bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому в ОТГ Харківщини не працюють електронні петиції?
18.07.2019

9 липня 2019 року в межах програми #DOBRE експерти «Регіонального хабу громадянської активності ГО «Нова Енергія» навідалися до мешканців Малинівської ОТГ з тренінгом «Як жителі громади можуть долучитися до прийняття рішень».

Суть демократії участі полягає у залученні звичайних жителів територіальних громад до прийняття суспільно важливих питань. Правильне і системне використання інструментів демократії є одним із найбільш важливих чинників успішного розвитку як на рівні громади, так і на рівні держави.

 Електронні петиції набирають все більшої популярності в Україні. В Статутах та Положеннях об’єднаних територіальних громад закладено основи їх використання та процедур реалізації. Якщо на рівні держави ми постійно чуємо про рекордні терміни збору петиціями необхідної кількості голосів, то в ОТГ Харківської області ситуація є зовсім іншою.

9 липня 2019 року в межах програми #DOBRE експерти «Регіонального хабу громадянської активності ГО «Нова Енергія» навідалися до мешканців Малинівської ОТГ з тренінгом «Як жителі громади можуть долучитися до прийняття рішень», щоб на практиці зрозуміти, чому малим громадам так важко подолати «прохідний поріг» електронної петиції та яким чином ще можуть бути почуті мешканці громади.

В рамках заходу експерти розповідали аудиторії про найбільш часто використовувані інструменти громадської участі, які дозволяють українцям впливати на прийняття рішень. Крім того, тренери також презентували присутнім приклади кращих практик їх впровадження в інших ОТГ України.

Одразу після закінчення теоретичної частини тренінгу, розпочалась робота учасників у групах, під час якої активісти визначали найбільш доцільні до впровадження інструменти для розвитку власної громади, серед яких:

  • звернення громадян;
  • громадські слухання;
  • місцеві ініціативі.

Наприкінці тренінгу учасники вирішили одразу спробувати використати отримані знання на практиці: подати звернення громадян у формі «Пропозиції» щодо приведення Статуту громади у відповідність до нещодавно прийнятого «Положення про електронні петиції».

Протягом останнього року в Малинівській ОТГ було подано лише одну е-петицію, але й вона не набрала необхідної кількості голосів. Основна проблема полягала в тому, що для її розгляду, згідно Статуту громади, петиція повинна була набрати 200 голосів. Відповідно до новоприйнятого Положення поріг знижено до 100, хоча досвід єдиної петиції, поданої в громаді показує, що за перший місяць після розміщення петицію переглянуло майже одна тисяча осіб, а віддали свій голос лише 30. Це пояснюється складністю процесу реєстрації в системі електронних петицій для міських жителів.

Таким чином, експерти хабу в межах тренінгу надали аудиторії не лише теоретичні знання, а й продемонстрували, як використовувати один інструмент для просування іншого.

 Захід організовано ГС «Харківський університетський консорціум» в рамках проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) в Харківській області, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.