bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Над чим працюють юристи Новоайдарського офісу Мережі правового розвитку
06.03.2019

На території Новоайдарського району Луганської області продовжує свою роботу офіс Мережі правового розвитку.

Роботу офісу забезпечують і координують представники громадської організації «Суспіьна служба правової допомоги». Тематика звернень громадян практично з самого початку роботи офісу і по сьогоднішній день залишається практично незмінною. Найпоширеніші теми для звернень - житлово-комунальні проблеми, земельні та трудові відносини, соціальне і пенсійне забезпечення, медичне обслуговування. Щомісяця Новоайдарський офіс забезпечує розгляд близько сімдесяти звернень. Досвід фахівців офісу прямо доводить: робота в такому напрямку ефективна і здатна реально вирішувати проблеми людей.

Так, за консультацією в Новоайдарський офіс Мережі правового розвитку звернувся Сергій Купченко з проханням про допомогу. У березні 2017 року чоловік звільнився зі Збройних Сил України та звернувся до селищної ради, за місцем реєстрації, із заявою про виділення йому земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, але отримав відмову, мотивовану «відсутністю земельних ділянок з таким складом угідь». Тоді Сергій звернувся в Госгеокадастр, але і там йому відмовили, аргументуючи відмову відсутністю вільних земельних ділянок. Фахівцями консультаційного офісу чоловікові було надано роз’яснення ситуації, завдяки чому Сергій Купченко вирішив звернутися із заявою про виділення земельної в сусіднє село де він і отримав дозвіл. Зараз учасник АТО вже розробив технічну документацію та реєструє право власності на земельну ділянку.

В іншому випадку, влаштуватися на роботу жінці, яка переїхала з тимчасово окупованої території, допоміг юрист Новоайдарського офісу Мережі правового розвитку Максим Боков. Роботодавець, дізнавшись, що переселенка хвора на гепатит, відмовився її працевлаштовувати, але після переговорів з юристом - змінив своє рішення. Так, за допомогою звернулася переселенка Марина Ланова з Хрящувате. Жінка почала працевлаштуватися прибиральницею на підприємство, однак, коли на співбесіді обмовилася, що хвора на гепатит, керівник відмовився брати її на роботу. У розпачі Марина звернулася за безоплатною правовою допомогою до юристів. За справу взявся юрист офісу Максим Боков і зустрівся з роботодавцем, пояснивши, що гепатит не передається через рукостискання або користування побутовими речами. Юрист також роз’яснив керівнику підприємства, що він буде мати переваги, якщо візьме на роботу переселенці. Аргументи, наведені юристом, переконали роботодавця, і він погодився працевлаштувати Марину.

Розібратися з, здавалося б, банальної, але з іншого боку, нерозв’язною проблемою - кращих в під’їзді сусідах - пенсіонерці Ларисі Петрівні допомогли знову-таки юристи офісу. 65-річна Лариса Петрівна з Новоайдару розповіла, що її сусіди постійно курять на сходовому майданчику, незважаючи на те, що жінка страждає алергією. Тактичні зауваження і прохання не палити в під’їзді на курців не діяли. Жінка вирішила захистити себе, звернувшись за безоплатною правовою допомогою. Юристи пояснили жінці, що її права захищає закон, а в разі його недотримання вона має право звернутися в поліцію. Дізнавшись про свої права, жінка зважилася серйозно поговорити з сусідами-курцями і пригрозила їм, що звернеться до органів МВС. Попередньо роз’яснила, в чому їх правопорушення, і яка адміністративна відповідальність загрожує їм за куріння в заборонених місцях. Аргументована розмова на сусідів подіяла: більше на сходах вони не курять. А Лариса, в свою чергу, дуже вдячна юристам і задоволена, що конфлікт вдалося врегулювати мирним шляхом.

Ще одна мешканка Новоайдару - Тетяна Скрипіна - потрапила в аварію. Винуватець відмовився виплачувати жінці грошову компенсацію за рішенням суду. Жінка звернулася до Державної виконавчої служби, де зіткнулася з бездіяльністю. Юрист Новоайдарського офісу Мережі правового розвитку допомогла жінці скласти скаргу на дії держвиконавця і нарешті отримати кошти.

Мешканка Луганщини Зінаїда Процько звернулася до юристів з проханням допомогти їй з оформленням пенсії. У пенсійному фонді їй намагалися «скасувати» 4 роки стажу на держслужбі. Юрист офісу вивчила надані клієнткою документи, проаналізувала норми чинного законодавства і зробила висновок, що правда - на боці Зінаїди. Юрист допомогла скласти заяву в Управління Пенсійного фонду і за результатами розгляду звернення та наданих підтверджуючих документів жінці нарахували пенсію за 28-річний стаж роботи.

Адреса Новоайдарського офісу Мережі правового розвитку-смт. Новоайдар, пров. Сінний, 12, час роботи - понеділок, середа, п’ятниця з 10 до 17.

Довідка: Мережа правового розвитку - це мережа організацій громадянського суспільства, які розвивають територіальні громади шляхом надання безоплатної правової допомоги. Мережа почала своє формування в 2009 році під назвою «Мережа Центрів правової інформації та консультацій». Тоді 8 організацій вирішили об’єднати свої зусилля для вироблення спільних підходів до надання правової допомоги в громадах, узагальнення типових звернень та стандартизації надання правової допомоги.

На сьогоднішній день союз об’єднує 25 організацій в 15 регіонах України. Ці організації, на базі яких створені офіси Мережі, надають населенню базову інформацію з правових питань, активно співпрацюють з місцевим самоврядуванням для вирішення індивідуальних проблем і для захисту громадських інтересів, впроваджують альтернативні способи вирішення конфліктів, розвивають громади і лідерство.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.