bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як покращити систему надання соціальних послуг у Маріуполі?
25.11.2019

Представники/ці місцевих, державних органів влади та соціальних служб спільно, за допомогою фасилітатора, намагались  визначити засоби налагодження ефективної міжгалузевої співпраці у Маріуполі.

В Маріуполі, за підтримки  БО «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», у партнерстві з ГО «Основи Свободи», у рамках проекту «Розвиток соціальної згуртованості в Україні шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та інших осіб, які постраждали від конфлікту» відбулась Фасилітована діалогова сесія щодо соціальної згуртованості, надання соціальних послуг та питань пов’язаних з конфліктом.

 

Участь у діалозі взяли представники структурних підрозділів Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради, в тому числі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіальних центрів соціального обслуговування, центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, центру з обслуговування громадян без визначеного місця проживання, відділу у справах сім’ї  тощо, а також представники Сартанської селищної ради.

Під час діалогової сесії проговорювалися найбільш гострі проблеми соціальних служб. Учасники проявляли активність, ділилися досвідом, історіями та потребами. Фасилітатором зустрічі попередньо було проведено опитування учасників, яке допомогло виявити складні та болючі теми у роботі.

Під час заходу учасники спільно сформували бачення ідеальної картини своєї роботи, рівень соціальної взаємодії та соціальних послуг у своїй громаді через 3-5 років:

-          послуги надаються швидко і якісно, є можливість інтерактивної взаємодії;

-          обсяг та види соціальних послуг відповідають запиту та задовольняють потребу отримувачів;

-          вмотивовані, кваліфіковані та клієнтоорієнтовані фахівці надають соціальні послуги;

-          налагоджена взаємодія та комунікація між надавачами  різних соціальних послуг;

-          забезпечено належне  фінансування соціальних послуг та ефективне використання коштів;

-          налагоджено електронний документообіг та автоматизація усіх процесів;

-          спрощений доступ працівників до баз даних. Процедура оформлення документів проста та доступна.

       Учасники заходу окреслили такі основні перешкоди, які стоять на заваді розвитку взаємодії і згуртування в громадах:

-          прогалини та неузгодженість законодавчої бази;

-          недосконалий алгоритм та послідовність оформлення документів для отримання соціальних послуг. Неефективна міжвідомча комунікація;

-          відсутність кваліфікованих спеціалістів, байдужість через вигоряння працівників, відсутність мотивації спеціалістів соціальної служби, плинність кадрів;

-          надмірне звітування, недостатнє фінансування. Бюрократія. Брак обладнання;

-          відсутність комунікації з фахівцями на локальному рівні підчас розробки та ухвалення нормативних документів, внесення змін;

-          відсутність ефективного діалогу на регіональному рівні між громадою і владою щодо соціальних послу;

-          ускладнена логістика, відсутність транспортного сполучення.

          Учасники висловили свої пропозиції щодо того, що потрібно змінити на особистому, регіональному та державному рівнях для зменшення конфліктів, розвитку згуртування і соціальної взаємодії в громадах.

Такі фасилітовані діалогові сесії відбудуться увсіх регіонах України, за результатами яких  проблеми та питання будуть систематизовані на національному рівні та подані ключовим міністерствам (Мінсоцполітики, Мінрозгром тощо) як рекомендації з регіонів для покращення системи надання соціальних послуг, соціальної згуртованості та взаємодії між інститутами самоврядування.

Сприяння діалогу між представниками/цями місцевих та державних органів влади, соціальних служб та представниками/цями об’єднаних територіальних громад (далі - ОТГ) сприятимуть налагодженню ефективної міжгалузевої співпраці, ефективному обміну інформацією та забезпечать злагоджені зусилля та взаєморозуміння між місцевою владою та ОТГ.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.