bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стартував 10 Відкритий Університет Реформ
17.09.2019

Новий набір молодих змінотворців розпочав навчання у Відкритому Університеті Реформ (ВУР), аби дізнатися про зміни в країні та їх втілення. 14 вересня у Києві старував ВУР – освітній проект Центру демократії та верховенства права і Реанімаційного Пакету Реформ. Відбувається він вже вдесяте.

Відкритий Університет Реформ – це тримісячний курс, де студенти та випускники здобувають практичні знання про реформи у режимі інтенсиву. Адже серед української молоді є запит на громадянську освіту: так, навчання у ВУР попередніх років пройшли вже понад 300 учасників. Однак теми реформ немає у класичних університетських програмах.

Тож 32 учасники ВУР наступні 12 тижнів слухатимуть курс лекцій, який охоплює ключові українські реформи. Зокрема, дізнаються більше про антикорупцію, судову реформу та державні закупівлі. Про кожен блок їм розповідатимуть експерти організацій-членів РПР та інші фахівці, які мають досвід успішних змін.

«Наш формат програми передбачає загальні знання про різні теми реформ. ВУР – це і про розуміння, і про нові горизонти, і про щастя та подолання упереджень. Ми хочемо, щоб ви позбувалися когнітивних упереджень, коли ми вважаємо «перемогою» і чудовим кроком будь-які дії людини, яку ми сприймаємо позитивно. І навпаки: якщо людина нам несимпатична, її вчинки будуть для нас «зрадою» і жахом. Насправді істина посередині. Ви зможете як почути нових людей, так і змінити «увірування», і інакше сприймати вже знайомі вам речі», – наголосив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Дізнаватися про реформи ВУРівці будуть і з власної практики. Як і в попередні роки, учасники пройдуть тримісячне стажування у одній із громадських організацій Реанімаційного Пакету Реформ. Для них це можливість як вчитися змінотворчості, так і побачити зсередини роботу таких організацій. Чимало випускників Відкритого Університету Реформ після стажування отримували постійну роботу в громадському секторі.

«Завдяки стажуванням, які ми влаштували, дуже багато людей пішли працювати в громадський сектор, а багато пішли і на державну службу. Зрештою, між ними є перетік, адже мета громадських організацій – зміни. Їх можна просувати як з аналітичного центру, так і у міністерстві чи директораті. Адже багато прекрасних людей зараз стали заступниками і міністрами», – коментує Тарас Шевченко.

Також у вступній лекції йшлося про щастя – відмітну тему в українському медійному просторі. За словами директора ЦЕДЕМ, наразі 55% українців вважають, що країна йде в правильному напрямку. І це важливо для реформ.

«Такого в історії України ніколи не було, зазвичай цей показник складав 18-20%. Як не дивно, перевибори означали зростання позитивних очікувань: від громадян та від інвесторів. І це добре. Зі щасливими людьми легше проводити реформи, адже люди починають бачити позитивні зміни, зокрема і за попередні роки», – підсумував Тарас Шевченко.

А в умовах політичних змін Відкритий Університет Реформ є і можливістю ознайомити активну молодь з діяльністю громадського сектора. Адже після Євромайдану суспільство сприймало громадських активістів як основний драйвер реформ. Зараз же, за даними соцопитувань, 62% громадян вважають рушієм змін Президента. Тому громадські організації переглядають свою роль у країні.

Водночас, освітній проект сильний не лише новими знаннями, а й командою та можливістю спілкування – наголосила Ольга Руда, координатор Відкритого Університету Реформ.

«Використовуйте свої можливості тут і зараз. Приходьте раніше, ставте всі питання, не бійтеся показати, що чогось не знаєте. Бо дуже часто ми лише потім розуміємо, що це було класно, драйвово. І друге: цінуйте людей. Зараз це неочевидно, але вони стануть вашими друзями і командою», – побажала координатор учасникам.

А для ВУРівців перший день навчання продовжився лекцією «Діалог про державу, реформи і не тільки». Олександр Стародубцев, реформатор держслужби, поділився поглядом на цю сферу зсередини. Чому байдужість держслужбовців може завдавати не менше шкоди, ніж корупція, і як провести реформу від ідеї у колі друзів до державної політики – про це експерт розповів на прикладах із власного досвіду.

Відкритий Університет Реформ став можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції

 

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.