bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як заробляти кошти на потреби громади сортуванням сміття, навчать у Подільську
07.06.2021

Вже цієї середи у Гончаренко центрі Подільськ навчатимуть, як сортувати сміття та ще й як на цьому заробити гроші. Ті, хто не зможе долучитися до події, але захоче перейняти досвід, зможуть отримати всі відповідні матеріали, надіславши запит на сторінку освітнього простору.

На Одещині, у селі Новоселівка, вчителька фізики Світлана Голоднюк започаткувала соціальний проєкт «Сортувати сміття – це модно». Спочатку заходи по сортуванню відходів проводилися лише на теренах місцевої школи: біля освітнього закладу були встановлені перші картонні контейнери. Однак дуже швидко стало зрозуміло, що громада активно підтримує корисну ініціативу, і нове починання набуло широких масштабів.

Зараз у Новоселівці налічується вже 16 металевих контейнерів для сортування сміття, з них 3 – на території місцевої школи. Двічі на місяць контейнери вивантажуються, а до процесу сортування залучаються старшокласники. Втім, чим далі, тим усе популярнішим стає рух, і на допомогу школярам місцеві жителі приходять цілими сім’ями. Пластик і скло члени громади здають на заготівельний пункт, який знаходиться в Подільську. Туди ж відправляють і макулатуру. У середньому впродовж року учні збирають більше 400 кілограмів макулатури, понад 200 тисяч пластикових та 10 тисяч скляних пляшок.

Отримані внаслідок здачі сміття кошти витрачаються насамперед на потреби школи. Відтак на зароблені гроші учні вже змогли купити новий проєктор, стільці, сітку для тенісу, святкові костюми для виступів.

У подальших планах – створити компостну яму, де б перегнивала органіка, яку згодом можна буде продавати на добрива.

До проєкту, який розпочинався в одному селі, сьогодні вже долучилося більше п’ятнадцяти населених пунктів Куяльницької ОТГ. З метою подальшої популяризації корисної ініціативи, 9.06 о 10:00 у Гончаренко центрі Подільськ зберуться місцеві активісти, аби поділитися напрацюваннями і сприяти процесу організації сортування сміття всіма небайдужими членами громади. Сподіваємося, що учасниками цього надзвичайно корисного і прогресивного проєкту стане більшість населених пунктів Куяльницької ОТГ. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.