bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський центр правосуддя фіксує значні проблеми з оформленням нерухомості в сільських громадах
02.07.2020

 Наприкінці червня 2020 року правники Громадського центру правосуддя спільно з представниками бюро правової допомоги, у форматі мобільних виїздів надавали безоплатну правову допомогу жителям сільських населених пунктів.

Наприкінці червня 2020 року правники Громадського центру правосуддя спільно з представниками бюро правової допомоги, у форматі мобільних виїздів надавали безоплатну правову допомогу жителям сільських населених пунктів Саратського району Одеської області. Більшість звернень місцевих мешканців стосувалося оформлення нерухомого майна в ситуації пропуску різних строків та відсутності необхідних документів. Такі проблеми підтверджують і представники сільських рад та формулюють запит на правову підтримку органів місцевого самоврядування щодо участі в процесах оформлення нерухомості в сільських громадах.

24 червня керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та головний спеціаліст Саратського бюро правової допомоги Любов Іскендерова надавали правову допомогу в Зарянській, Михайлівській та Долинській сільських радах Саратського району Одеської області. Так, на прийом до правників у с. Михайлівка завітала мешканка цього села Маргарита з питанням оформлення права власності на житловий будинок в селі та оформлення спадщини у разі пропуску строків. У с. Зоря місцеву мешканку Ганну цікавило питання порядку поновлення та оформлення договору оренди земельної ділянки. Під час прийому у селі Долинка виникли питання щодо перетину кордону України громадянами інших держав під час дії карантину, пов’язаного з пандемією COVID-19. Долинська сільська голова Лариса Мілован підкреслила важливість надання безоплатної правової допомоги безпосередньо в громадах, адже місцеві мешканці не витрачаючи при цьому ні свій час на дорогу, ні свої кошти.

 

26 червня спільна команда правників Громадського центру правосуддя та Саратського бюро правової допомоги провели виїзд до Кривобалківської сільської ради, де їх зустріла сільська голова Валентина Венгеровська, яка очолює цю раду вже 40 років. Разом з нею правники обговорили шляхи вирішення проблемних питань щодо отримання майнових паїв колишнього сільськогосподарського виробничого кооперативу. З цих питань керівником Центру Леонідом Семененко та адвокатом Олександром Ковпаком були надані рекомендації щодо порядку звернення осіб, які мають право на майно, та подальших дій у разі відмови у видачі майна. Жителі громади зверталися з проблемами сплати заборгованості аліментів особою, яка знаходиться в місцях позбавлення волі, а також з різними аспектами оформлення та розпорядження нерухомим майном.

 

Наступним населеним пунктом виїзду мобільної групи стало село Миколаївка-Новоросійська. Багато питань від місцевих мешканців щодо продажу житлових будинків, отримання майнових паїв, оформлення пенсії за віком мала секретарка сільської ради Наталя Кутєпова. Адвокат Громадського центру правосуддя Олександр Ковпак та спеціаліст Саратського бюро правової допомоги Любов Іскендерова провели групову консультацію з цих питань, а також надали індивідуальні правові консультації місцевим мешканцям. Зокрема, мешканець села Сергій звернувся з проблемою отримання документів, які підтверджують трудовий стаж в державних органах невизнаної ПМР. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко запропонував сільській раді підготувати та надіслати на електронну пошту центру документи осіб, які намагаються вирішити питання подачі документів на оформлення пенсії за віком для підготовки відповідних звернень.

 

Останній виїзний прийом мобільної групи правників в червні місяці відбувся до села Успенівка Саратського району. Більшість звернень місцевих мешканців стосувались оформлення нерухомості в сільській місцевості. Зокрема, мешканку села Валентину цікавили питання оформленні спадщини на житловий будинок, який дістався у спадок її онуці, але на нього відсутні правовстановлюючі документи. Крім цього, жінка просила допомоги щодо отримання інформацію про долю земельних паїв та земельних ділянок, які залишилися після смерті родичів, та на які не відкрито спадкові справи і не проводиться їх переоформлення. На превеликий жаль, великою проблемою в сільських громадах залишається нерозуміння важливості оформлення відповідних документів на нерухоме майно, більшість мешканців користується майном без належних правовстановлюючих документів. Часто такі проблеми не вирішувалися роками чи навіть десятиріччями переважно через відсутність документів, фінансову скруту та значні витрати, пов’язані з оформленням права власності на нерухоме майно.

 

Нагадаємо, 18 та 19 червня правники Громадського центру правосуддя спільно з представниками бюро правової допомоги надали безоплатну правову допомогу жителям віддалених сільських населених пунктів Татарбунарського та Ренійського районів Одеської області. Окрім сервісних правових консультацій з питань оренди землі та оформлення нерухомості правники розпочали дві стратегічні справи – щодо оформлення документів для 15-річної дівчини та захисту від триваючого протягом 3-х років домашнього насильства та погроз вбивством.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.