bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Антикорупційні інструменти та використання вебпорталів: успішні практики
24.07.2020

 

Використання офіційних сайтів об’єднаних громад, їхнє своєчасне та ефективне наповнення є одним з тих інструментів, який сприяє прозорості роботи громади, налагодженню співпраці з громадянами та - за умови дотримання низки рекомендацій експертів - запобіганню корупційних ризиків. Зокрема, поступово покращують цей аспект функціонування сайтів 19 об’єднаних громад за підтримки експертів Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» у рамках проєкту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» (UCCCT), що виконується міжнародною організацією Global Communities.

Так, дві громади - Оскільська і Пирятинська - за допомоги експертів Громадського партнерства почали використовувати портал публічних коштів E-Data - найбільшу базу даних у сфері публічних фінансів України. Портал є одним з ефективних антикорупційних інструментів, доступних для кожної громади та важливим з точки зору прозорості і повноти інформації, тож коучі Партнерства на постійній основі надають консультації з приводу використання платформи та відповідальності за порушення Закону України «Про відкритість використання публічних коштів». Тепер обидві громади своєчасно та в повному обсязі оприлюднюють інформацію про договори та транзакції за використаними бюджетними коштами.

 

Ще один антикорупційний інструмент реалізовано через вебсайт у Соледарській ОТГ. Аби підвищити рівень прозорості та публічності бюджетного процесу та зменшити вірогідність зловживань, експерт Партнерства надав рекомендації щодо забезпечення максимально відкритого процесу прийняття всіх рішень,

а також обговорень, які їм передують. Для цього міська рада на офіційному вебсайті у розділі “Запобігання проявам корупції” розмістила інформацію з антикорупційної тематики. Крім того, жителі громади можуть висловити свою думку щодо цього або повідомити про відомі їм факти вчинення корупційних правопорушень як за телефоном, так і на електронну адресу.

Гарну практику реалізували у Ніжинській ОТГ: там вирішили публікувати на офіційному вебсайті звіти за результатами кожного кварталу щодо виконання заходів Антикорупційної програми. 

У звіті про запобігання корупції за другий квартал міститься детальна інформація щодо моніторингу подання декларацій про доходи, щодо врегулювання конфлікту інтересів, наповнення сайту, щодо застосування антикорупційних механізмів з боку громадськості тощо. Окрім того, по кожному заходу зазначена особа, яка відповідає за реалізацію того чи іншого напряму в сфері запобігання корупції.  Також на сайті громади міститься окремий розділ “Запобігання корупції”, де міститься вся інформація у сфері антикорупції. Це однозначно успішна практика, варта наслідування”, - розповіла експертка Партнерства Тетяна Романова.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.