bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Феномен полтавської культури: міражі достатку, сильні традиції, стримані потреби
09.11.2020

Експерти «Інституту аналітики та адвокації» презентували результати дослідження, що тривало у Полтаві понад 5 місяців. Проєктна команда вивчала культурні запити та практики містян, доступність для полтавців культурного продукту, міські культурні політики та фінансування сфери.

Одним із смислових відкриттів дослідження стало те, що полтавці сприймають культуру як дозвілля та розваги, перелік заходів. А потреби, пов’язані із значимістю власної діяльності, осмисленістю і самореалізацією ‒ залишаються в тіні. Соціологічне опитування та його аналіз продемонстрували, що полтавцям притаманний консерватизм та переважання цінностей безпеки над цінностями самовираження. А це у свою чергу гальмує розвиток та поширення інновацій.

У бюджетній сфері один із висновків очікуваний, але невтішний. Левова частина бюджетних витрат ‒ видатки споживання. 90% публічних коштів йдуть на підтримку наявної інфраструктури та збереження кадрів. Фінансування на розвиток галузі лишається замало. У міських програмах з’являється увага до креативних індустрій. Проте бракує дієвих політик для їхнього розвитку.

«Найпопулярніша пропозиція полтавців для розвитку культури міста стосується благоустрою вулиць і парків. Це сигналізує про потребу в задоволенні базових запитів містян, що пов’язані із комфортом середовища. З одного боку хвилює, що другою за популярністю пропозицією є захист архітектурної спадщини, але з іншого — це важлива об’єднавча ідея громади.

Зараз існує достатньо можливостей для залучення коштів на незалежні проєкти, але полтавці мало ними користуються. Наприклад, у 2018 році жоден проєкт Полтавщини не отримав фінансування від УКФ, у 2019 році було 4 успішні ініціативи, а за половину 2020 року — 3 проєкти, разом із нашим. Цього замало: Полтавщина має 19 місце у всеукраїнському рейтингу! Хочемо, аби наші результати підсилили культурні проєкти міста у конкурсних відборах, тож готові допомагати в роботі з даними, щоб видобути з них індивідуальну користь», ‒ зазначив Олександр Ткаченко, старший аналітик ІАА.

За результатами дослідження проєктна команда, що складалася із 15 осіб, підготувала звіт «Культура‌ ‌Полтави.‌ Чинна‌ ‌політика‌ ‌і‌ ‌запити‌ ‌містян‌». Результати дослідження можна переглянути за посиланням: https://iaa.org.ua/news/fenomen-poltavskoi-kultury-mirazhi-dostatku-sylni-tradytsii-strymani-potreby/

Відео публічної презентації: https://cutt.ly/TgRgaQJ.

Реалізація проєкту «Аналіз культурної політики та задоволення потреб полтавців» стала можливою за підтримки Українського культурного фонду.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.