bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Лідери самоврядування та експерти наполягають завершити децентралізацію
21.06.2020

Понад триста голів міст, селищ та сіл, місцевих депутатів, експертів з питань децентралізації влади та місцевого розвитку, а також інших лідери місцевого самоврядування вже приєднались до підписання Спільної заяви щодо необхідності оприлюднення кінцевого дизайну децентралізації до моменту реорганізації районів.
У відкритому листі лідери місцевого самоврядування просять народних депутатів відхилити проект постанови, запропонований Кабінетом Міністрів України, “Про створення та ліквідацію районів”, а також проект постанови №3582 “Про призначення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища у 2020 році” та відправити їх на доопрацювання.
Автори заяви застерігають, що із прийняттям постанови про укрупнення районів може відбутись централізація влади, а процес децентралізації не буде доведений до логічного завершення.
“В такому сценарії існує ризик, що головними, після голів ОДА, в територіальних громадах будуть не мери, як то мало би бути, і навіть не мажоритарні Народні депутати України, які нині мають серйозні впливи, а – голови мегавеликих РДА, яких затверджуватиме Президент України”, - йде мова у Спільній заяві.
Лідери місцевого самоврядування та експерти закликають повернутися до консультацій щодо завершення формування спільного бачення фіналу децентралізації усіма зацікавленими сторонами, та оголосити кінцевий план завершення реформи, внісши відповідні законопроекти на розгляд Верховної Ради України. Після цього буде можливо привести у відповідність і бачення місця та ролі районного рівня в реформі.
“Будь яке відповідальне рішення має ґрунтуватися на системності та послідовності, а рішення про райони має базуватися на розумінні того, яку систему ми будуємо. Спочатку мають бути оприлюднені та зафіксовані всі проблемні питання, а саме повноваження районних державних адміністрацій, доля районних рад, бюджетні відносини, подальше розпорядження спільним комунальним майном територіальних громад та державним майном, що на їх балансі, тощо, а тільки потім повинні ухвалювати технічні рішення на виконання концепції”, - стверджують автори заяви.
Нагадаємо, раніше Асоціація міст України зауважувала, що укрупнення районів знищує результати реформи децентралізації, зупинить розвиток ОТГ і призведе до вилучення з бюджетів міст і громад значної частини доходів, необхідних для надання життєво необхідних послуг місцевим жителям.
Положення Постанови несуть загрози для роботи бюджетної системи в цілому і бюджетних відносин в містах обласного значення та районів зокрема. Крім цього, запропонований Кабміном проект адміністративно-територіального устрою районного (субрегіонального) рівня не вирішує головну проблему - великі диспропорції між адміністративно-територіальними одиницями за чисельністю населення. Також включення міст обласного значення до складу районів ускладнить систему управління територіями, адже додатково на цих територіях будуть діяти нові органи - районна рада та районна адміністрація.

__________
Миколаївське РВ АМУ

 

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.