bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Переселенцям у Нововолинську та Смідині допоможуть облаштувати кращі умови для життя
29.04.2022

З моменту повномасштабного вторгнення росії, Волинь прийняла понад 50 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Левова їх частка припадає на Луцьк, але це звісно не єдиний населений пункт області, куди приїхали переселенці.

Наприклад, у Нововолинську зареєстровано більше ніж 8 тисяч українців, які змушені були виїхати з рідних домівок. Оскільки частина з них не мали житла, то в місті організували відповідні місця компактного поселення.

«Такими прихистками у нас стали гуртожитки навчальних закладів та місцевий садочок. Важливо, що люди самоорганізовуються: визначили старост на поверхах, облаштовують свій побут», – зазначає заступниця Нововолинського міського голови Вікторія Скриннік.

Що їм не вистачає для більш комфортного життя? Відповідаючи на це питання, переселенці згадують про побутову техніку. Саме тому громадська організація «Волинський Інститут Права» планує передати на місця компактного поселення у Нововолинську пральні машини та мультиварки. Зробити це вдасться завдяки  проєкту «Шелтер», що реалізує Фонд Східна Європа. Він спрямований на підтримку тимчасових прихистків та надання гуманітарної допомоги. В межах цієї ініціативи також буде підтримано прихисток села Смідин.

«Так трапилося, що напередодні 24 лютого ми зробили ремонт місцевої амбулаторії і на березень планували здати її в експлуатацію. Водночас, нові реалії все змінили. Тому вирішили приймати у цьому приміщенні вимушено переселених українців. Зараз там мешкає 21 людина», – розповідає голова Смідинської громади Оксана Піцик.

Оскільки запит на проживання у цьому прихистку зростає, тож туди придбають ліжка, матраси, подушки, предмети побуту. Це допоможе облаштувати 10 додаткових місць і не менше два з них – для потреб людей з інвалідністю.  

«Всю цю допомогу було визначено не від наших забаганок. Перш ніж приступити до роботи, ми вивчили побажання мешканців прихистків та людей, які ними опікуються. Зараз триває етап закупівлі. Вже у травні маємо передати  заплановане», – зазначає керівниця Волинського Інститут Права Ірина Гайдучик.

Також завдяки проєкту «Шелтер» має пройти зустріч посадовців Нововолинська та Смідина, щоб обмінятися досвідом щодо різних аспектів роботи з вимушеними переселенцями.

Раді, що в межах проєкту “Шелтер” Фонд Східна Європа можемо допомогти українцям, які через війну покинули свої домівки.

Контакти

  • Ірина Гайдучик - 098 120 74 55

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.