bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рада Європи завершила чотирирічний проект по реформуванню кримінальної юстиції в Україні
19.06.2019

13 червня 2019 року в Києві відбулася підсумкова конференція з нагоди завершення проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що з 2015 року впроваджувався Радою Європи та фінансувався Урядом Данії (далі – Проект). 

Захід об’єднав понад 100 бенефіціарів та партнерів Проекту, серед яких були: Заступниця Міністра юстиції України Іванна Смачило, Заступниця Генерального прокурора України Анжела Стрижевська, Заступник Голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктор Шемчук, Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, народна депутатка України Олена СотникДиректор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Іван Ліщина, Проректор Національної академії прокуратури України (НАПУ) Юрій Севрук та інші.

Конференція дозволила у широкому колі експертів обговорити спільні здобутки Проекту та національних органів влади, а також оцінити прогрес поточного процесу реформування відповідно до загальних і конкретних цілей Проекту. Зокрема, особливу увагу було приділено реформі прокуратури, розвитку системи безоплатної правової допомоги (БПД) та участі громадянського суспільства у відповідних процесах реформи.

Голова Директорату з питань прав людини Ради Європи Крістоф Пуарель, зазначив, що Проект був частиною постійної діяльності Ради Європи, спрямованої на підтримку виконання Україною своїх зобов’язань як країни-учасниці Організації.

  • Проект став гарним прикладом плідної співпраці між українською владою та громадянським суспільством і нашого багаторічного партнерства з Урядом Данії, який фінансував цей Проект. Він був зосереджений на трьох ключових завданнях: надання всебічної підтримки для імплементації реформи прокуратури відповідно до європейських стандартів, підвищення спроможності системи БПД щодо надання доступної та якісної правової допомоги, а також посилення залученості громадськості до процесу реалізації реформ, – сказав спікер.

За словами Посла Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії Рубена Мадсена, готовність Данії фінансово сприяти процесу інституційних реформ в Україні – дуже логічна та випливає з потреби дивитися на це в ширшому контексті:

  • Ми долучилися до Проекту ще у 2015 році, і разом з Радою Європи взяли на себе всю відповідальність за реалізацію широкого спектру заходів в межах Проекту, активно співпрацюючи з українськими бенефіціарами. Тим самим ми прагнули досягти амбітних цілей щодо процесу реформи в Україні. Акцентую, що сусідні з Європейським Союзом країни завжди розглядалися Данією як важливі стратегічні партнери, і Україна серед них – чи не найважливіша. Саме тому ми і надалі дуже потужно націлені на підтримку в Україні миру та стабільності, покращення громадської безпеки та доступу до правосуддя.

Покращення доступу до правосуддя наразі також є одним із ключових напрямків діяльності Міністерства юстиції України. Іванна Смачило підкреслила, що впродовж останніх п’яти років фундаментальні зміни для підвищення доступності та якості БПД відбувалися щороку.

  • Важко собі уявляю, чи могли б ми все це зробити без допомоги міжнародних партнерів, – запевнила спікерка.

Анжела Стрижевська у своєму зверненні також відзначила сталу підтримку реформи з боку Ради Європи та міжнародних експертів:

  • Ми всі стали учасниками наймасштабнішого проекту з реформування системи правосуддя. Я не думаю, що в нас є повна перемога в процесі цієї реформи. Але певного прогресу ми точно досягли і надалі продовжимо рухатися на шляху формування у суспільства довіри до органів прокуратури.

Підбиваючи підсумки першої частини конференції, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, висловив слова подяки всім присутнім та всім тим агентам змін, за участі яких в Україні можливий стійкий рух в напрямку імплементації реформ.

  • Я вдячний за ваш професіоналізм, який ви демонструєте у своїй щоденній роботі, розуміння проблем та пошук шляхів їхнього подолання. Проект добігає кінця, але Організація готова, згідно з пріоритетами Плану дій Ради Європи для України на 2018– 2021 роки, надавати подальшу підтримку Україні в цій сфері, – запевнив він.

Серед ключових питань, обговорених під час двох пленарних сесій конференції: реформа прокуратури після прийняття нового закону, створення органів прокурорського самоврядування та органів підтримки, очікувані законодавчі зміни у сфері діяльності органів прокуратури, постійне підвищення професійної спроможності прокурорів та адвокатів, а також інституційний розвиток БПД та роль громадянського суспільства у цих змінах.

Особливу увагу також приділили питанням незалежного зовнішнього організаційного аналізу Генеральної прокуратури України (ГПУ).

  • Основною ціллю проекту з оцінювання ГПУ, який стартував в грудні 2018 року, була не перевірка, а можливість обговорення та напрацювання спільного бачення поточного стану органів прокуратури, врахування думки різних експертів і досвіду різних країн, щоб на основі цього зробити трансформаційний план, який призведе до підвищення ефективності та прозорості роботи інституції, – зазначив директор PwC Україна, керівник напрямку Форензік Геннадій Чуприков.

Обговорення модерував журналіст, медіаексперт та Голова Комісії з журналістської етики України Андрій Куликов. В кінці кожної з сесій слово надавалося також представникам/представницям та міжнародним експертам/експерткам Ради Європи. Серед них, зокрема: баристер Монктон Чемберз (Лондон) Джеремі МакБрайд, екс-голова Нідерландської ради правової допомоги Петер Ван Ден Біггелар, екс-заступник міністра юстиції Грузії Ерік Сванідзе, експертка з управління змінами (Франція) Каміль Массе, Представниці Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Кетеван Цхомелідзе та Жаніна Мунтану. Вони коментували ключові досягнення та виклики реформи кримінальної юстиції у світлі їхньої відповідності стандартам Ради Європи.

Джеремі МакБрайд, автор книги «Європейська конвенція з прав людини та кримінальний процес», що була перекладена українською та видана за підтримки Проекту, схвально оцінив прогрес процесу реформи правосуддя в Україні:

  • Коли почався Проект, я мав певні застереження, добре розумів виклики, але бачив ентузіазм і бажання діяти. А вже сьогодні я можу констатувати прогрес і значні зміни на краще.

Конференція завершилася декларуванням сторін про наміри щодо продовження підтримки та співробітництва на шляху до подальших прогресивних перетворень.

Програма конференції, фінальне відео та коротка брошура щодо результатів Проекту

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.