У процесі розвитку громад найпотужніші стратегії завжди включають створення позитивних моделей ролей і живих прикладів рішень.

В рамках форуму було презентовані результати діяльності Всеукраїнської Ініціативи “Активна Громада” в громадах, підбиті підсумки кампанії з формування “Карт Розвитку Громади” та підписання їх кандидатами.

Окрім того, під час Форуму учасники мали можливість поспілкуватися зі спікерами заходу, а під час панельної дискусії – поставити запитання експертам.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди, який взяв участь у Форумі, “це насправді дуже важливе питання: як розбудовувати в Україні активне місцеве самоврядування? 

Щоб воно забезпечило ефективний розвиток та надання якісних послуг. Переважна частина жителів України ще кілька років тому були не дуже задоволені ефективністю роботи ОМС. Саме тому і стартувала реформа. Утворення районних рад – це було досить дискусійне питання. Зараз 119 районних рад чекають початку своєї роботи. Всі бюджетні ресурси передані громадам. Вся ця інфраструктура, яка буде фінансуватися у поточному рівні з районів, вона має перейти на рівень громад. Ми чекаємо підписання Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій 3651-д.  Без цього закону фактично неможливо розпочати ефективну роботу на місцях. Все має бути закріплено законодавчо. Всі фракції голосували за цей законопроєкт, отже, всі розуміють, що це є надважливо. І ми чекаємо, поки він набере чинності. Попереду у нас всього місяць часу, за цей період з 1 січня органи ОМС мають почати працювати в нових умовах, з новим бюджетом і з новою якістю. Питання, які обговорюються на Форумі, є дуже актуальними сьогодні. Бажаю успіхів у вашій роботі!», – наголосив Негода.

Вікторія Орисюк, аналітикиня Інституту “Республіка”, керівниця проєкту “Задай курс владі” зауважила, що “ще 2014 року Інститут “Республіка” та ВІ “Активна Громада” працюють над тим, аби забезпечити повноцінний діалог між владою та громадою”.

Під час Форуму регіональні координатори ВІ “Активна Громада” поділилися своїм досвідом роботи на місцях та історіями успіху своїх громад.

Юлія Мазур, регіональна координаторка з міста Хмельницький, впевнена, що “громадах є величезний запит на інформацію про розвиток ОМС”. 


Ми працювали із Староушицькою та Сатанівською громадами. Ми почали співпрацю з ними з ознайомчих візитів, хотіли ознайомитися з тим, які вони мають виклики та проблеми, а також – потенціал. Громади мають величезний туристичний потенціал. Ми об’єднали всі наші компетенції та їхні запити й разом почали працювати. Коли ми починали проводити ознайомчі тренінги, ми спілкувалися з громадянами. Згодом ми побачили, що насправді велика кількість громадян є дуже активними, хочуть працювати над тим, щоб покращити стан своєї громади. Разом із Староушівською громадою ми створили туристичний проєкт «Легенди Пониззя». Зараз громада багато працює саме над розвитком туристичних продуктів. Ще один класний проєкт – була проведена величезна робота щодо благоустрою місцевих криниць. Їх поприбирали, відновили, розмалювали. Ми також разом займалися відновленням зупинок”, – розповідає Юлія Мазур. 


Також координаторка розповіла про стан справ у Сатанівській громаді.

Це теж громада з величезним потенціалом. В перший рік нашої співпраці ми говорили про бюджет участі. Зараз реалізовано успішно вже 5 проєктів, серед яких 2 спортивні. Тобто, у громадян справді був величезний інтерес до змін. Наступного року ми плануємо працювати з молоддю, розробляти молодіжні політики, говорити про місцеві податки та збори», – зазначила Юлія Мазур.

Яна Твереза, регіональна координаторка ВІ “Активна Громада” у місті Волноваха, теж зазначила, що вона бачила запит від ОМС під час вебінарів, круглих столів. 


Мене це дуже надихнуло. Коли ми перейшли в онлайн-формат, я хвилювалася, що якість може знизитися. Але після кількох ефірів мені писали, телефонували люди й дякували за інформацію, за те, що ми робимо на місцях. Ініціативні групи, які були створені, роблять просто неймовірну роботу. У Хлібодарівській громаді тепер буде працювати Молодіжний центр. Це все завдяки кропіткій роботі та адвокаційній кампанії громадян. Коли взаємодіють влада та громада – результат неймовірний. В маленьких громадах дуже висока активність. І це чудово”, – каже Яна Твереза.

Ганна Ільіна, регіональна координаторка ВІ “Активна Громада” в місті Одеса, розповіла про свої побоювання, які в неї виникали на старті роботи з громадами.


В мене були побоювання, чи будуть люди активними, чи будуть приходити на заходи. Але вони приходять, дякують, включаються. Велика кількість громадян активно долучилися до формування Карти розвитку громади”, – розповіла Ганна.

Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, зазначив, що “щодо розвитку громад, існують питання, які потребують внесення змін до Конституції України”. 

Серед них: корекція норм щодо адміністративно-територіального устрою.

Також експерт окреслив варіанти щодо повітових рад: зберегти в Конституції норми щодо існування повітових рад. Також законом може бути запроваджено повітові ради – органи місцевого самоврядування, які представляють інтереси громад. Попри незавершеність цієї дискусії,  вибори в районні ради були оголошені, вони відбулися. Тепер постає питання, навіть якщо ми запишемо так, як звучить у другому пункті, то вони де-факто і так існують і мають свій термін відбути”, – зазначив Коліушко. 


Олександр Солонтай, експерт з політики та місцевого розвитку Інституту політичної освіти, наголосив на тому, що “загалом місцеві вибори ще тривають”. 

На рівні громад пройшов тільки перший етап, коли було обрано голів місцевих рад та місцевих депутатів. Депутати мають ще залучити активістів до роботи, заступників тощо. Також депутати ще будуть обирати собі помічників. Станом на сьогоднішній момент ще не все втрачено. Кожен активний громадянин, громадська організація, на сьогодні, може знайти своє місце”, – каже Олександр Солонтай.

Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту “Республіка”, співзасновниця ВІ “Активна Громада” зауважила, що її дуже надихнули виступи учасників. 


Ми говоримо не тільки про виклики, а й про досягнення. Позитивні зрушення в Україні відбуваються. Ми ще досі на шляху. Але те, що відбувається реформа місцевого самоврядування – це дуже позитивно. Чому важливо акцентувати увагу на перемогах? Це дає нам базу, на що орієнтуватися і куди рухатися далі. Якщо говорити про реальність, дослідження Національного Демократичного Інституту продемонструвало такі цифри: 53% громадян заявили, що уряд має сконцентрувати свою увагу на економічному розвитку. І це задача також і ОМС. Ми маємо думати, що буде з нашою громадою. Це про стратегічний розвиток. Про фокус на потенціалі, на тому, як збільшити бюджет, як зробити так, щоб люди залишалися в громадах. “Активна Громада” завжди акцентує увагу на тому, що нам потрібно об’єднуватися та зосереджуватися на стратегічному розвитку громад”, – каже Олександра Гліжинська.

Сергій Дятленко, національний експерт з питань освіти, зазначив, що новостворені громади мають унікальну можливість правильно запустити діяльність у сфері освіти. 


Ці кроки мають відповідати певним критеріям, законодавчій базі, лежати у площині реформи децентралізації”, – каже Дятленко.

Анна Сарана, експертка з питань медичної реформи, зауважила, що “найголовніша задача ОМС – зроби під час реформи так, щоб житель громади не відчув на собі ніяких негативних змін”. 


Щоб його життя лише покращилося. ОМС забрали на себе первинну допомогу. Але зараз постало питання щодо вторинної ланки, лікарів, які спеціалізуються на чіткому напрямку. Раніше вони були в районах. Коли частину районів ліквідували, питання, хто їх тепер собі забере. Лікарня вторинного рівня – це потужна структура з професіоналів, необхідним обладнанням тощо. Змін на сьогодні багато. Викликів ще більше. Наша задача – продовжувати працювати заради ще кращих результатів”, – зазначила Сарана. 

Під час другої частини заходу, панельної дискусії, учасників було поділено на 3 групи. Експерти мали можливість презентувати свої напрацювання, а учасники – поставити їм свої запитання. 

По завершенню Форуму Анна Сарана, експертка з питань медичної реформи, наголосила на тому, що її дуже тішить громадська позиція учасників Форуму. 

Те, що ви бачите ті речі, які не мають місця бути. Намагаєтесь дізнатися, як це змінити. Якщо ми будемо рухатися в цьому напрямку – всі виклики і проблеми будуть вирішені”, – запевнила експертка. 

Олександр Іванов, учасник Форуму, зазначив, що його радує така активність.

Я вірю в реалізацію ідей! Але іноді дізнавайтесь, яка реальна ситуація, особливо, в регіонах”, – каже Олександр. 

Зазначимо, що метою проведення Форуму було підвищення рівня системної участі громадян у формуванні політики місцевого рівня, налагодження відкритого діалогу між політичними партіями та новообраними депутатами та громадянами на місцевому рівні щодо розвитку громад. 

Довідка. Форум відбувся за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI).

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Авторка: Тетяна Кавуненко, керівниця пресслужби

Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада”