bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мешканці сіл Дніпропетровського району мають можливість отримати правову допомогу не виходячи з дому
10.10.2019

Вже на протязі восьми місяців юристами громадської організації «Фонд підтримки демократичних ініціатив Придніпров’я» ведеться робота за зверненнями громадян до Офісу правозахисту селян-землевласників" у Новомосковську районі.

Загалом за 8 місяців до юристів Офісу звернулось більше 675 осіб. За результатами звернень було надано біля 753 консультацій правового характеру, з яких 513 усних та 162 письмових.

Окрім особистих візитів до Офісу, велика кількість людей скористалися телефонною “гарячою лінією” та  консультаціями за Skype та іншими каналами комунікації.

Так, за статистичними даними, на телефон «гарячої лінії» надійшла максимальна кількість звернень, що склало 46% від загальної кількості. За каналом Skype було проведено 16% звернень. Також, на прохання та за потребою заявників, юристами Офісу було проведено усних та письмових консультацій іншими засобами комунікації, такими як електронна пошта,  Вайбер тощо, загальна кількість яких склала 21%. Безпосередньо в офісі юристами було здійснено прийоми 17% відвідувачі від загальної кількості.

Щодо характеру звернень, то більшість стосувалась питань:

врегулювання сімейних правовідносин – 29%

спадкування – 21%

земельних правовідносин – 19%

соціального забезпечення – 18%

житлового права – 5%

договірних відносин – 4%

інших правовідносин – 4%

Результатами звернень стало: повністю вирішене питання – 11%, більшою мірою вирішене питання - 13%, надано допомогу для конструктивного вирішення питання (визначено шлях вирішення або алгоритм дій, надано шаблони документів, ресурси для отримання інформації, тощо) - 68%, зроблена переадресація на орган чи особу, в компетенції якого є розгляд даного питання - 8%.

 За віковим показником заявники розподілились наступним чином:

від 14 до 18 років – 2%

від 19 до 25 років – 5%

від 26 до 35 років - 10%

від 36 до 45 років - 22%

від 46 до 60 років - 33%

від 61 до 75 років - 24%

від 76 і старші - 4%

За географією звернення: 69% склали мешканці сіл та селищ Новомосковського району, 12% - мешканці міста; 19% - мешканці інших районів Дніпропетровської області.

Щодо історій успіху роботи юристів Офісу з громадянами, то їх було чимало, деякі з них слід означити.

 1. Внесення змін до договору оренди землі, які покращили договірні умови.

До юристів Офісу звернулась Лідія з питанням незадоволеності умовами договору оренди землі що був укладений між нею та фермерським господарством в частині орендної плати. Так, однією з умов договору було визначено обов’язок фермерського господарства виплачувати у строк до 30 листопада поточного року орендну плату за попередній рік, крім цього було визначено, що частина оплати проводиться в натуральній формі зерном.

Лідія скаржилась, що фермерське господарство має проводити виплати рік в рік, а також їй не потрібно зерно і вона хотіла б отримувати повністю суму виплати в грошовій формі. За словами Лідії вона підписала даний договір, не вчитуючись в визначені умови.

Юристами Офісу було складено додаток до договору оренди землі, який містив зміни щодо визначених умов, який Лідія надала фермерському господарству. Після тривалих перемовин фермерським господарством додаткові умови були все ж таки прийняті і Лідія отримала бажаний результат.

2.     Оформлення спадщини шляхом встановлення факту родинних відносин.

Василь Хміль, який є мешканцем села Мар’янівка Новомосковського району звернувся до юристів Офісу з проханням надати допомогу з наступного питання. Річ в тім, що через різницю в написанні його прізвища у свідоцтві про народження та в паспорті, він отримав нотаріальну відмову щодо оформлення права на спадщину. Проаналізувавши ситуацію, юрист Офісу означив необхідність складення заяви до суду про встановлення факту родинних відносин. Після складання такої заяви, Василь подав документи до суду та виграв справу. Як результат заявник в решті оформив документи на спадок та отримав свідоцтво про право власності на спадкове майно.

3.     Збільшення розміру стягуваних аліментів та витрат на лікування дитини

Тетяна С. звернулась до юристів Офісу з проханням допомогти змінити розмір стягуваних на дитину аліментів. В процесі дослідження ситуації з’ясувалось, що за рішенням суду, ухваленим у 2016 році для платника було встановлено суму стягнення у розмірі ¼ від доходу, але не менше за 30% прожиткового мінімуму, визначеного на дитину відповідного віку. При цьому платник приховував свій реальний дохід та сплачував встановлений мінімум. Крім того дитина мала захворювання та перебувала на диспансерному обліку, тому заявниця витрачала значну кількість коштів на ліки та особливий догляд. Також з моменту винесення рішення змінились умови праці та збільшився прибуток платника аліментів, змінились і норми законодавства щодо визначеного обов’язкового мінімуму виплат (50% від прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії). Отже попереднє рішення суду втратило свою актуальність та не виконувало функцій щодо захисту прав дитини, бо визначений розмір аліментів не відповідав встановленому мінімуму та не забезпечував навіть 30% потреб дитини. Юристом Офісу було запропоновано скласти позов про зміну розміру стягуваних аліментів та додати до стягнення витрати на лікування дитини, що і було зроблено.

В результаті Тетяна С. отримала рішення суду, яке мало в більш значній мірі забезпечити матеріальне утримання дитини.

4.     Допомога в оформленні документів скасування недієздатності

Засобом телефонного зв’язку до юриста Офісу звернулась жінка похилого віку Віра Степанівна, що мешкала в селі та мала труднощі в пересуванні. Питанням звернення була необхідність відновлення дієздатності її сина, опікуном якого вона була призначена. За свідченнями жінки, її син за показаннями лікарів на сьогодні усвідомлює значення своїх дій та може вести самостійний спосіб життя, тому слід скасувати попереднє рішення про визнання його недієздатним та повернути його до дієздатності.

Юристами Офісу було проаналізовано дане питання та визначено для Віри Степанівни перелік дій, а саме необхідність проходження медичної комісії її сином та отримання висновку для подальшого формування та подання заяви до суду. Згодом, отримавши такий висновок, син Віри Степанівни був визнаний комісією як такий, що може бути визнаний дієздатним. Отже, наразі юристами складено заяву та направлені документи до суду для прийняття рішення.

5.     Допомога в отриманні пенсії по втраті годувальника

Звернувшись до юристів Офісу Марина просила розібратись з питанням отримання її дитиною пенсії по втраті годувальника. Ситуація полягала в тому, що батько дитини помер за кордоном та заявниця не мала свідоцтва про його смерть. Крім того, вона не могла дістати інформаційну довідку про страховий стаж померлого, яку було необхідно надати  до відділу ПФУ для отримання виплати, так як не перебувала з ним в шлюбі і їй відмовляли в її наданні.

Проаналізувавши проблему, юристом Офісу було роз’яснено алгоритм вирішення даного питання, слідуючи якому було складено звернення до УПФУ та отримана письмова відмова, після чого заявниця звернулась до суду із заявою про встановлення факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу. Наступним кроком, отримавши рішення було збирання необхідних документів, а також подання заяви на отримання пенсії по втраті годувальника на дитину. Результатом стало призначення виплат.

6.     Правова оцінка трудового договору що дозволило укласти його з більш вигідними умовами

До юристів Офісу звернулась Галина К., яка попрохала зробити правовий аналіз трудового договору (контракту) з місцевим фермерським господарством. Юристами при вивченні умов договору було виявлено декілька статей про умови праці, що могли б порушувати трудові права Галини К. Зокрема, договором було передбачено випробувальний строк, що у випадку Галини не повинен встановлюватись за законом, як для матері, що одна виховує дитину до 14 років. Не було передбачено також пільги щодо надання додаткових 10 днів до щорічної відпустки, як одинокій матері. Також договір містив не чіткі умови щодо заробітної плати та відповідальності за порушення збоку роботодавця. За рекомендаціями юриста Галиною К. були внесені відповідні зміни до договору, які згодом роботодавець прийняв та уклав договір на визначених умовах. Таким чином, допомога юристів Офісу допомогла Галині К. захистити свої трудові права та покращити умови праці.

7.     Врегулювання спору позасудовим способом (медіація)

До Офісу звернувся Леонід Д. з проханням вирішити спір з сусідом щодо визначення меж земельної ділянки між садибами та дворами. Як з’ясували юристи, спірне подвір’я належало діду заявника, який за своє життя продав частину будинку. Але, при продажу частини будинку двір та садиба не були виділені на плані окремо та поділені на місцевості за встановленими нормами, таким чином подвір’я та город стали в загальному користуванні двох теперішніх власників. Спір виник, коли Леонід Д. захотів збудувати прибудову до будинку, яка на думку сусіда по дворищу стала заважати проходу та заїзду на його частину двору. Проаналізувавши ситуацію, судову практику з даного питання та досвід попередніх аналогічних випадків, юрист пояснив Леоніду, що краще за все дане питання вирішити мирним шляхом, замовивши відповідну технічно-будівельну експертизу у фахової організації та запропонувати варіанти будівництва прибудови та поділу двору і садиби. За рекомендацією юриста Леонід Д. домовився з сусідом про проведення експертизи, замовивши складання технічного плану ділянки та варіантів розподілу. В результаті двома сторонами був ухвалений певний варіант розподілу двору та садиби і спір було вирішено без суду.

 Нагадуємо, що отримати безоплатну консультацію або записатись на прийом до юристів можна за телефонами «гарячої лінії»:

+38 (098) 30-65-015, +38 (066) 99-44-960.

Адреса офісу: м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 52

 Проект Громадська кампанія “Посилення правових можливостей сільських мешканців Новомосковського району Дніпропетровської області” реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.