bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пільги на поїзд учасникам бойових дій, особам з інвалідністю та їх супроводжуючим
25.07.2019

Урядом України своєю постановою від 14 березня 2018 року №197 затверджено Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських та міжміських маршрутах. 

Законом  України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (пункт 4  статті 14),  встановлено право на безкоштовний проїзд всіма видами транспорту та на 50% відсотків знижки при користуванні міжміськими видами транспорту учасникам бойових дій, особам  з інвалідністю, їх супроводжуючим, батькам військовослужбовців, які загинули.  Дружина, діти та інші члени сім’ї права на пільговий проїзд не мають, якщо інше не встановлено за рішенням органу місцевого самоврядування.

Стаття 91 Бюджетного кодексу України передбачає видатки з місцевого бюджету на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

 

Безкоштовний проїзд

Учасник бойових дій п.7,17 ст.12

Особа  з інвалідністю п.7, 21 ст.13

Супроводжуючий особи

з інвалідністю І групи

Всіма видами міського пасажирського транспорту

 

+

 

+

 

+

Автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості

 

+

 

+

 

_

Міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом

туди і назад

1 раз

на 2 роки

або

туди і назад

1 раз/рік з 50%

знижкою

І і ІІ групи –

туди і назад

1 раз /рік

 ІІІ група –

туди і назад

1 раз/2роки або

туди і назад

1 раз/рік з 50% знижкою

туди і назад 50% знижка

1 раз/рік

З 1.10 по 15.05 - 50%

знижки на необмежену кількість поїздок

Автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньо-районних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані

 

+

 

+

 

_

Підставою отримання права на безкоштовний проїзд є посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни та талони на проїзд (видаються разом з посвідченням), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 № 302 «Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни».

Згідно рішень органів місцевого самоврядування в деяких місцях безкоштовний проїзд може надаватися на підставі довідки про участь в АТО. Інформацію можна отримати в місцевих адміністраціях.

Урядом України своєю постановою від 14 березня 2018 року №197 затверджено Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських та міжміських маршрутах.

Кожна область України самостійно приймає рішення про запровадження/не запровадження монетизації та суму відшкодування. Тож звертайтеся для уточнення щодо монетизації проїзду в місцеві адміністрації.

Розмір щомісячної готівкової виплати:*

•затверджується обласною державною адміністрацією;

•формула обрахунку – середня вартість проїзду у міському комунальному транспорті на 30 поїздок**

*УБД та особи з інвалідністю внаслідок війни отримують додатково 20% від суми компенсації

**орган місцевого самоврядування своїм рішенням може відшкодовувати вартість більше ніж 30 поїздок.

Потрібно уточнювати у місцевих адміністрація.

Отримати компенсацію можна через орган соціального захисту за місцем реєстрації особи. Якщо людина вже отримує пенсію чи соціальну виплату через орган соціального захисту, то кошти від монетизації проїзду автоматично будуть перераховані на її рахунок. Якщо не отримує жодних виплат – необхідно звернутися із заявою про отримання компенсації за проїзд до органу соціального захисту. Готівкові виплати здійснюються щомісяця до 20 числа.

Мешканці областей, де не запроваджено монетизацію проїзду, можуть користуватися правом пільгового проїзду і в областях, де проїзд монетизовано. В такому разі необхідно буде придбати квиток, зазначити на ньому ПІБ водія чи іншої особи, що прийняла оплату; проставити підпис водія чи іншої особи, що прийняла оплату; штамп підприємства, що здійснює перевезення, а також зазначити дату поїздки, назву населеного пункту та звернутися до органу місцевого самоврядування за місцем проживання з заявою про відшкодування витрат на проїзд, до заяви додати квиток.

Якщо особі надане право безкоштовного проїзду за декількома законами, то компенсацію можна отримали лише за одним із них.

Порядок поширюється на:

учасників бойових дій відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни, відповідно до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Держспецзв’язку відповідно до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист»;

батьків військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, відповідно до статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Орган місцевого самоврядування своїм рішенням може розширити перелік пільгових категорій. Для отримання детальної інформації звертайтесь в орган місцевого самоврядування.

Проїзд у маршрутних таксі.  Маршрутки надають право безкоштовного проїзду в разі наявності договору з органами місцевого самоврядування. В більшості випадків такі договори та домовленості є.

Обмежень щодо кількості пільгових місць в транспорті чи протягом одного маршруту законодавством не передбачено.

Статтею 40 Закону передбачено: водій автобуса має право не допускати до поїздки пасажира, який не має квитка, порушує громадський порядок у салоні автобуса, забруднює його, пасажирів або їх речі.

Пунктом 145 розділу VІ Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених Постановою КМУ від 18 лютого 1997р. №176 (зі змінами і доповненнями) передбачено, що перевізник зобов’язаний, крім іншого, забезпечити дотримання персоналом вимог законодавства про автомобільний транспорт та захист прав споживачів та здійснювати перевезення пасажирів, яким згідно із законодавством надано пільги щодо плати за проїзд. За вимогами пункту 149 зазначених Правил водію автобуса забороняється відмовляти пасажирам в обслуговуванні, крім передбачених законодавством та цими Правилами випадків.

Якщо Вам відмовляють у пільговому проїзді:

1. Уточніть назву та контактні дані перевізника, ПІБ водія. Запишіть номер

транспортного засобу, дату, час та маршрут, на якому була отримана відмова.

(Інформація про перевізника, як правило, розміщена коло водія).

2. Якщо бажаєте продовжити проїзд, оплатіть його вартість.

3. Зателефонуйте перевізнику і спокійно поясніть ситуацію, яка виникла з водієм. Порада: в розмові зазначте, що плануєте звертатись до прокуратури та

Укртрансбезпеку.

4. Якщо в телефонному порядку ситуація не вирішиться, напишіть заяву у трьох примірниках: прокуратура, Укртрансбезпека, орган місцевого самоврядування, де здійснюється маршрут. До заяви обов’язково додайте копію посвідчення УБД і копію проїзного квитка, якщо довелось його купити.

За Кодексом про адміністративні правопорушення (стаття 133-1) – відповідальність несуть водії транспортних засобів; громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності (пасажирські перевізники). Сума штрафу - вісім неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За Законом України «Про автомобільний транспорт» (стаття 60) - відповідальність несуть  автомобільні перевізники. Сума штрафу - десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розглядають справи про накладення штрафів Державна служба України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) та її територіальні органи.

До уваги! Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – захист, представництво в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру – стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.