bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Понад 250 000 людей з ВІЛ проживає в Україні
27.11.2020

Щороку, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, головною метою якого є привернути увагу суспільства до цієї хвороби.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на кінець 2019 року у світі проживало 38 мільйонів людей з ВІЛ, нових випадків інфікування у 2019 році - 1,7 мільйона осіб.

За інформацією представництва ЮНЕЙДС, Україна знаходиться на другому місці у Східній Європі та Центральній Азії за кількістю людей, які живуть з ВІЛ, на першому місці – Росія (70% ЛЖВ регіону).

Згідно зі статистикою, у 2019 році діагноз ВІЛ-інфекція вперше в житті був встановлений 16 405 особам, з них 16 357 – це громадяни України, серед них 60% - це чоловіки, 78,7% - особи віком від 25 до 49 років.

У структурі шляхів передачі ВІЛ зростає частка статевого шляху:

  • гетеросексуальний шлях зареєстровано у 71%,
  • гомосексуальний у 3% осіб з вперше встановленим діагнозом ВІЛ у 2019 році.

 Актуальним залишається інфікування ВІЛ через вживання ін’єкційних наркотиків. Однак, офіційна реєстрація шляхів передачі ВІЛ потребує удосконалення – існує ймовірність, що ЛЖВ під час звернення до закладів охорони здоров’я приховують ризиковану поведінку (незахищені гомосексуальні статеві контакти або вживання наркотиків), а медичні фахівці можуть керуватись власними припущеннями та уникати прямих питань про приналежність пацієнта до тієї чи іншої ключової групи, - про це пишеться у дослідженні «Оцінка офіційно зареєстрованих шляхів передачі ВІЛ-інфекції в Україні», проведеного МБФ «Альянс громадського здоров’я». [O1] 

На початок 2020 року, у закладах охорони здоров’я, під медичним наглядом, перебувало 169 787 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 80% (136 105 осіб) отримують антиретровірусну терапію. За останні 5 років вдвічі збільшилася кількість людей, які живуть з ВІЛ, та приймають АРТ – з 56 000 до 102 000 осіб, а також зросла частка людей, які приймають  терапію 12 і більше місяців - з 69% до 88%.

У 2019 році в п’яти регіонах України смертність від СНІДу перевищила загальнонаціональний показник 7,7 на 100 тисяч населення: в Дніпропетровській (22,6) Одеській (18,6), Донецькій (14,1), Миколаївській (12,1), Кіровоградській (11.1) областях, м. Київ (7,7).

Сьогодні ВІЛ - це не вирок. Якщо протестуватись вчасно, можна оперативно отримати необхідне лікування, а відтак мати якісне та повноцінне життя. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує безкоштовне лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією.

Ми  закликаємо українців бути свідомими та слідкувати за своїм здоров’ям і регулярно проходити тести на ВІЛ.

Довідкова інформація:

СНІД - синдром набутого імунодефіциту – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові (лімфоцити), які відповідають за захист організму людини від різних мікробів та пухлин і поступово вбиває ці клітини. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних, що вражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему та ін. СНІД уперше виявлений у США у 80-х роках і за декілька років поширення набув характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн.

Проект з технічної допомоги у сфері моніторингу і оцінки та ефективного використання даних (METIDA), загальна мета якого – удосконалення процесу прийняття рішень у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, заснованого на доказовості, шляхом посилення співпраці між ключовими партнерами, зміцнення професійного потенціалу персоналу в сфері моніторингу та оцінки, поліпшення якості даних та підтримки діяльності з проведення досліджень, що забезпечують потребу в даних у сфері стратегічної інформації (СІ).


 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.