.

В Форумі взяли участь експерти в сфері публічних фінансів, представники державних органів та місцевого самоврядування, лідери громадських

В'ячеслав Зубенко, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, у своєму виступі наголосив на необхідності ширшого залучення громадськості до участі в бюджетному процесі.  Доповідач відзначив, що внаслідок проведення децентралізації великі ресурси та відповідальність передаються органам місцевого самоврядування. Однак проблемою є те, що громадяни не дуже обізнані в бюджетному процесі і їм важко контролювати дії влади

«На моє переконання, реформи не будуть ефективними, якщо вони не підтримуватимуться на центральному та місцевому рівнях. Сьогодні приємно спостерігати тенденцію, коли представники місцевого самоврядування ініціюють залучення громади до бюджетного процесу. На мою думку, розпочинається важливий діалог між владою і громадянами», – зауважив В'ячеслав Зубенко.

Учасники дискусії наголосили на необхідності покращення прозорості бюджетних процесів та внесенні відповідних змін у законодавство.

Леся Шевченко, президентка Фундації «Відкрите суспільство», представила рекомендації щодо зміни бюджетного законодавства, які розробили в рамках проекту «Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети!». Доповідачка відзначила непрозору діяльність органів місцевого самоврядування та наголосила на потребі впровадження нових стандартів прозорості і доброчесності бюджетного процесу. Рекомендації розроблялися за участі 17 громадських організацій. В результаті ці рекомендації подані на розгляд Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Міністерства регіонального розвитку.

«Проблема №1 – це обмеження доступу зацікавлених сторін до всіх документів бюджетної політики на місцевому рівні, ускладнений пошук проектної документації та бюджетних документів. На сайтах органів місцевого самоврядування відсутні висновки зовнішніх та внутрішніх аудиторів. Наша пропозиція містить зміни до бюджетного кодексу. Громадяни повинні розуміти, як відбувається бюджетний процес на місцевому рівні. Регламентування бюджетного процесу мусить бути чітким та зрозумілим», – зазначила президентка Фундації «Відкрите суспільство»

Крім того, на місцевому рівні часто спостерігається порушення бюджетного кодексу і Закону України «Про доступ до публічної інформації». Органи місцевого самоврядування не оприлюднюють проекти рішень про бюджет за 20 робочих днів.

«Поступальний рух є, бюджетна політика на місцях покращується, але позитивні зміни, як правило, стосуються лише етапу затвердження бюджету на наступний рік. До прийняття бюджету не зрозуміло, що і де відбувається. Тільки депутати місцевих рад мають монопольне право обговорювати бюджет на рівні комітетів і впливати на бюджетну політику, формувати пріоритети фіскальної політики. Практично ці обговорення є непрозорими», –  підкреслила Леся Шевченко.

В результаті наголошено на необхідності синхронізації процесу оприлюднення, обговорення і прийняття програми соціально-економічного розвитку. Відзначено, що в бюджеті громадської участі важливе значення має інформування зацікавлених сторін та запрошення незалежних експертів, оскільки громадяни не завжди можуть розбиратися в тонкощах бюджетних процесів.

Практичним досвідом щодо моніторингу органів місцевого самоврядування поділися представники регіональних ОГС.

На першому пленарному засіданні виступив представник НГО «Аналітичний центр розвитку міста «ЗЕОН» Микола Орлов, який розповів про ефективність моніторингу бюджетних платежів та оптимізацію використання можливостей Єдиного порталу використання публічних коштів.

«Єдиний портал використання публічних коштів дозволяє бачити всі транзакції, які здійснюються через державне казначейство. Ми хотіли показати громаді, куди йдуть бюджетні кошти і продемонструвати місцевій владі, що відтепер є можливість стежити за використанням бюджетних коштів», – розповів Микола Орлов.

Захід відбувся в рамках проекту «Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети!», що реалізується громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!», Одеською обласною організацією ВГО КВУ в партнерстві з Фундацією «Відкрите суспільство» за фінансування Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні, при інформаційній підтримці Ресурсного центру ГУРТ.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.