bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мінфін рекомендує: бюджет для громадян є дієвим і корисним інструментом
04.11.2020

Міністерство фінансів України затвердило Методичні рекомендації щодо механізмів участі громадськості у бюджетному процесі на місцевому рівні, до яких включено зокрема Бюджет для громадян, який в Україні вперше розробило та впровадило у співпраці з громадами Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!».

Зокрема, як сказано в документі, одним із механізмів залучення громадськості до бюджетного процесу, що можуть бути задіяні протягом всього бюджетного періоду, є підготовка інформації з питань місцевого бюджету в доступній для громадськості формі.

А однією з форм представлення інформації про бюджет у доступній для широкої громадськості формі є бюджет для громадян.

Методичні рекомендації так описують склад та структуру бюджету для громадян:

  • роз’яснення основних термінів, що використовуються у бюджетному процесі;
  • основні характеристики території (площа території, кількість населення, мережа бюджетних установ тощо) та показники її соціально-економічного розвитку в динаміці;
  • основні завдання та пріоритети бюджетної політики на плановий бюджетний період;
  • основні показники бюджету відповідної території. Під час підготовки інформації в частині видатків бюджету рекомендується враховувати інтереси цільових груп користувачів інформації;
  • іншу інформацію (пояснення, контактна інформація для громадян щодо місцезнаходження, контактних телефонів, адреси, електронної пошти, графіка роботи місцевого фінансового органу тощо).

Нагадаємо, що бюджет для громадян – це  новий для України формат пояснення складних бюджетних питань у зручних форматах: інфографіка, інтерактивні презентації, друковані видання з візуалізованими даними, які доносять інформацію про те, як і куди йдуть гроші громади.

Цей інструмент вперше у нашій державі запровадило Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!», експерти якого разом з представниками громад по всій Україні за три роки розробили та розповсюдили серед місцевих жителів близько 200 бюджетів для громадян.

 «Бюджет для громадян дає розуміння того, як бюджет впливає на життя кожного мешканця. Він допомагає не тільки краще сприйняти бюджетну інформацію, але й покращити підзвітність і прозорість управління коштами громади», - розповів координатор громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Анатолій Бойко.

«Ініціатором створення бюджетів для громадян є наше Партнерство. І дуже приємно, що Міністерство фінансів, побачивши результати реалізації цього унікального інформаційно-аналітичного продукту, включило його до своїх рекомендацій», - зазначив експерт Партнерства Микола Орлов.

Бібліотека бюджетів для громадян

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.