bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Практики та ресурсні можливості для громадських префектів
16.08.2019

Обговорили у южненської міської бібліотеці 13 серпня 2019р. громадські активісти, що опікуються викликами ефективності та прозорості місцевих бюджетів м. Южне та сіл Лиманського району Одеської області.

Відкриваючи зустріч, керівник проекту Мережі Ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ) та координатор ініціативної групи зі формування коаліції #Громадська префектура Михайло Золотухін зазначив:

«…Органи місцевого самоврядування вже мають всі повноваження та ресурси для ефективного та зрозумілого мешканцям утримання, розвитку комунальної інфраструктури та забезпечення національних стандартів освіти, охорони здоров’я.

Але, викликом є брак як належного врядування на місцевому рівні, так системи контролю. Ії фактичний демонтаж створив умови для правового нігілізму місцевих посадовців.

Так у кращих місцевих громадах Миколаївської, Херсонської, Дніпровської, Луганської областей місцеві посадовці не надають вчасну та достовірну інформацію на запити публічної інформації. 

А відповідні вимоги Бюджетного кодексу України щодо підзвітності і прозорості місцевих бюджетів виконувались на 50-70%. Бракувало достовірності даних у місцевих бюджетних програмах, підзвітності, прозорості бюджетних процесів.

Це протягом 2017-2019 років щорічно ми виявляли разом з нашими грантерами та учасниками мережі за методичною, коуч і грантовою підтримкою ФРММ..».

Також директор ФРММ презентував 

По-перше, як громадські префекти знайшли також і ліки від згаданих хвороб ефективності місцевих бюджетів. А саме історії впливу за допомогою:

  • механізмів місцевої демократії узагальнено на сторінці «Громадська префектура» http://frgn.mk.ua/?page_id=5217;
  • інструментів взаємодії з державною аудиторською службою та іншими органи державної влади у кейс-посібнику http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/10/Keys.pdf»;

По-друге, сервіси коаліції #ГромадськаПрефектура для місцевих громадянських активістів, бізнесу і медіа півдня України у 2019-2020 роках. Відповідні умови грантового конкурсу та навчання http://frgn.mk.ua/?p=10879.

Інна Полякова, голова ГО «Суспільний добробут», координатор проекту у Одеської області поділилась напрацюваннями подібної громадянської ініціативи, що реалізували господарі заходу у 2019 р за підтримки #БюджетнийСканер та запросила громадянських активістів скористатись новими сервісами #Громадська Префектура.

Відео - сюжет 1 з виступами місцевих громадських активістів за підсумками заходу та історії формування партнерства ФРММ з ГО «Суспільний добробут» у програмі «Об’єктив» на «tvMIG Yuzhny»

Відео – сюжет 2 за підсумками заходу у «Южненські новини» на «tvMIG Yuzhny»

Прес-служби ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» та ГО «Суспільний добробут»

____________________________________________________________

Круглий стіл проводитися в рамках проекту ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» http://frgn.mk.ua на тему:«Демократія та законність для ефективних місцевих бюджетів на півдні України» за підтримки NED (м. Вашингтон, ОК, США).

Проект реалізується в партнерстві з ГО «Суспільний добробут» (м. Южне Одеської області), ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» http://pcpsd.blogspot.com (м. Херсон) та в рамках діяльності Мережі Ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії.

Контакти

  • 47-38-79

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.