bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розробка соціальних проєктів: успішні практики, пошук ідей, основи бюджетування.
28.07.2020

25-27 липня відбувся тренінг на тему «Розробка соціальних проєктів», який реалізовує ГС «Громадські ініціативи України» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. 

Зазначимо, що тематика заходу безперечно варта уваги громадських активістів, результати навчання вже найближчим часом допоможуть представникам НГО втілити креативні ідеї у реальні проєкти!

Відкриваючі захід, тренер Андрій Сильченко зазначив: «Цікаві зустрічі в режимі онлайн-сесій відбуваються завдяки тому, що ГС «Громадські ініціативи України» змогли швидко адаптуватись до непростої ситуації, яка склалася, та перетворити наявні обмеження у нові можливості!». Окрім представників НГО, ініціативних та волонтерських груп, працівників ДЮК, до заходу долучились представники ГО «ДАР. Допомога. Адаптація. Реабілітація» (Луганська обл.), які працюють з дітьми з аутизмом. Просвітницька діяльність активістів, а також окреслені провідні напрями та корекційні підходи, що використовують спеціалісти, спрямовані на соціалізацію дітей в соціально-активному світі. Місія та мета НГО, які працюють з дітьми з аутизмом, – це надання громадськості достатньої поінформовані, що стане для людей запорукою толерантності, підтримки, коректної поведінки і навіть допомоги дітям з інвалідністю.

Чому для НГО навчання розробці соціальних проєктів є одним із найважливіших аспектів діяльності? Саме соціальні проєкти дозволяють закласти фундамент суспільного обговорення нагальних проблем у громадах для пошуку шляхів їх вирішення. В результаті навчання учасники та учасники мають змогу крок за кроком перетворити власні ідеї та прагнення на реальний проєкт, чітко і ясно викладений на папері. Надана методика допомагає в майбутньому розробляти чіткі, ясні, зрозумілі проєктні заявки, внаслідок чого шанси на залучення фінансування значно зростають. Завдяки практичним завданням, цікавій теорії, новим знайомствам, прикладам та історіям успіху для представників НГО та волонтерських груп відкриваються нові обрії для створення проєктів, що змінюватимуть життя людей в громаді на краще! Сучасний підхід з неформальними зустрічами, можливістю обміну досвідом та контактами є фундаментом створення потужної мережі НГО, внесення загальноукраїнського контексту, який допоможе в майбутньому досягти результатів у роботі громадських організацій України. 

Тренер заходу Ігор Баб‘юк зазначив: «Партнерство – це дуже класна сила. Важливо оцінювати НГО з позиції можливостей»‎. Він також надав кілька порад по складанню проєктної заявки, що буде позитивно сприйнята донорами фінансування:

1.    Перед заповненням аплікаційної форми необхідно детально вивчити вимоги донора: які пріоритети діяльності, які громадські організації підтримують, на якій території працюють та в який часовий проміжок.

2.    При вивченні пріоритетів важливо проаналізувати потреби (проблеми) громади, відповідаючи на питання, що саме їх хвилює, які проблеми є нагальними, чи готові громадяни долучитись до їх вирішення

3.    Оцінити ризики та визначити, в чому полягає оригінальність ідеї проєекту, як діяльність та результат задовольнить представників цільової аудиторії.

В результаті врахування усіх важливих аспектів підвищується ймовірність перемоги у конкурсі та отриманні фінансування для втілення ідеї проєкту.

Вже традиційно у рубриці «Невипадковий гість» на зустріч з учасниками та учасницями завітала Наталя Чермошенцева, ГО «Громадський центр «Нова Генерація». Впродовж неформальної онлайн-бесіди вона поділилася з учасниками знаннями, власним досвідом підготовки соціальних проєктів, бюджетування, історіями успішно втілених ідей, важливих нюансів в процесі підготовки. Зазначимо, що новий формат дозволяє у неформальній атмосфері познайомитися з успішними активістами з різних куточків України, обговорити нагальні питання, обмінятися практичним досвідом та контактами для створення в майбутньому потужного мережування НГО, успішних партнерств задля успішної розбудови на рівні громади і в цілому в масштабах України.

По завершенні тренінгового блоку учасники та учасниці разом з тренерами Школи підвели підсумки, обговорили шляхи вирішення нагальних проблем і питань, поділилися враженнями. Зокрема, Марина Володимирівна Касаткіна, представниця ГО «ДАР. Допомога. Адаптація. Реабілітація», зазначила: «Маю досвід створення бізнес-проєктів. Про соціальні проєкти знаю тільки теоретично, але є бажання поглибити знання саме з цієї теми, дізнатися про успіхи і досвід громадських організацій. Від тренінгу отримала задоволення, все дуже змістовно, предметно, зрозуміло. Очікування від тренінгу та кінцевий результат у підсумку повністю співпали».

Для довідки:

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.