bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українські лідери обговорюють принципи нового суспільного договору
18.06.2022

Аспен Інститут Київ заснував проєкт, присвячений суспільному договору як способу формування нового консенсусу в Україні. У Інституті вважають, що навіть в умовах повномасштабної військової агресії Росії такий діалог  та обговорення потрібні для формування образу майбутнього. 

— Дедалі більш виразною стає потреба в суспільному договорі, що забезпечує кращу архітектуру безпеки та можливостей для всіх, соціальному договорі, що визнає нашу взаємозалежність і використовує її для спільного блага, — розповідає Юлія Тичківська, виконавча директорка Аспен Інституту Київ. 

На першому етапі Інститут організував бесіду “Про суспільний договір” з українськими інтелектуалами: Володимиром Єрмоленком, Ярославом Грицаком, Євгеном Глібовицьким, Еллою Лібановою та Олесею Островською-Лютою. Йшлося про основні аспекти поняття суспільного договору та їх історичний розвиток, практичне значення суспільного договору, соціальні та культурні передумови для формування нової суспільної угоди для України. З головними тезами обговорення можна ознайомитися тут (https://www.youtube.com/watch?v=RL6gpG1tV1E&t=7s).  


Аспен Інститут Київ також провів серію міні-семінарів, присвячених темі суспільного договору. Учасниками стали члени Спільноти Інституту — лідери різних сфер, які є найактивнішими випускниками. Методика таких семінарів має особливості: звертання до думок, а не особистостей, рівність учасників діалогу, заборона апелювання до свого професійного та соціального статусів. Обмін унікальним досвідом, який має кожен учасник обговорень, дозволяє подивитися на поняття або проблему з різних точок зору. 

 

Крім сутності суспільного договору, учасники семінарів говорили про його основні принципи. Серед них:

 

  • Безпека як фундаментальна складова суспільного консенсусу. 

  • Захист власності як запорука свободи. З появою власності як суспільного інституту пов’язують і розвиток уявлень про справедливість. 

  • Відкритість договору, можливість долучатися до нього новим учасникам. Йдеться не лише про українців, які повертаються додому після війни, а й громадян інших держав, що переїздять до нашої країни. 

  • Врахування феномену самоорганізації українців, який найяскравіше проявляється через волонтерський рух. Водночас, цей феномен потребує інституціоналізації та розвитку.

  • Створення можливостей для самореалізації громадян та розвиток людського потенціалу. 

На семінарах також звучали думки про “червоні лінії”, які можуть загрожувати творенню нового суспільного договору для України: подвійні стандарти (зокрема, що стосується корупції), недостатнє  розуміння положень угоди серед суспільства, домінування держави в усіх сферах суспільного життя а також її монополія на сенси. 

Надалі команда Аспен Інституту Київ планує провести детальне опитування українських інтелектуалів стосовно їх уявлень про суспільний договір і зокрема — про нову соціальну угоду для України. На основі результатів цих опитувань будуватимуться наступні обговорення у рамках проєкту. 

Довідково: Аспен Інститут Київ — українська позапартійна громадська спілка, що підтримує становлення ціннісно-орієнтованого лідерства. Як платформа лідерського діалогу Аспен Інститут Київ також сприяє розвитку культури діалогу та створює можливості для обміну ідеями. 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.