bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Доступ людей з інвалідністю до правосуддя: діалог громади та влади
28.02.2019

25 та 26 лютого експерти громадської організації «Дніпропетровський регіональний центр з прав людини в форматі «круглого столу»провели діалог на тему «Спільні кроки для покращення доступного середовища в твоєму місті» з працівниками Криворізького районного суду Дніпропетровської області та Дніпропетровського окружного адміністративного суду.

В ході зустрічі учасники обговорили можливості фізичної доступності будівель і приміщень суду для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення, а також питання комунікативно-психологічних  особливостей взаємодії із людьми з інвалідністю.

Заходи запроваджено громадською організацією «Дніпропетровський регіональний центр з прав людини» в рамках проекту «Громадянська кампанія з підвищення громадської активності та захисту прав людей з інвалідністю в Дніпропетровській області».

Під час зустрічі громадські експерти поділилися результатами дослідження «Правові та соціальні проблеми людей з інвалідністю в містах Дніпропетровської області», за яким громадськістю розроблено рекомендації для судів. Серед іншого, важливими пропозиціями є внесення змiн до нормативно-правових актiв, забезпечивши вiдповiднiсть нацiонального законодавства нормам Конвенцiї про права осiб з iнвалiднiстю, включивши питання iнвалiдностi ветеранiв АТО до регiональних програм соцiально-економiчного розвитку в Дніпропетровській області, налагодження збору даних для вивчення потреб людей з iнвалiднiстю i застосування «ведення випадку» для забезпечення iндивiдуального пiдходу при вирiшеннi їх проблем, удосконалення порядку доступу до квалiфiкованої безоплатної психологiчної та юридичної допомоги, приведення програми соцiального захисту та реабiлiтацiї у вiдповiднiсть iз положеннями та практикою Конвенцiї про права осiб з iнвалiднiстю. 

Також експерт проекту Наталія Богомолова поспілкувалась з учасниками на тему психологічних особливостей та етики спілкування з різними категоріями людей з інвалідністю і надала рекомендації щодо впровадження навчальної програми з підвищення навичок комунікації працівників суду у роботі з людьми з інвалідністю. 

Працівники судового апарату поділилися своїм досвідом роботи з людьми з інвалідністю. 

Наприклад, будівля Криворізького районного суду обладнана пандусами для переміщення людей в інвалідних візках, але ж біля будівлі суду немає місця паркування автівок, тому і людям з інвалідністю буде важко приїхати на своєму транспорті. Робітники суду намагаються створити комфортний простір, хоча це досить важко через те, що будівля суду споруджувалася ще наприкінці 80-х. Наприклад технічно неможливо провести переобладнання у внутрішній частині будівлі для встановлення ліфту та пандусів, але засідання за участю людей з інвалідністю проводяться в залах, розташованих на першому поверсі.

Стосовно будівлі Дніпропетровського окружного адміністративного суду, вона має сучасний ремонт, обладнана пандусом на вході, але теж була споруджена на початку 90-х років і не має ліфта. Робітники суду також намагаються працювати відповідно до нових умов, проводять засідання на першому поверсі при необхідності, на скляних дверях є сигнальні відмітки.

«Перш ніж розпочати круглий стіл, - ділиться враженнями Наталя Богомолова, - ми з представниками суду складали так звану «анкету відповідності» вимогам фізичної доступності будівель і приміщень суду для людей з інвалідністю. Під час дискусії ми разом розбирали існуючи проблеми та намагались знайти їх конструктивне вирішення. Ми ділилися своїм досвідом та на прикладі інших судів розповідали, яким чином ті чи інші питання знаходили своє рішення. Щодо особливостей поводження та спілкування, то не всі працівники в своїй роботі звертають увагу на різні делікатні моменти, пов’язані із людьми з інвалідністю, тому дуже корисними, на мій погляд, були рекомендації відносно правил спілкування та поводження, визначених практично-методичним посібником «Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду із людьми з інвалідністю». Також ми залишали в судах буклети, базовані на матеріалах посібника, надавали список атестованих тренерів та згадані висновки дослідження і рекомендували працівникам суду пройти навчання для підвищення рівня роботи із людьми з інвалідністю. 

Проект «Громадянська кампанія з підвищення громадської активності та захисту прав людей з інвалідністю в Дніпропетровській області» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.