bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як проєкти ЄС трансформують свою роботу на підтримку України
29.04.2022

Фінансування ЄС на понад 200 мільйонів євро, яке передбачалося на реалізацію різних проєктів до початку війни в Україні, було перенаправлено на тисячі ініціатив, що допомагають українцям під час війни. Це дуже різна допомога, від забезпечення предметами першої необхідності, до створення притулків, забезпечення ліками та медичним обладнанням. В першу чергу, це всебічна підтримка українських біженців, також ініціатив організацій громадянського суспільства, ЗМІ, підприємців, державних службовців.

До російського вторгнення 24 лютого 2022 року в Україні діяло понад 200 проєктів, які фінансуються ЄС. Усі вони охоплювали широкий діапазон секторів, регіонів і міст, які підтримували програму реформ країни.

З початку війни Група Єврокомісії з підтримки України разом із Представництвом ЄС в Україні та проєктами ЄС, які працюють в країні, відреагували на російську агресію. Вони швидко перепрофілювали свою діяльність в умовах гуманітарної кризи та масового переміщення населення.

Підтримка медіа та громадянського суспільства

Громадянське суспільство в Україні та за її межами стоїть на передньому краї мобілізації допомоги та моніторингу ситуації на місцях.

Український «3D-проєкт: розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство під час COVID-19 та після» переформатував свою діяльність після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Наразі проєкт підтримує громадські організації, які допомагають внутрішнім переселенцям у п’яти містах України: Івано-Франківську, Вінниці, Рівному, Львові й Миколаєві. Зокрема, проєкт підтримав ініціативу з надання медичної та психологічної допомоги на Львівському вокзалі: 600 волонтерів допомагають переселенцям, які прибувають до міста. Проєкт корисний і самим волонтерам. Ініціатива надає їм наставників-лікарів і психологів та навчає, як працювати з великими групами людей, що постраждали від війни.

Так, Європейський фонд підтримки демократії“ (EEDстворив за підтримки ЄС центр для українських активістів у Перемишлі. Також підтримує українське громадянське суспільство та незалежні ЗМІ швидкими та гнучкими грантами, які надають протягом 12 годин після отримання запиту. 

Програма “Антикорупційна ініціатива ЄС” надала гуманітарну допомогу Україні протягом перших тижнів війни і продовжує підтримувати національні антикорупційні інституції та захищати українських журналістів, які висвітлюють війну. 

Проект EU4Culture пропонує гранти на мобільність для митців та професіоналів культури з України. Стартував конкурсна програма стажувань, навчальних візитів, конференцій, підвищення кваліфікації та інших заходів, які сприяють обміну знаннями та міжкультурному діалогу.  

«SOS Україна! Людство без кордонів» — таку акцію на допомогу українським неурядовим організаціям запустила Платформа румунських неурядових організацій «FOND». Акція спрямована на збір коштів для ОГС в Україні. 

Багато організацій, які входять до “Форуму громадянського суспільства Східного партнерства” та отримують підтримку від форуму, працюють для створення притулків, надання допомоги, перевірку фактів, допомогу культурним ОГС та прийом українських фрілансерів. Форум також випускає Індекс Східного партнерства, який у своїй останній публікації присвячений Україні, Грузії та Молдові та їхній готовності приєднатися до ЄС.

Більше читайте в огляді на EUProstir https://euprostir.org.ua/stories/182733

Контакти

  • https://euprostir.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.