bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи змінилася партійність голів територіальних громад Львівщини за підсумками місцевих виборів?
02.02.2021

Як і у випадку з виборами до місцевих рад, для обрання голів територіальних громад у 2020 році використовувалося дві виборчі системи – мажоритарна система абсолютної більшості (для громад з 75 тисяч виборців і більше) і мажоритарна система відносної більшості (для громад менше 75 тисяч виборців). У Львівській області вибори у два тури відбувалися лише у Львівській і Дрогобицькій міській громадах. В усіх інших 71 громаді міськими, селищними та сільськими головами ставали ті кандидати, які отримали більше голосів, аніж усі інші його конкуренти.

За результатами місцевих виборів 25 жовтня і 22 листопада на Львівщині було обрано 73 голів територіальних громад. Проте один з них, голова Мурованської сільської територіальної громади так і не набув повноважень, оскільки помер одразу після оголошення результатів. У зв’язку з цим у цій громаді були оголошені повторні вибори голови, які відбулися 24 січня 2020 року.

Серед обраних 72 голів громад області, переважна більшість з них вже традиційно брали участь у виборах у порядку самовисунення. А саме 53 новообраних голів або 74% є самовисуванцями. На це мало вплинула зміна виборчого законодавства, оскільки під час попередніх місцевих виборів 2015 року була та ж сама тенденція. Лише 19 голів були висуванцями місцевих організацій політичних партій. Майже половина з них кандидували за поданням “Європейська Солідарність”. Сьогодні партія Петра Порошенка має голів у Городку, Новому Роздолі, Ходорові, Радехові,  Сколе, Трускавці, Поморянах, Сокільниках і Тростянці. ВО “Свобода” має трьох голів у Белзі, Глинянах і Підкамені. По два висуванці Об‘єднання “Самопоміч” і “Громадянської позиції” здобули перемогу у Львові та Яворові і Турці та Меденичах відповідно. ВО “Батьківщина”, Українська Галицька Партія і “Слуга народу” мають своїх висуванців у Буську, Новояворівську і Лопатині відповідно. 

Водночас балотування за поданням політичних партій не обов’язково кореспондується з членством у цій політичній партії. Як показав аналіз лише 15 з новообраних голів територіальних громад є членами партій. Найбільше таких у “Європейської Солідарності” та ВО “Свобода” – по чотири, три – в Об’єднання “Самопоміч”, два – в ВО “Батьківщина”, по одному – у “Громадянської позиції” та Народного Руху України. 

Усі інші 57 голів територіальних громад є безпартійними, що становить 79%. Серед них 49 голів є самовисуванцями, а ще 8 – членами політичних партій. Таким чином частина з кандидатів на посаду голови, які мали партійні квитки все одно прийняли рішення балотуватися у порядку самовисунення. Зокрема так зробив голови Перемишлянської міської територіальної громади, Новокалинівської міської територіальної громади, Добромильської міської територіальної громади і Ралівської сільської територіальної громади, котрі є членами Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Батьківщина”, Народного руху України і ВО “Свобода” відповідно.

Таким чином, на відміну від впливу змін у виборчому законодавстві і новому територіальному устрої на структуру партійного представництва у радах Львівщини, переважна більшість голів територіальних громад, як і раніше, обійняли свої посади, взявши участь у виборах у порядку самовисунення.

Матеріал підготовлено ЛОО ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА” у межах проєкту “Народні депутати в нових територіальних громадах: модель інклюзивного діалогу на Львівщині” за підтримки Програми USAID РАДА, яка виконується Фондом Східна Європа». 

Автор – Тарас Радь, керівник проєктів у сфері виборів та місцевого самоврядування Громадської мережі ОПОРА у Львові.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.