bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тренди правничої освіти: ГО «Вектор прав людини» презентували збірник
18.07.2019

15 липня в Міністерстві освіти і науки України відбулася презентація збірника навчально-методичних розробок «Навчаємо через практику: досвід використання судових трансляцій у викладанні права».

«Сьогодні Міністерство освіти і науки України всебічно підтримує ініціативи органів державної влади, закладів освіти та громадських об’єднань спрямовані на підвищення якості вищої освіти, зокрема юридичної. Однією з таких ініціатив став проєкт «Суд людською мовою» громадської організації «Вектор прав людини». Важливою складовою реформи юридичної освіти є розвиток методики викладання, цей проєкт спрямований саме на розвиток нових педагогічних компетентностей викладачів права, що й є дуже корисним у сьогоднішніх реаліях», — зауважив державний експерт Міністерства освіти і науки України Олександр Пижов.

Як розповіла команда ГО «Вектор прав людини», до нього увійшли кращі методичні напрацювання з викладання різних правових дисциплін. Ці заняття не лише детально описані, а й апробовані українськими провідними закладами вищої освіти, що здійснюють підготовку нового покоління правників та правчинь. Вони були розроблені під час Всеукраїнського марафону навчально-­методичних розробок викладання права «Судові трансляції: теорія через практику», що тривав із квітня по травень 2019 року.

«Для закладів вищої освіти важливо сформувати в студентів критичне мислення та навчити якісно вчитися. Розпалений у студентські роки інтерес до навчальної дисципліни, людина може пронести через усе життя. Згодом, у професії, вона заглиблюватиметься в предмет та розкриватиме його нові грані. Це допоможе стати кращим та затребуваним спеціалістом. У рамках проекту «Використання судових трансляцій під час навчання права», ми допомагаємо викладачам і викладачкам зі всієї України підібрати такі інтерактивні інструменти навчання, щоби краще виконати ці завдання», — сказала Валерія Рибак, директорка ГО «Вектор прав людини» під час презентації.

«Програма USAID «Нове правосуддя» сприяє підвищенню якості підготовки українських правників. Тому ми радо підтримали напрацювання посібника, що об’єднує право й технології і є прикладною методичною розробкою для подальшого впровадження Інноваційного навчального плану підготовки правника. Цей план наша Програма представила раніше з метою сприяння модернізації змісту та методики викладання правничих дисциплін», — зауважив Артем Шаіпов, юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя».

Свою підтримку також висловив Іван Шемелинець, в.о. директора Директорату з доступу до правосуддя, прав людини та правової обізнаності Міністерства юстиції України. Він зауважив, що сьогодні украй важливо розвивати правничу освіту в Україні та запевнив, що Міністерство юстиції докладе максимум зусиль для того, щоб навчання юристів було більш практичним. Чудовим інструментом у цьому контексті є судові онлайн-трансляції, які допомагають майбутнім правникам підготуватися до професії.

Також у збірнику міститься опис найпопулярніших інтерактивних методів навчання. Майже всі методи використані в пропонованих розробках. Це дасть змогу краще зрозуміти методологію занять. До того ж можливо замінити той чи той метод за потреби іншим, який описаний у цьому виданні.

«Якщо проводити аналогію, то цей збірник - наче кулінарна книга. Спочатку ви знайдете опис вишуканих спецій - інтерактивних методів навчання, які можна використовувати. Потім - колекція авторських рецептів від кращих майстрів (-инь). Це - розроблені та апробовані викладачами (-ками) розробки занять. За вами ж вибір - брати готовий рецепт чи ж змінювати його за допомогою інших методик», - сказав Назарій Боярський, упорядник збірника.

На презентацію завітали представники та представниці суддів, Міністерства юстиції України, Національної академії правових наук, освітяни та журналісти. Автори та авторки  поділилися своїм досвідом використання судових онлайн-трансляцій у студентській аудиторії.

Електронне видання збірника «Навчаємо через практику: досвід використання судових трансляцій у викладанні права» поширюється безкоштовно. Зокрема, воно вже доступне на нашому сайті: http://bit.ly/32qv3KG

Марафон «Судові трансляції: теорія через практику» та видання збірника організованого ГО «Вектор прав людини» в співпраці з Міністерством освіти й науки України та Національною академією правових наук України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США.  До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Додаткову інформацію про діяльність USAID можна отримати у Відділі зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53, на вебсайті: http://www.usaid.gov/ukraine або на сторінці у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми - надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати за телефоном +38 (044) 581-3303, на вебсайті www.newjustice.org.ua або на сторінці у Фейсбук: https://www.facebook.com/usaid.newjustice/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.