bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всеукраїнська Школа самодопомоги: перший досвід учасників у створенні груп самодопомоги
04.11.2015

Протягом 30 жовтня – 2 листопада 2015 року учасники 4-ї Всеукраїнської школи самодопомоги, організованої Ресурсним центром ГУРТ у співпраці з БРГО «Життя без шкідливих звичок»,  відвідали другу сесію, під час якої презентували свої напрацювання щодо створення та розробки груп самодопомоги (ГСД), взяли участь у тренінговій роботі, що розкривала особливості творчого мислення та техніки лідера, а також організували декілька груп самодопомоги між собою.

За два тижні між першою та другою сесіями учасники Школи у своїх містах за заздалегідь визначеними та опрацьованими темами самостійно організували й провели п’ять груп самодопомоги.

Першою власні досягнення презентувала президент НГО «Для спільної справи» Людмила Перевертень (м. Київ), яка на базі своєї організації створила групу самодопомоги «Клубок щастя». Учасників, які під час ГСД визначали, що їм потрібно для щастя, пані Людмила залучала через соціальні мережі та онлайн-анкету. «Спершу я розповіла про технологію самодопомоги, звідки вона виникла й що має на меті. Потім дізналася, які очікування є в учасників. Ми виробили спільні правила роботи, з якими погодилася група. Після цього кожен розповів про те, як він зараз живе, що його хвилює та цікавить. Люди були розкутими й готовими до розмови. Зустріч пройшла душевно та результативно», – розповіла Людмила Перевертень.

Наступними результати двотижневої роботи представили менеджер проектів Богдана Кузьменко, менеджер проектів по роботі з дітьми Валентина Седячко та менеджер проектів по роботі з молоддю Олександр Караваєв (клуб «Горизонт», м. Чернігів). Їхня група самодопомоги «Едельвейс» зібралася вперше, щоб обговорити тему «Діти та гроші». «Під час проведення групи в нас виникла дилема щодо формату – чи це має бути завжди одна тема, в межах якої люди вирішують свої проблеми і йдуть, чи тема мусить еволюціонувати разом із учасниками. Поки роздумуємо над цим питанням», – поділився спостереженнями Олександр Караваєв.

Група самодопомоги «Дзеркало душі», яку презентували Наталія Усенко та Надія Сердюк, представниці ГО «Джерело надії» (с. Дружня, Бородянський р-н, Київська обл.), спрямована на людей, котрі зазнали психологічних травм. Організаторки визнали, що у зв’язку із особливою категорією учасників – вимушені переселенці із зони АТО – їм не вдалося використати технологію груп самодопомоги вповні. «Люди йдуть до нас, аби відкрити свою душу, поговорити, отримати допомогу, порадитися, поділитися тим, як вони живуть, тому що в нашому районі допомоги переселенцям, крім нашої психологічної підтримки, не надають. Не зважаючи на те, що люди зібралися різні, під час проведення групи самодопомоги говорили всі, а головне – говорили щиро й від душі», – розказала Наталія Усенко.

Представниці МБФ «Волонтерська допомога» (м. Київ) Лариса Безуглова та Галина Хомюк у межах групи самодопомоги «Дружба» провели дві зустрічі. Своєю цільовою аудиторією вони обрали дітей та підлітків однієї із київських шкіл. «Я в захваті від дітей-учасників. Вони дорослі, розумні, культурні. Як вони говорять, мислять, як толерантно ставляться один до одного! Звісно, ми ретельно готувалися до зустрічі, щоб для дітям було цікаво й пізнавально, але це було того варте», – зазначила Галина Хомюк.

Лариса Шпак, Олена Калініченко та Аліна Долінська із МБФ «СОС-дитяче містечко» (м. Бровари, Київська обл.) провели групу самодопомоги «Діти єднають нас» для батьків-учасників проекту «Укріплення сім’ї», які перебувають у складних життєвих обставинах. «У людей був бар’єр, але до кінця зустрічі вони його подолали й відкрилися. Я вважаю, що це наше головне досягнення. Думаю, коли зустрічі стануть регулярними, страх бути відвертим мине», – зауважила Аліна Долінська.

Ще не проведеними залишилися групи самодопомоги «Life vision» від координатора міжнародних проектів НГО «Для спільної справи» Ігоря Резніка, що орієнтується на тих, хто хоче бути здоровим, успішним та багатим; «Фінансове благополуччя» від члена ГО «Джерело надії» Марини Третяк, яка зараз займається підготовчим етапом, зокрема пошуком партнерів; та група самодопомоги «Гриф» від волонтерів Полтавської філії Суспільної служби України Ярослава Карпенка та Сергія Макаренка для молоді, яка цікавиться грою на гітарі.

Блог координатора 4-ї Всеукраїнської школи самодопомоги читайте за посиланням. Більше фото тут.

Маєте запитання щодо створення груп самодопомоги? Користуйтеся онлайн-інструментом «Групи самодопомоги» на порталі ГУРТ, а також замовляйте посібник «Самодопомога» за телефоном (044) 296 10 52 або за eл.адресою [email protected].  

Фото - Анастасія Яскевич

Контакти

Коментарі

Ігор Резнік   3093 дні тому   #  

Велика вдячність усім організаторам, інспіраторам та мотиваторам 2-го Модуля Школи Самодопомоги! Особисте спасибі Олександру Старовойтенко, Раїсі Кузьменко та Ії Дегтярьовій. Колеги мене дуже надихнули своїм професіоналізмом та відданістю суспільній справі!
Особисто сподобались Ваші тренінги щодо Виявлення якостей, які можна перетворити на цінності, технік Ефективного Лідерства, Креативного Мислення та тестів на визначення Ролі у Групі.
Друзі, з цим неймовірним натхненням я приступив до створення ГСД «Life Vision» - це буде група з розвитку особистості, лідерства та профорієнтації.
Буду радий бачити всіх на відкритті.
Запрошення надішлю особисто.
До скорої зустрічі.

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Перевертень   3093 дні тому   #  

Можна сказати так: все ефективно і надихаюче! Прекрасні тренери, все добре організовано. Особливо сподобались практичні вправи і тестування. Велика подяка організаторам, тренерам і учасникам групи.

  •   Пiдписатися на новi
Марина Третяк   3080 днів тому   #  

Дякую організаторам та тренерам 2-ї сесії ГСД "Джерело" Олександру Старовойтенку, Раїсі Кузьменко та Ії Дигтярьовій за цікавий та надихаючий до життя матеріал. Довго готуючись до своєї особистої ГСД "Фінансове благополуччя", можу поділитися своїми результатами. Групу провела, люди були деякі відкриті, деякі неохоче ділилися своїми життєвими обставинами, але в цілому пройшла добре. Після групи під час кави відкрилиля всі, дякували за запрошення і навіть деякі записалися на подальші відвідування. Завтра буду проводити ГСД для своїх колег з попереднього місця роботи. Враженнями поділюся вже завтра.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.