bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Погоджена дорожня карта до доброї освіти у Березанській громаді
30.04.2021

Саме таке рішення прийняла 29 квітня 2021 року наради директорів ЗЗСО селищної громади за результатами обговорень відповідного громадського аудиту, який провели експерти #ГромадськаПрефектура.

Так прокоментувала зміст рішення начальниця місцевого освітнього відділу Анастасія Смоляк:

«З метою якісного надання послуг загальної середньої освіти відповідно до вимог Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» визнана доцільність зміни типу закладів загальної середньої освіти. І ця робота буде проводиться поступово. 

Таким чином заплановано, що:

  • як гімназія (1-9 класи) з 01 вересня 2022 року буде функціонувати  Ташинський ЗЗСО, у складі якого Ташинський ЗДО як структурний підрозділ. Буде здійснений підвіз учнів та вихованців Прогресівського ЗЗСО та ЗДО до Ташинського ЗЗСО у зв’язку з ліквідацією даного закладу;
  • як гімназії (1-9 класи) з 01 вересня 2022 року функціонують такі заклади освіти: Дмитрівський, Калинівський, Краснопільський, Комісарівський, Краснянський, Лиманівський, Щасливський ЗЗСО. Забезпечення підвезення учнів старших класів даних закладів для здобуття повної загальної середньої освіти буде здійснюватися до опорного закладу – Березанського ЗЗСО.

У складі Комісарівського та Лиманівського ЗЗСО відповідні ЗДО будуть існувати як дошкільні підрозділи. 

А Березанський вечірній (змінний) заклад загальної середньої освіти Березанської селищної ради буде ліквідовано до 01вересня 2022 року.

Також у результаті перепрофілювання планується створити 1 ліцей з 01 вересня 2027 року для здобуття повної загальної середньої освіти – Березанський ЗЗСО. 

Методистка коаліції #ГромадськаПрефектура, експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Татьяна Золотухина презентувала рекомендації громадського аудиту:

«Без оптимізації мережі освітніх закладів Березанської громади не матиме шансів не тільки на соціально-економічний розвиток а опиниться на межі виживання. А саме:

По — перше, Маємо останні два роки навантаження на місцевий бюджет майже 70 %. 

По – друге, Малокомплектні школи та дитячі садочки перетворюються з закладів освіти в заклади працевлаштування освітян;

По — третє, Держава також не збирається утримувати таку місцеву освіту. З 1.09.2024р, вступає в силу норма про трирівневу систему загально-середньої освіти  

І умовою отримання цієї субвенції є реформування органами місцевого самоврядування системи освіти. Початкові школи і гімназії можуть бути створено сільрадою.»

Саме тому Березанська селищна рада має прийняти рішення щодо створення, перепрофілювання розвитку комунальних початкових шкіл, гімназій та матиме право на освітню субвенцію.

Нагадаємо, що для формування  рекомендацій громадського аудиту у вересні грудні 2020р  в усіх округах громади була проведена серія «нарад порозуміння». http://frgn.mk.ua/?p=12067/ .

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Громадській аудит проведено в рамках проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «ЕКО. Березань», виконкомами Березанської, Коблівської місцевих рад та Миколаївським місцевим центром ПВПД в рамках діяльності Мережі із розвитку місцевої демократії та коаліції #ГромадськаПрефектура.

Контакти

  • 0512473879

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.