bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Сліпі плями»: Вдихнути нове життя в історичні місця
26.03.2021

Сліпі плями” — під такою назвою творча молодь з Маріуполя розпочала проєкт, спрямований на створення в історичних, але занедбаних спорудах міста поп-ап (pop-up) галерей з роботами митців-початківців.

Вдихнути нове життя в історичні місця і надати молоді можливість для самореалізації, показати Маріуполь як місто з історією та привернути увагу до нових форматів та підході в облаштування мистецьких просторів, довести, що низове мистецтво може бути цікавим взялися п’ятеро молодих і ініціативних. Надихнулись на ідею під час проєкту “Митець і місто”, спілкуючись на лекціях з провідними експертами України та США в сфері культури.

Перша виставка відбулась за адресою Фонтанна, 46 — будинку, що має власника, але який протягом тривалого часу в ньому не проживає. Тематику визначили як “Місто Сонця. Ідеальний світ. Утопія”, — розповідає Єва Сігачова. — 10 митців-аматорів, що працюють в різних напрямках, надали свої творчі роботи. Це була багатошарова виставка. Сам перетворений простір — уже як експонат зі своєю історією, в якому розміщені фотографії, графіка, картини, аплікації. І все це з екскурсійним супроводом”.

Формат поп-ап вкладає в себе мобільність експозиції, тобто виставки проходитимуть в різних локаціях. На даний момент маємо три таких локації: занедбаний будинок в історичній частині міста, сцена-мушля в парку Петровського та вагони потягу, що стоїть біля міського пляжу.

Окрім проведення виставок, плануємо також мистецький дрейф містом з кіномейкером Сашком Протягом, створення сайту з інтерактивною мапою покинутих будівель, що мають право на друге життя”, пояснюють організатори.

Проєкт “Сліпі плями” отримав високу оцінку від члена журі Павла Гудімова, куратора масштабних проєктів сучасного мистецтва, дизайну й архітектури, засновника арт-центру “Я Галерея” в Києві та Львові. “Ніхто раніше не видавав структурно цю ідею, - зауважив Павло Гудімов. - Поп-арт — це про тут і в цей час. Ця ідея життєздатна і легко імплементується на інші території. І такі “сліпі плями” є в усіх містах України”.

Проєкт “Митець і місто”, в рамках якого стартували “Сліпі плями”, реалізує Громадська організація “Культпрожектор” за підтримки Посольства США в Україні. Охоплює чотири міста України — Запоріжжя, Кривий Ріг, Маріуполь, Херсон.

Понад 150 молодих митців та миткінь навчались у найкращих експертів України та США в сфері культури, розробляли власні ідеї. Під час пітчінгу та фінального форум-баттлу команда проєкту “Сліпі плями” стала переможницею й отримала 1000 доларів США на втілення ідеї у життя.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.