bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи існують ризики усунення «незручних» мерів через законодавчі зміни: думка експертів
20.05.2022

Президент України 19 травня підписав ухвалений раніше Верховною Радою закон  щодо функціонування державної служби і місцевого самоврядування у період дії воєнного стану (7269).

Раніше (після затвердження законопроєкту в першому читанні) експерти Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” повідомляли про плюси та мінуси цієї законодавчої ініціативи, проте під час її розгляду у другому читанні надійшли правки від законодавців, які викликали дискусії в парламенті. Представники опозиційних сил стверджували, що запропоновані правки значно обмежують права місцевого самоврядування.

Що змінилося для голів громад?

Друга редакція законопроєкту зазнала змін у порівнянні з першою: зменшено перелік повноважень голів місцевих громад, проте їхні повноваження все одно розширюються. Більшість ризиків щодо можливого зловживання повноваженнями місцевими головами були нівельовані за результатами другого читання.

Тож після набуття законом чинності очільники місцевих громад, де не ведуться бойові дії та не утворено військову адміністрацію, матимуть право прийняти рішення щодо:

  • звільнення земельних ділянок комунальної власності від незаконно розміщених тимчасових споруд;
  • обстеження будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій, та їх демонтажу за результатами обстеження (про всі вищезазначені рішення має бути обов’язково проінформований начальник обласної військової адміністрації);
  • передачі коштів місцевого бюджету на потреби ЗСУ;
  • створення установ з надання безоплатної первинної правової допомоги, призначення і звільнення керівників цих установ, залучення фізичних чи юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги;
  • боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями;
  • поводження з небезпечними відходами.

Закон також уточнює строк договорів, укладених головами громад під час дії воєнного стану, - не більше одного року з дня припинення воєнного стану. Такі договори не підлягають затвердженню місцевою радою. Якщо строк укладених договорів перевищуватиме один рік, то протягом 30 днів після припинення воєнного стану місцева рада має затвердити як самі договори, так і строк їх дії.

Якщо місцева рада затвердить тимчасову структуру виконавчих органів місцевої ради, то таке рішення втратить чинність не пізніше, ніж через 30 днів з дня припинення воєнного стану, якщо буде не встановлено більш ранній строк.

В частині служби в органах місцевого самоврядування і державної служби законодавчим актом передбачене спрощення процедури призначення службовців на посади: без необхідності проходження конкурсу, антикорупційної та люстраційної спецперевірок, подання декларації, підтвердження рівня володіння державною мовою. Відповідні процедури такі особи повинні будуть пройти після завершення воєнного стану.

Внесені зміни й щодо необхідності оприлюднення інформації: на період воєнного стану скасовується вимога щодо обов’язково оприлюднення нормативних актів (та їх проєктів).

 

Які зміни для військових адміністрацій?

З іншого боку, в законі передбачені можливості для розширення або зміцнення вертикалі державної влади через утворення військових адміністрацій. Саме це питання й було головною темою дискусій між парламентськими фракціями. В кінцевому результаті запобіжником для створення такої вертикалі стала норма, що утворення військових адміністрацій має схвалити Верховна Рада за поданням Президента України.

У разі, якщо відповідний дозвіл буде наданий парламентом, то військові адміністрації здійснюватимуть повноваження місцевих рад: будуть розпоряджатись комунальною власністю, керувати виконавчими органами рад, а керівники комунальних підприємств, установ, організацій підпорядковуватимуться начальнику військової адміністрації.

Хоча, за поточної політичної ситуації, ми розуміємо, що “запобіжник” у вигляді дозволу Верховної Ради на створення військової адміністрації є, скоріш, евфемізмом з точки зору наявності в Президента більшості у парламенті. 

Відповідно, певні ризики усунення “незручних мерів” від фактичного керування та підпорядкування певних органів місцевого самоврядування “єдиній вертикалі влади” все ж таки зберігаються”, - зауважив голова Одеського КВУ Анатолій Бойко.

Додана ще одна підстава для утворення військової адміністрації:  якщо голова місцевої громади не здійснює свої повноваження (раніше це стосувалося лише місцевих рад та/або їх виконавчих органів).

Конкретизовані строки повноважень військових адміністрацій - протягом дії воєнного стану та 30 днів після його скасування та припинення. Раніше військові адміністрації, які утворювалися через невиконання своїх повноважень місцевими радами, діяли до дня першої сесії новообраної місцевої ради; військові адміністрації, які утворювалися для забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку - до скасування воєнного стану.

Законодавці передбачили можливість поновлення повноважень місцевих рад (у разі усунення загроз для безпеки і правопорядку на території області) до сплиття 30-денного терміну після припинення воєнного стану, проте не раніше припинення воєнного стану.

Також законодавчою ініціативою передбачено, якщо у 30-денний термін після припинення воєнного стану виникнуть законні підстави для призначення позачергових виборів місцевої ради, то відповідна військова адміністрація продовжує здійснювати повноваження до обрання нового складу ради.

Наостанок варто відмітити, що цим законом унормовані питання регулювання містобудівної діяльності та надані повноваження органам влади (міським головам та військовим адміністраціям) щодо обстеження постраждалих від бойових дій, будівель та споруд і їхнього демонтажу.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.