bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Комплексна психологічна допомога переселенцям
23.01.2023

Проєкт «Психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб з регіонів України, що постраждали в результаті російсько-української війни» – це вже другий етап комплексної програми допомоги переселенцям, які знайшли тимчасовий притулок у громадах Львівщини. Реалізують проєкт громадські організації «Міст 3.10» з Луганщини та «Дій-Я-Ти» зі Львівщини у партнерстві з Червоноградською міською радою та за фінансової підтримки Федерального Уряду Німеччини.

Важливим аспектом є те, що ініціатори та організатори проєкту – теж переселенці, яких російська агресія позбавила власних домівок ще у 2014 році. Власний досвід помножений на щире прагнення допомогти іншим людям оговтатися та відновитися після пережитих травматичних подій дозволив запропонувати комплекс заходів, спрямованих на психологічну стабілізацію і адаптацію до нових життєвих умов.

Комплекс складається з трьох основних напрямків – групова та індивідуальна робота з психологами,  курс із оздоровлення «Сила духу та сила тіла» і тваринотерапія.

Тематику психологічних тренінгів та корекційно-розвивальних занять визначили на підставі висновків попереднього етапу проєкту.

Програма компоненту психологічної підтримки у рамках проекту «Психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб з регіонів України, що постраждали в результаті російсько-української війни» спрямована на активізацію пізнавальної потреби (в тому числі і потреби в самопізнанні), розвиток мотиваційної сфери особистості та найбільше на покращення соціальних навичок взаємодії.

Були враховані переломні моменти, що обумовлені зміною способу життя, статусних ролей та кризовими обставинами, що відбулися в житті людей, які увійшли в цільову групу проєкту.

Серед проблем, про які йшла мова на етапі ввідного анкетування, учасники говорили про складнощі у спілкуванні з членами родини та іншими людьми, міжособистісні конфлікти, незадоволення соціальними відносинами, проблеми з офіційними організаціями, емоційне виснаження, недостатню адаптацію, втрату взаємності тощо.

Тому програма психологічної підтримки була розроблена таким чином, щоб підвищити різні рівні самоусвідомлення: тілесний рівень, емоційно-вольову, потребово-мотиваційну, діяльну сферу та соціальний рівень самоусвідомлення.

Перший етап проекту мав назву «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо переміщених осіб з регіонів України, що постраждали в результаті російсько-української війни». І тоді ми працювали в основному з важкими стресовими станами, надавали допомогу у сприйнятті змін і поверненні до життя, створенні нових життєвих перспектив.

Зараз проєкт має назву «Психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб з регіонів України, що постраждали в результаті російсько-української війни». Тобто люди за час перебування в громаді поступово почали давати раду внутрішньо-особистісним проблемам і на перший план вийшли питання соціальної адаптації до нового середовища, конструктивної взаємодії з середовищем, в якому вони зараз перебувають.

В той же час на індивідуальних консультаціях більшість звернень стосувалася питань власного здоров’я, проблем зі сном, переживань за дітей, родичів, які залишилися на окупованих територіях, особистісних агресивних реакцій, тривожних станів, низького самоконтролю, апатії.

В групових заняттях було поєднано «діяльністні» методи (ігротерапія, арт-терапія, музикотерапія) з «терапією словом».

Завдання курсу оздоровлення «Сила духу та сила тіла» – гармонізувати дві сили людини. Сила духу – це те, що веде до внутрішньої свободи. Сила тіла– це здатність долати зовнішній опір або перешкоджати його дії за допомогою м’язових напружень. Курс оздоровлення включає групові заняття з відновлення фізичного стану за практиками ЦиГун та індивідуальні заняття – оздоровчий фізичний масаж тіла, безконтактний масаж EMF BalancingTechnigue. До курсу долучилисяй місцеві жителі, і цей факт є дуже важливим для інтеграції переселенців у Червоноградську громаду.

Тваринотерапія – потужне джерело позитивних емоцій. Кожна локація – унікальне поєднання життєдайної сили природи і людських талантів.

Привітні господарі ферми «Добре діло» навчили робити різнокольорові кульки з козячого сиру, влаштували веселі ігри, імпровізований концерт та познайомили зі своїми чисельними тваринками. Великий волохатий пес-добряк Тор, норовлива ослиця Фіона, кумедні чорні поросятка, гуси, качки, вальяжна кицька та уважні кози. В такій компанії посмішки з’явилися навіть на найсумніших обличчях, очі випромінювали тепло та спокій.

«Казкова Гавареччина» провела повстанськими шляхами до справжнього схрону. Гості змогли не лише побачити неймовірні краєвиди та зануритись у атмосферу традиційного українського селища, а також забрати з собою згадки про цю поїздку – власноруч зроблені ляльки-мотанки та кераміку з глини. Цікавою частиною пригоди стали танці на пікапі під українські пісні з державним прапором у руках. Гавареччина– це місце, де можна відпочити душею та насолодитися живописними теренами, що нагадують історичне минуле України, відчути себе в атмосфері перших місцевих мешканців селища, які прославили його назву керамічними виробами з глини.

Незабутня пригода для переселенців – подорож до  патриотично-туристичної  локації (ПТЛ) «Гніздо Яструба». Пізнавальний патріотичний квест, командні ігри, історичний екскурс у героїчне минуле українського визвольного руху та імена шістьох повстанців, які відтепер назавжди залишаться в пам’яті кожного учасника цієї захоплюючої пригоди.

Чарівні господині ПТЛ «Гнізда Яструба» підготували справжнє зимове свято для вихованців будинків сімейного типу з територій бойових дій, якізараз мешкають у місті Рава-Руська. Дітей зустріли персонажі Вертепу у традиційному вбранні. Цікаві завдання, подолання підступного чорта, власноруч створений з бісеру талісман-янголятко, катання на візку з коником та візит святого Миколая в компанії пастушка та янгола і, звичайно, з подарунками. І бажання, спільне для всіх – Перемога!

Кожна зустріч, подорож, розмова – маленький крок на шляху примирення з собою і життєвими обставинами. Набуття сили і натхнення знайти власний шлях, подолати виклики і побачити світло у віконці рідного дому. Комплекс засобів допомоги людям, які страждають від війни, має бути різноманітним і багаторівневим.

Усвідомлення в суспільстві глибини травми, яку переживають переселенці і люди, які залишаються на прифронтових або окупованих територіях – важлива складова, на якій ґрунтується якість надання соціально-психологічної допомоги постраждалим. Це тривалий і непростий процес, але інакшого шляху немає. Команда проєкту продовжуватиме та розширятиме поле діяльності та, безумовно, ділитиметься набутим досвідом зі всіма, для кого допомога людям, які постраждали від війни – власний свідомий вибір.

Контакти

  • Синєгубова Елеонора. 0954661991
  • 0634188677 (вайбер
  •  телеграм
  •  вацап
  • сигнал) [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.