bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чеський досвід для України!
15.06.2009

6 червня до України з Чехії повернулася делегація з 25 лідерів громадських організацій, органів місцевого самоврядування, представників науки і бізнесу.

Метою тижневого візиту стало вивчення кращого чеського досвіду у сфері енергозберігаючих технологій, виробництві біо продукції, популяризації ідей громадського суспільства.

Даний захід пройшов в рамках проекту «Чеський досвід для України» що реалізовується Товариством фахівців з промислового менеджменту (м. Черкаси) при фінансової підтримці Міжнародного Фонду «Відродження». В даний час Чехія головує в Євросоюзі, тому досвід цієї країни важливий для України як приклад того, як за короткий період можна побудувати розвинену соціально-відповідальну ринкову економіку в постсоціалістичній державі.

Перший день візиту був присвячений ознайомленню з роботою громадської організації Інститут «Вероніка», що пропагує ідеї захисту навколишнього природного середовища та екологічної освіти.

Центральний офіс організації знаходиться в м. Брно (друге за величиною місто в країні після Праги), проте делегатів з України поселили в селі Гостетин, де розташовується учбовий центр Інституту «Вероніка» і завод по виробництву біо соків, засновником якого також є Інститут «Вероніка». Взагалі виробництво біо продукції (продукція, що вироблена без застосування хімічних речовин) стає все популярніше в Євросоюзі. Попит на біо товари росте з кожним роком, не дивлячись на вищу ціну даної продукції, оскільки всі складові для неї виробляються за екстенсивною технологією. В ході відвідування заводу по виробництву біо соків, увага гостей була привернута на активне використання сонячних батарей, які згодом можна було спостерігати і на дахах багатьох приватних будинків.

Наступного дня учасникам програми були показані органічні сади. Де плодові дерева ростуть в натуральних умовах і їх плоди використовуються для виробництва біо соків. А також вівцеферма і ферма крупного рогатого скоту, де тварини вирощуються для виробництва біо продукції. А в другій половині дня було знайомство з громадською організацією «Чеське товариство захисту природи», яка займається збереженням лісів, зокрема організація має свій власний ліс на території декількох десятків гектарів, постійно збільшуючи його площу, викупляючи ліс у приватних осіб.

Буквальне кожне дерево там під наглядом членів організації, при цьому зберігається первозданність природи, і ліс не використовується ні в яких корисливих цілях, навіть немає жодної пасіки не дивлячись на величезну кількість диких квітучих трав у лісі.

Багато жителів країни знайомі з діяльністю організації і жертвують чималі суми на розвиток її діяльності, маючи повну упевненість, що їх гроші будуть використані тільки на покупку нових квадратних метрів лісу. Третій день візиту був таким же насиченим, як і попередні.

Перша половина дня була присвячена відвідуванню сонячної електростанції та вітроелектростанції. Сильне враження на делегатів справила вітроелектростанція висотою в 105 метрів і діаметром крил 90 метрів. Пополудні делегація відвідала завод по виробництву біо чаїв. Новітні технології і натуральна сировина, що має сертифікати біо, дозволяють процвітати даному виробництву. Гості змогли не тільки ознайомитися з технологічним процесом, але й спробувати на смак різні види чаїв, що були люб’язно надані господарями. Потім до кінця дня члени делегації відвідали козину ферму, де знову ж таки, кози містяться на умовах біо, і їх молоко використовується для виробництва біо йогуртів і біо сирів.

Дана продукція реалізується в багатьох країнах Євросоюзу, і географія замовлень росте з кожним роком. Господар ферми організував не тільки екскурсію по фермі, але й дегустацію продукції, що вироблена з козиного молока.

На четвертий день українська делегація прибула в Брно. Місто уразило не стільки своєю красою, скільки свіжим видом багатоповерхівок і чистотою вулиць. Представниця мерії провела екскурсію по місту, розповівши, що всі будинки в місті були реконструйовані за рахунок міста, причому реконструкція включила утеплення будинків, що дозволило істотно понизити їх енергоємність.

Того ж дня членів делегації прийняли в місцевому університеті, де вони прослуховували лекцію про соціально-відповідальну економіку в Чехії. Потім були відвідування магазина з продукцією випущеною під маркою «справедлива торгівля». Дана продукція купується в країнах третього світу, минувши посередників, що дозволяє збільшити закупівельну ціну і тим самим дати можливість для розвитку її виробникам. Велику популярність в Євросоюзі отримало будівництво так званих «пасивних» будинків. Це дома, які будуються тільки з натуральних матеріалів, при цьому технологія передбачає високу енергоефективність даних будинків. Цього ж дня делегація нанесла візит місцевому підприємцеві, що будує для себе «пасивний» будинок. Нікого не залишила байдужим атмосфера цього ще недобудованого, але вже «живого» будинку.

А увечері була неформальна зустріч з фуршетом, куди зібралися представники громадських організацій м.Брно і навіть заступник мера з вже знайомою представницею мерії. Зустріч пройшла в дружній обстановці. П’ятий день не став виключенням в насиченій програмі візиту. Учасники делегації мали можливість вивчити досвід роботи місцевих екоцентрів, в завдання яких входить екологічна освіта для дітей. Екоцентри діють при фінансової підтримки держави, в даний час в Чехії вже 5 подібних екоцентрів, де працюють 40 викладачів.

Кожен екоцентр має власний майданчик, де в міні формах представлені різні екосистеми, зокрема перма культури (від анг. Перманентний – постійний), що дозволяє дітям дізнатися не тільки теорію екології, але і наочно пізнати секрети живої природи. А обідали делегати того дня в … православній академії. Крім православної освіти академія має напрацьовану теоретичну та практичну базу по навчанню новітнім технологіям у сфері енергоефективності й енергозбережень. В цілому, делегати отримали не тільки нові знання і запал творчої енергії для розвитку соціально-відповідальної економіки в Україні, але й нові знайомства серед самих учасників групи.

В ході бесід і спілкування усередині групи вже народжувалися нові ідеї та проекти, які напевно будуть реалізовані в найближчому майбутньому, оскільки поїздка об’єднала лідерів зі всієї України в одну згуртовану команду.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.