bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Партнерство освітньої та виробничих сфер – початок покладено!
10.04.2019

Інвестиції в освіту, зокрема – у професійно-технічну, – ключ до досягнення благополуччя та економічної стабільності України. Саме про реальні кроки, чого вдалося досягти за трирічний період, говорили 9 квітня 2019 року у Львові учасники заключної конференції проекту «Партнерство у сфері професійно-технічної освіти в Україні».

Його мета – допомога у налагоджені контактів між професійно-технічними навчальними закладами та підприємствами Львівської та Волинської областей.

Для реалізації поекту було відібрано 4 навчальних закладів профтехоствіти та 5 підпримств з обох областей. Окрім розвитку навчальних закладів, цільово підтримка здійснювалась за 2 спеціальностями: “Електрогазозварник” та “Верстатник широкого профілю”.  

Діяльність проекту високо оцінили усі сторони. У результаті - його тривалість продовжено до кінця 2019 року. Також є передумови для нової фази проекту ще на три роки.

Ініціатором трирічної ініціативи виступив Освітній центр баварської економіки (bbw).

І німецькі, і українські партнери визначили для себе наступні пріоритети розвитку молодих фахівців: орієнтація на потребу, професійне навчання на підприємствах, якість навченого персоналу, моніторинг / контроль освітнього процесу та іспити / перевірка після закінчення навчання.

Результати проекту у числах:

  • 4 проектні класи щороку - навчання з елементами дуальної освіти
  • 3 (три) одно-/двотижневих курсів підвищення кваліфікації у Навчальному центрі AZZ Zwickau Академії підвищення кваліфікації FAW gGmbH Chemnitz
  • 35 технічних тренінгів, тривалістю від одного-двох днів до тижня (в тому числі 4 технічні тренінги для майстрів виробничого навчання усіх (непроектних) професійно-технічних навчальних закладів Львівської та Волинської областей, що готують професію «Електрогазозварник»)
  • 24 тижневих тренінги з питань дидактики, комунікації, якості навчальних процесів у профтехосвіті, системи управління якістю, конфліктного менеджменту, підприємництва, напрацювання PR-стратегій, бренду роботодавців і тощо
  • 2 екзаменаційні сесії на здачу іспиту зі зварювання на отримання сертифікату ISO німецького зразка (ISO 9606-1 111, ISO 9606-1 135)
  • 8 PR-кампаній для училищ з набору учнів; співучасть в організації днів відкритих дверей та щорічних форумів профтехосвіти в обох областях,
  • 1 соціологічне опитування учнів проектних ПТНЗ (478 учнів)
  • 4 комп’ютерні класи (у кожному навчальному закладі)
  • Найсучаснішою технікою та інструментарієм, а також витратними матеріалами, комплектами робочого одягу для учнів проектних класів, забезпечено 4 виробничих майстерні училищ.

Крім того, у результаті роботи проекту учні професійних навчальних закладів змогли пройти практику на підприємствах з сучасним обладнанням, є позитивна тенденція з працевлаштуванням.

Ще однією метою ініціативи став обмін досвідом: майстри виробничого навчання отримали інтенсивну підготовку і консультації на актуальні теми профтехнавчання, які зможуть використати у своїй повсякденній роботі. Впровадження інноваційних методик освіти підвищив професійний рівень українських фахівців в обраних ними спеціальностях.

Ця ініціатива, завдяки кращій кооперації підприємств та професійно-навчальних закладів, а також впровадженню нових змістових наповнень навчанння, сприяла вирішенню проблеми міграційних процесів, яка має місце у Львівській та Волинській областях.

Нагадаємо, реалізація проекту «Партнерство у сфері професійної освіти в Україні» розпочалася з підписання угод про співпрацю з першими партнерами у 2016 році. Ними стали Львівське міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та Вище професійне училище № 20 у Львові, а також Луцьке вище професійне училище і Ковельський центр професійно-технічної освіти на Волині. Серед підприємств Львівщини партнерами проекту стали СП ТОВ «Електротранс» та СП ТОВ «Сферос-Електрон», на Волині – ПрАТ «СКФ Україна», СП ТОВ «Модерн-Експо» та СП ТОВ «Волинь-Кальвіс».

Фолькер Фальх, керівник міжнародного департаменту групи bbw: «Я радий, що нам вдалося успішно реалізувати цей проект. Без перебільшення, він є актуальним та дуже потрібним. Ми прийшли сюди поділитись досвідом.

Аналіз економіки Німеччини показав, що ту кризу, яка виникла 11 років тому, країна пройшла досить стабільно через те, що ми маємо добре навчений професійний персонал. Можливо, у нас немає кращих інженерів, ніж в інших країнах, проте в нас є дуже добра робоча сила. І, що важливо, ми маємо одні з найнижчих статистичних показників за рівнем безробіття серед молодих людей у світі. Що також важливо при реалізації інвестицій у промисловості, – раніше підприємство шукало дешеву країну для інвестицій, а сьогодні – постає питання професійно навчених людей. Це пояснюється тим, що економічні процеси стають більш комплексними, більш складними. Тож, що підтверджується уже великим інтересом до проекту зі сторони бізнесу та навчальних закладів. Ми змогли бути корисними Україні».

Контакти

  • +38 050 431 8887

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.