bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Регулювання онлайн-медіа та платформ спільного доступу до інформації та відео
10.07.2020

8 липня відбулась відкрита дискусія частини законопроєкту №2693-д “Про медіа”, яка стосується регулювання онлайн-медіа та платформ спільного доступу до інформації та відео.

Регулювання онлайн-медіа та платформ спільного доступу до інформації та відео за законопроєктом №2693-д “Про медіа”

8 липня відбулась відкрита дискусія частини законопроєкту №2693-д “Про медіа”, яка стосується регулювання онлайн-медіа та платформ спільного доступу до інформації та відео.

Нагадаємо, що на початку липня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №2693-д - доопрацьовану версію законопроєкту «Про медіа», зареєстрованого в грудні 2019 року та повернутого на доопрацювання для повторного першого читання. Перша версія викликала неабиякий суспільний резонанс, до авторів надійшло багато пропозицій та коментарів. Саме тому було прийнято рішення вдосконалити проєкт із врахуванням пропозицій національних та міжнародних експертів.

«Чинне законодавство у сфері засобів масової інформації, прийняте у 1993-2006 роках, є застарілим й не відповідає сучасному рівню технологічного розвитку у сфері медіа. Наразі можна спостерігати, що для різних типів медіа існують нерівні правові режими регулювання. Деякі медіа взагалі знаходяться поза правовим полем, наприклад платформи спільного доступу до відео. Тому законопроєкт покликаний створити єдину впорядковану систему правових норм, спрямовану на регулювання правовідносин у сфері медіа, яка відповідала б зобов’язанням України перед європейськими партнерами. Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики буде й надалі підтримувати процес роботи над прийняттям сучасного і якісного законодавства у сфері медіа», - наголосила Євгенія Кравчук, народна депутатка України.

«ЄС розширює свою підтримку українських медіа. Ми розпочнемо проєкт, фокусом якого буде Східна Україна. Частиною цього проєкту буде підтримка незалежних медіа, регіональних філій Суспільного мовника та ТБ каналу, що здійснює мовлення на території, що тимчасово знаходяться не під контролем українського уряду», – зазначив Танел Танг, спеціаліст з політичних питань Групи підтримки України, Європейська Комісія (Брюссель).

Міжнародний експерт Ради Європи Жан-Франсуа Фурнемон під час виступу зауважив, що хоча оновлений законопроєкт «Про медіа» все ще не є повністю чітким, проте робочій групі вдалось досягнути значного прогресу, якщо порівнювати із текстом законопроєкту, котрий був зареєстрований у грудні 2019 року.

Основним нововведенням законопроєкту «Про медіа» є правова регламентація ЗМІ, що працюють онлайн, та платформ на кшталт Youtube, Facebook тощо.

Автори пропонують таке визначення онлайн-медіа: «медіа, що регулярно поширює інформацію у текстовій, аудіо, візуальній чи іншій формі у електронному (цифровому) вигляді за допомогою мережі Інтернет на власному веб-сайті або власній сторінці на платформі спільного доступу до інформації, крім медіа, які віднесені цим Законом до аудіовізуальних медіа».

До онлайн-медіа, зокрема також будуть застосовуватися вимоги щодо належного інформування аудиторії про потенційну шкоду контенту, наприклад для неповнолітніх, також вони належатимуть до кола суб’єктів, до яких може бути застосоване право на відповідь тощо.

Окрім того, Україна має міжнародні зобов’язання щодо імплементації у національне законодавство норм Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року, тобто закріпити на рівні Закону оновлений комплекс правових норм у галузі аудіовізуальних медіа, який би відповідав європейським стандартам та сучасному рівню технологічного розвитку, спростив державне регулювання галузі, визначив ефективні та сучасні засади захисту прав споживачів на вільне отримання інформації, а також законні механізми визначення і обмеження шкідливого контенту. Про це йдеться і у пояснювальній записці до законопроєкту.

«Проєкт “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” всіляко сприяє виконанню Україною Угоди про асоціацію з ЄС та Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр., одним із завдань якого є ухвалення якісного законодавства про медіа, яке б гарантувало дотримання права на вільне висловлення думок, а також забезпечувало незалежність національного регулятора. Проєкт надає експертну підтримку удосконаленню медійного законодавства в Україні, а також ініціює серію обговорень оновленого законопроєкту «Про медіа». Наступні обговорення відбудуться вже 10 та 22 липня», - розповіла Галина Смірнова, керівниця проєкту «Європейський союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

До дискусії також долучилися Микита Потураєв, Голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, Людмила Опришко, медіаюристка ГО “Платформа прав людини”, члени робочої групи, які працювали над текстом.

Олександр БурмагінВіта Володовська і Максим Дворовий, юристи зі складу робочої групи, зробили презентацію оновленої редакції проєкту в частині онлайн-медіа та платформ спільного доступу.

Захід організовано Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики у співпраці з Проєктом “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” та ГО “Платформа прав людини” за фінансової підтримки Counterpart Int.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.