bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розпочалась ініціатива з підтримки в громадах жінок та дівчат з вразливих груп
03.11.2021

За координації Громадського центру правосуддя стартувала партнерська ініціатива щодо покращення в територіальних громадах доступу жінок та дівчат з вразливих груп до правосуддя та соціально-економічних прав в умовах пандемії COVID-19. Ініціатива розпочалась у вересні 2021 року та працює в трьох напрямках:

  • визначення проблем з дискримінацією жінок на рівні громад та стратегічний захист їх прав;
  • підтримка різних форм жіночого активізму, направленого на підвищення «самозарадності»;
  • посилення потенціалу та участі місцевих владних органів та мешканців громад для підтримки рівних прав жінок та дівчат.

 

За різними дослідженнями міжнародних та національних організацій, в умовах пандемії COVID-19 та її соціально-економічних наслідків дівчата та жінки в Україні зазнають більшої дискримінації та порушення своїх прав. Зокрема, жінки та дівчата з вразливих груп не мають доступу до структурної (інституційної) підтримки з боку органів влади чи місцевого самоврядування або знаходяться у значному ризику її втратити; зазнають надмірних адміністративних, фінансових або інфраструктурних обмежень у доступі до важливих в контексті COVID-19 послуг і сервісів, зокрема соціальних і медичних; знаходяться у більшому ризику до бідності, соціального виключення, дискримінації та маргіналізації. Критичною стала ситуація зі сплеском домашнього та сексуального насильства, з яким правоохоронні та інші компетентні органи не готові належно боротись. Пандемія, спричинена поширенням вірусу COVID-19, і пов’язані з нею обмежувальні заходи наражають усі групи жінок на серйозну небезпеку втрати доходів і заощаджень, значно збільшують тягар неоплачуваної роботи з догляду, підвищують ризики домашнього насильства щодо жінок і дітей, а також посилюють уразливість тих, хто стикається з множинними формами дискримінації - свідчить дослідження ООН Жінки в Україні «Оперативна гендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні».

Зважаючи на такі виклики, у вересні 2021 року розпочато партнерську ініціативу під назвою «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19». Ініціатор та координатор проєкту - Громадський центр правосуддя, який працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» як мультифункціональний хаб, що розвиває дружнє правосуддя в громадах та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності. Основна ідея ініціативи - скоординованими партнерськими зусиллями різних неурядових організацій та органів влади досягти видимого та довготривалого ефекту щодо підвищення доступу жінок та дівчат з вразливих категорій до справедливого правосуддя та рівних соціально-економічних прав в умовах пандемії COVID-19 та її подальших наслідків.

Вплив здійснюється в трьох напрямках: 1) виявлення та оскарження дискримінаційних практик в діяльності органів влади (через інструменти національно та міжнародного правосуддя). Стратегічні справи та інформаційний резонанс допоможуть сформувати належну юридичну та адміністративну практику, яка враховує виклики пандемії COVID-19 для становища жінок з вразливих груп. 2) Підвищення «самозарадності» та розвиток жіночого активізму з акцентом на вразливі групи та посилення ролі жінок у прийнятті стратегічних управлінських рішень. Таке посилення потенціалу та згуртованості жіночих організацій та груп допоможе постійному громадському контролю та створить важливий тренд «самозарадності» в громадах. 3) Розробка та впровадження в територіальних громадах муніципальних та волонтерських програм з підтримки жінок та дівчат з вразливих груп. Така підтримка громади не лише допоможе у важкі часи пандемії, але і продемонструє соціальну згуртованість, цінність прав людини та інклюзії в розвитку реформи децентралізації.

Активності проєкту направлені як безпосередньо на жінок та дівчат з маргіналізованих та дискримінованих за різними ознаками груп (їх формальних та неформальних об’єднань), так і на чиновників, правоохоронців, волонтерів та мешканців територіальних громад. Ми виходимо з того, що ініціатива буде прямо та опосередковано впливати на формування локальної нормативної бази (стратегій, програм тощо) щодо впровадження норм гендерної рівності, участі, інклюзії та підходу не залишити нікого осторонь. Така політика та заходи можуть допомогти тому, щоб ґендерні ролі, упередження, наявне нерівноправ’я жінок та дівчат в складних умовах пандемії було мінімізовано. Це особливо важливо на місцевому рівні, адже саме політика на місцевому рівні впливає на повсякденне життя жінок та дівчат та має значний потенціал їх покращити у сфері освіти, охорони здоров’я, соціальних послуг, безпеки та економічного розвитку.  

Ініціатива «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19» розрахована на 16 місяців та працює в трьох напрямках:

1) Визначення проблем з дискримінацією жінок на рівні громад та стратегічний захист їх прав: 

  • проведення за європейськими стандартами моніторингу та визначення загальних перепон щодо доступу до правосуддя та реалізації соціально-економічних прав жінок та дівчат з вразливих груп, розробка рекомендацій та направлення їх відповідним суб’єктам для врахування;
  • ідентифікація справ зі стратегічною перспективою (дискримінаційні рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади та місцевого самоврядування) та їх підтримка в органах державної влади та судах з відповідною інформаційною кампанією;
  • використання міжнародно-правових інструментів та залучення міжнародних організацій до висвітлення та розв’язання виявлених проблем.

 2) Підтримка різних форм жіночого активізмунаправленого на підвищення «самозарадності»: 

  • створення, розвиток та мережування локальних платформ для розвитку жіночого активізму та «самозарадності» (групи самооборони, служби взаємної психологічної підтримки, клуби професійних спільнот тощо);
  • навчання та просвіта жінок та дівчат з вразливих груп базовим основам самостійного правозахисту, розробка та просування онлайн помічників, впровадження мистецьких активностей для популяризації підходу «самозарадності»;
  • впровадження програми мінігрантів та менторської підтримки для реалізації локальних ініціатив щодо інклюзивного демократичного врядування за участі жінок та дівчат з вразливих груп. 

3)  Посилення потенціалу та участі місцевих владних органів та мешканців громад для підтримки рівних прав жінок та дівчат: 

  • проведення у відібраних за відкритим конкурсом територіальних громадах локального аналізу та підготовка візуалізованих гендерних паспортів громад з рекомендаціями стосовно забезпечення інклюзивності та гендерної рівності;
  • навчання та координація діяльності місцевих органів влади, правоохоронців, бізнесу та активістів щодо впровадження в обраних громадах стандартів рівності та інклюзії;
  • розробка, прийняття та моніторинг впровадження місцевих програм та/чи волонтерських ініціатив допомоги жінкам та дівчатам з вразливих груп (включно, але не обмежуючись - програми підтримки жертв домашнього насильства, створення чи розвиток шелтерів, «зелених кімнат» для нетравматичної роботи з неповнолітніми, підтримка трудових прав жінок та розивиток жіночого підприємництва, навчання та соціальна підтримка вразливих груп).

Ініціатива «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19» впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» через Громадський центр правосуддяза фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.