bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодіжні простори, благоустрій і налагодження транспортної інфраструктури
31.08.2020

В об’єднаних громадах-учасницях проєкту «ДІЄМО» у серпні пройшли акції «Впливай на бюджет своєї громади» за підтримки експертів Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!».

Під час публічних заходів, які проходили на вулицях і площах населених пунктів, жителі громад отримували інформацію про бюджети своїх ОТГ, примірники друкованих «Бюджетів для громадян», а також подавали свої пропозиції до бюджетів громад на 2021 рік.

У Тараканівській ОТГ (Рівненська область) під час вуличної акції «Подай пропозицію до бюджету-2021» у парковій зоні фахівці органу місцевого самоврядування та експерт Партнерства Микола Орлов  поспілкувалися з мешканцями, роздавали і ознайомлювали жителів з «Бюджетом для громадян» та збирали від них пропозиції до наступного кошторису громади.

«Серед 22 анкет зустрічалися найчастіше такі пропозиції як створення гуртків для молоді, ремонт спортзали, співфінансування молодіжних проектів, встановлення світлофору на трасі, ремонт будинку культури села Тараканів, благоустрій паркової зони тощо. Можу відзначити реакцію мешканців, які підходили і дякували за таку можливість, деякі з них навідалися до своїх родичів та, повертаючись, зупинилися і зробили свій внесок у побудову планів громади. До речі, в електронній формі пропозиції можна подати до 1 листопада», - розповів експерт.

У Ніжинській ОТГ (Чернігівська область) до акції активно долучилися молодіжні громадські діячі, адже представники міського молодіжного центру влаштували справжнє свято бюджету громади на центральній вулиці:

«Коли до будь-якого заходу залучається молодь – це вже свято. А коли йдеться про просвітницьку акцію з бюджетних питань за участі активної молоді громади – це успіх. Це дуже надихає. До того ж, дуже тішить зацікавленість з боку місцевої влади йти на діалог з мешканцями громади та доносити інформацію про бюджет громади», - розповіла експертка Партнерства Тетяна Романова.

«Під час акції у кожного мешканця громади була чудова можливість не тільки подати свої пропозиції до бюджету на наступний рік, а ще й отримати посібник про бюджет громади. Сподіваюсь, активність людей у громаді буде тільки зростати, а громадяни будуть більш активно долучатись до процесів бюджетного процесу в громаді», - поділилась своїми враженнями керівниця відділу інвестицій громади Тетяна Плєтньова.

Пропозиції від громадян переважно стосувались ремонту доріг та тротуарів, очищення річки Остер, облаштування парку, покращення екологічного стану, а також побудови фонтану та інше. Усі зібрані пропозиції опрацюють та врахують при формуванні бюджету на 2021 рік.

У Коблівській ОТГ (Миколаївська область) акцію проводили фахівці відділу економіки та інвестицій. Фінансисти громади поширювали «Бюджет для громадян», збирали пропозиції до бюджету громади на наступний рік, відповідали на запитання мешканців.

«Вперше у громаді було проведено захід такого формату, але я впевнена, що точно не востаннє. Помітно, що мешканці потребують такого формату спілкування, тим більше, що брак інформації, як відомо, породжує багато пліток та домислів», - підкреслила експертка Партнерства Олена Заворотченко. У результаті акції зібрано 21 пропозицію, майже всі вони стосуються благоустрою села Коблеве.

У Сновській ОТГ (Чернігівська область) під час акції «Впливай на бюджет своєї громади!» жителі подали більше 30 пропозиції до бюджету на наступний рік. Актуальну інформацію та консультації з бюджетних питань надавали представники міської ради (економічного та фінансового відділу) та експертка Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Тетяна Романова.

Ця громада за експертної підтримки вже другий рік поспіль подає складну бюджетну інформацію доступною та зрозумілою мовою для широкого кола населення за допомогою «Бюджету для громадян».

«Під час акції у кожного мешканця громади була чудова можливість не тільки подати свої пропозиції до бюджету на наступний рік, а ще й напряму поспілкуватись з представниками фінансового та економічного відділів на тему бюджетів. Сподіваюсь, ця практика приживеться в громаді, а жителі будуть більш активно долучатись до бюджетного процесу в громаді», - розказала експертка.  

Пропозиції від громадян переважно стосувались ремонту доріг та тротуарів, облаштування парку та дитячих майданчиків, а також створення молодіжного простору.

Під час акції у Глибоцькій ОТГ (Чернівецька область) представники селищної ради та Громадського Партнерства розповсюджували «Бюджет для громадян» на 2020 рік та збирали пропозиції до бюджету на наступний рік.

Як розповів експерт Партнерства Тарас Халавка, серед пропозицій домінували ремонт доріг, тротуарів, заміна баків тощо. Крім того, низка пропозицій стосувалась взаємодії з молоддю: це й розробка програми підтримки обдарованої молоді, і створення місць для відпочинку тощо.

 

У Дунаєвецькій ОТГ (Хмельницька область) під час акції жителі заповнили більше двох десятків анкет про життя громади та отримали близько сотні «Бюджетів для громадян». На питання, які виникали у містян, активно реагували в. о начальника управління ЖКГ та депутат місцевої ради, про «Бюджет для громадян» розповідали експерти Партнерства, анкети допомагали заповнювати спеціалісти ОТГ та бібліотекарі.

«Хороша, злагоджена робота, достойна фіналізація проєкту в громаді», - прокоментував експерт Партнерства Микола Орлов.

У Помічнянській ОТГ (Кіровоградська область) триває збір пропозицій до бюджету-2021. За інформацією експертки Партнерства Наталії Висіканець, свої пропозиції жителі громади можуть залишати в приміщеннях ЦНАПу, міської ради та адмінприміщенні старостинського округу. Паралельно бюджетні пропозиції від жителів громади будуть збиратися за аналогічною формою в режимі онлайн на офіційному сайті громади.

 

«Такі просвітницько-мобілізаційні кампанії наше Партнерство проводить вже кілька років поспіль, і щоразу експерти не втомлюються дивуватися креативності, натхненню представників громад і активності жителів, які подають пропозиції до бюджетів громад. Перед нами стоять кілька завдань: пояснити просто складі речі, донести всі тонкощі бюджетного процесу зрозумілою мовою у вигляді «Бюджетів для громадян». Потім розповісти про це різноманітними формами: під час зустрічей, акцій, неординарних святкових заходів тощо. А далі – зібрати думки людей, проаналізувати їх і налагодити місток між жителями громад і владою, аби пропозиції були максимально враховані у бюджетному плануванні. Тут все і просто, і складно водночас. Наприклад, якщо ви вийдете на площу якогось села чи міста, де ніколи не проводилося нічого подібного, і спитаєте: «Агов, люди, а які ваші пропозиції до бюджету-2021?», я можу побитися об заклад, що вам або нічого не скажуть, або мало що, і то більшу частину з того місцевий бюджет профінансувати не зможе. І зовсім інша справа, якщо регулярно працювати в громадах, проводити діалогові зустрічі, роз’яснювати й заохочувати. І, звісно, потрібне щире бажання місцевої влади почути людей і пояснити, що таке бюджет громади, як він наповнюється і як відбувається фінансування проєктів. Тоді все вдається, і хочеться робити більше і більше», - пояснив Анатолій Бойко, координатор Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.