bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Опікунська рада медичного закладу: навіщо вона потрібна?
07.07.2020

При Ніжинському міському пологовому будинку (Чернігівська область) у рамках проєкту ДІЄМО за експертної підтримки Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» створили опікунську раду. Детальніше про те, для чого потрібен такий орган та які його функції, розповідає експертка Партнерства Тетяна Романова

Головна мета створення цього консультаційно-дорадчого органу – це в першу чергу допомога адміністрації лікарні успішно розвивати свій заклад. А ефективність від функціонування опікунської ради буде вищою, коли до її складу входитимуть представники з різних сфер (бізнесу, банківської справи, IT-сфери тощо). Тоді люди з чималим багажем знань та досвіду зможуть розширити можливості та перспективи розвитку закладу. 

Чому важливе функціонування опікунської ради? Тому, що ми всі хочемо жити в нормальних умовах у своїй громаді та користуватися якісними послугами медичних установ. А також хочемо, щоб тут залишались жити й реалізовувати свої мрії наші діти. 

Поділитися ж своїми знаннями на благо громади – це найпростіше, що може зробити кожна людина. 

Основними завданнями опікунської ради є:

- сприяння ефективній діяльності медзакладу шляхом підготовки пропозицій щодо удосконалення його діяльності;

- участь у плануванні та здійсненні заходів щодо залучення додаткових ресурсів на цільові потреби медзакладу та пацієнтів;

- здійснення громадського нагляду за використанням коштів медзакладу.

Детально про опікунську раду можна прочитати на сайті Громадського Партнерства. 

Для медзакладів це - унікальний шанс. За допомогою опікунської ради можна скористатися досвідом бізнесу, громадських організацій, пацієнтських об’єднань - тих, хто вже вміє будувати і розвивати працюючі системи. А отже важливо запрошувати долучитись до опікунської ради людей з абсолютно різних сфер. 

Керівники лікарень у деяких громадах це вже зрозуміли та ініціюють створення опікунських рад при медичних установах.

Поки що це явище є рідкістю серед громад. Але тільки ті, хто не боїться змінюватись, експериментувати, здатні змінювати світ.

Як створили опікунську раду при Ніжинському пологовому будинку

Зазначимо, що всього в межах проєкту ДІЄМО планується створити та організувати діяльність щонайменше 19 наглядових, піклувальних або опікунських рад у 19 громадах.

Проєкт ДІЄМО реалізується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) спільно з Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» та CASE Україна. Проєкт спрямований на підвищення прозорості у галузях охорони здоров’я та освіти як двох ключових сфер, у яких громадяни особливо стурбовані поширенням корупції, шляхом використання у громадах інструментів нагляду за коштами та ефективністю надання послуг в освіті та медицині, посилення співпраці мешканців та влади, залучення громадян до прийняття рішень та зниження корупційних ризиків.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.