bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський центр правосуддя продовжує підвищувати довіру молоді до судової системи
03.06.2019

Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари провів екскурсію до Татарбунарського районного суду для школярів Татарбунарського НВК.

Продовжуючи цикл комунікаційних заходів, направлених на підвищення поінформованості та довіри молоді до системи правосуддя в Україні, Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари 28 травня 2019 року провів екскурсію до Татарбунарського районного суду для школярів Татарбунарського НВК. Учні 9 та 10 класів познайомились з роботою суду та поспілкувались з головою суду Людмилою Семенюк та суддею Олександром Сметаняком.

Як повідомила прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», розпочинаючи екскурсію, керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко повідомив учням, що у них є можливість побувати у залі судових засідань, послухати інформацію про роботу суду та суддів і, саме головне - вони зможуть задати питання «представник Феміди». Керівниця апарату суду Надія Колеснік розповіла школярам про шлях, який пройшов суд з 1954 року по теперішній час.

Під час своєї розповіді, Надія Колесник розповіла дітям про ті архівні кримінальні справи перших післявоєнних часів, вироки по яким були від 15 до 25 років позбавлення волі.  

Вона зупинилася на одній із справ, за вироком по якій людина отримала 25 років лише за те, що принесла додому відсів зерна пшениці, для того аби спасти від голоду своїх діток. Розповідаючи про сьогодення суду, керівниця апарату суду надала інформацію про те, що в суді працювала суддя у відставці, Заслужений юрист України Галина Приймак, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Олена Білоконь. На сьогоднішній день, Татарбунарський районний суд є єдиним на півдні Одеської області, до складу якого входить троє суддів, які можуть розглядати справи у повному обсязі. 

На продовження зустрічі, перед учнями виступила голова Татарбунарського районного суду, суддя з великим суддівським стажем Людмила Семенюк, яка розповіла дітям про особливості суддівської професії. Суддя Олександр Сметаняк розповів присутнім учням про судову систему України, а також США, де він перебував у складі делегації. Особливо школярі зацікавились питаннями відновного правосуддя. Також під час перебування у судовій залі, діти змогли відчути себе у ролі суддів, адвокатів чи прокурорів. Кожен, хто побував у кріслі судді, відчув ту величезну відповідальність, яку несе суддя при винесенні рішень по кожній справі, розуміючи що за кожною справою знаходиться доля людини.  

Діяльність пілотного Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари здійснюється в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

                             

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.