bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розвиток соціокультурних послуг на селі
25.11.2013

Рівень життя сільського населення на сьогодні в Україні і у Волинській області характеризується незадовільним станом соціокультурного розвитку. Вирішувати проблему «на місцях» мали б заклади культури, які збереглись у доволі непоганому стані, але їх діяльність, на сьогодні, обмежується організацією дискотек для молоді та кількох концертів, присвячених державним святам.

Заклади соціальної інфраструктури, які ще не так давно слугували центром публічного життя, зараз знаходяться у вкрай тяжкому стані та не виконують покладених на них функцій. Складна ситуація і з наданням різного роду послуг у сільській місцевості. Наприклад, щоб отримати необхідні консультації, люди змушені їхати до районного центру, оскільки не мають змоги отримувати потрібну інформацію локалізовано.

Кризу діяльності закладів культури експерти пояснюють недостатньою їх адаптацією до сучасних вимог суспільства та невикористанням усього наявного потенціалу. Саме тому сьогодні виникла необхідність реалізувати проект, який показуватиме можливості та шляхи трансформації сільських закладів культури в осередки громадської активності, розкриватиме увесь потенціал цих закладів та даватиме поштовх для того, аби вважати їх рушієм розвитку населеного пункту.

Проте ці перетворення неможливо зробити без підготовлених фахівців, які б організовували життя громади. Саме тому в межах проекту «Організація ефективної системи надання соціокультурних послуг населенню чотирьох громад Рожищенського району шляхом інтеграції та перетворення будинків культури в осередки громадської активності», що реалізовує Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН для активістів с. Переспа, Любче, Рудка-Козинська та Козин, проводились навчальні семінари, які мали на меті розповісти про основні можливості розвитку будинків культури в сучасних умовах, надати знання, вміння та навички щодо визначення реальних потреб громади, показати механізм запровадження новітніх соціокультурних послуг, розвитку туристичного потенціалу території через об’єднання ресурсів сусідніх територіальних громад.

Сталим механізмом впровадження запропонованих змін стало створення Ради сільських громад, до якої увійшли представники с. Переспа, Любче, Рудка-Козинська та Козин: сільські голови, директори будинків культури, депутати сільських рад, народні умільці та активісти населених пунктів.

Рада сільських громад об’єднала зусилля небайдужих та активних людей сіл Переспа, Любче, Рудка-Козинська, Козин з метою планування та проведення спільних заходів, що сприятимуть активізації громади, вирішенню питань локального значення та формуванню спільних інтересів громад як основи для їх подальшого розвитку.

Довідково: Проект «Організація ефективної системи надання соціокультурних послуг населенню чотирьох громад Рожищенського району шляхом інтеграції та перетворення будинків культури в осередки громадської активності» став переможцем конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, що оголошувався Волинською обласною державною адміністрацією в межах реалізації Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Волинській області на 2013-2015 роки.

Проект має на меті допомогти будинкам культури стати корисними громаді, створити передумови для впровадження інновацій у роботу закладів культури, виявити потреби та потенціал позитивних змін; сприяти активізації громадськості, сформувати команду місцевих активістів, перетворити будинки культури сіл c. Переспа, Любче, Рудка-Козинська, Козин в осередки громадської активності на селі.

 

Контакти

  • Прес-служба Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.