bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Колективна Скульптура « Шлях до Соборності України»
14.02.2019

«Живий ланцюг» від Києва до Львова став безперечним символом єдності земель України та першим у сучасній історії України відзначенням  Дня Соборності.

Скульптура «Шлях до Соборності України» - проект, який готується до втілення у Білій Церкві, буде присвячений Дню Соборності, який українці відзначають щороку 22 січня. Скульптура буде зведена під наглядом і за авторства відомого литовського скульптора Тадаса Гутаускаса (Tadas Gutauskas).

Масштабний арт-об’єкт «Шлях до соборності України» відображатиме єднання людей та імітуватиме моноліт із вирізаними силуетами фігур людей, які стоячи тримаються за руки – символізуючи живий ланцюг єдності.Скульптура буде зведена у кольорах державного прапору, у сучасному мозаїчному стилі з цеглин ручної роботи, кожна з яких матиме іменну символіку. Тому будь-який житель міста чи держави матиме можливість, за бажанням, замовити цеглинку зі своїм іменем й таким чином, стати частиною «Шляху до соборності України».

Встановивши меморіал, Біла Церква  стане одним із перших міст, яке створило нову сторінку у сучасно-культурному напрямку України. Монумент об’єднає у єдине ціле велику спільноту людей, саме тут, кожен бажаючий зможе увіковічнити себе та закласти свою цеглину у потужну стіну майбутнього нашої країни.

Тож 22 січня у рамках заходів до Дня Соборності у Білій Церкві відбулася презентація проекту скульптури «Шлях до Соборності України».

Звертаючись до присутніх, міський голова Геннадій Дикий привітав усіх зі 100-річчям Соборності України. Передусім висловив вдячність громадському діячу та приватному підприємцю Руслану Костюченку, який більше року тому взявся за ідею реалізації цієї скульптури. Також наголосив, що завдяки енергії білоцерківців та підтримці литовських друзів у Білій Церкві готується до втілення чудовий проект, аналогів якого в Україні немає. Відмітив, що на сьогодні вже розроблено проектну документацію, затверджено детальні плани, аби вже з весни цього року розпочати роботи з реалізації проекту.

У своєму виступі Геннадій Дикий зауважив, що український та литовський народи мають схожі сторінки історії. Зокрема у 1989 році близько два мільйони жителів  Литви, Латвії та Естонії взяли участь у масовій акції «Балтійський шлях», влаштувавши «живий ланцюг» між Таллінном, Ригою та Вільнюсом завдовжки майже 600 км. У країнах Прибалтики встановлено низку культурних пам’яток на честь цієї події.

«Важливо, що в Україні аналогічних пам’ятників такому, який планується встановити в Білій Церкві, ще немає, - відмітив міський голова Геннадій Дикий. – Він має велике соціальне значення, адже в його будівництві зможе взяти участь будь-хто. Переконаний, коли роботи будуть завершені, ми всі пишатимемося цією скульптурою, будемо демонструвати її гостям та туристам. Вдячний усім, хто взяв участь не тільки у розробці ідеї, але і в її доведенні до логічного завершення. Зі святом Вас! Слава Україні!»

Народний депутат України Хвича Мепарішвілі, звертаючись до присутніх, зазначив, що саме сьогодні ще раз коригується історія України, враховуючи достовірні та правдиві архівні факти. Об’єднується церква та народ, і велика заслуга в цьому тих, хто сьогодні захищає Україну. Наголосив, що нова пам’ятка культури – скульптура «Шлях до соборності України» сприятиме і в подальшому об’єднанню народу, а також запросив всіх до участі у проекті.

Кандидат історичних наук, провідний редактор відділу інформаційно-краєзнавчої роботи Комунального закладу Білоцерківської міської ради Білоцерківська міська централізована бібліотечна система ім. Петра Красножона Сергій Бурлака у своєму виступі зупинився на історичних витоках свята, відмітивши, що споконвіку українці прагнули до об’єднання, і між українцями та литовцями здавна були побудовані такі відносини, що сприяли розвитку обох держав. І глибоко символічним є те, що саме литовські громадяни долучилися до спорудження скульптури, присвяченої Дню Соборності.

Голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Костянтин Климчук наголосив, що у Білій Церкві шанують пам’ять події столітньої давнини, досліджують її, аби майбутні покоління не повторювали помилок минулого. Також відмітив, що взаємини українців та литовців скріплені кров’ю – у прямому значенні слова: 5 років тому,  під час Євромайдану в Києві внаслідок вибуху гранати член  Білоцерківської Молодої Просвіти Олексій Шатнюк отримав поранення ока. І першим, хто прийшов на допомогу, стали представники Латвії – звичайні громадяни та лікарі. Олексій Шатнюк під час заходу особисто висловив вдячність за підтримку, яка була надана йому, а також всім майданівцям, які зазнали тілесних ушкоджень під час силового протистояння, відстоюючи право України на європейський шлях розвитку

Надзвичайний і Поважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, звертаючись до присутніх, відмітив, що сьогодні відзначається важлива дата – створення Ланцюга Єдності, і він має бути не менш відомим у світі, ніж масова акція «Балтійський шлях», яку свого часу провели представники країн Прибалтики. Також наголосив, що пам’ятка, яку створять в Україні, є саме українським, і попри участь у проекті представників Литви, втілити в життя його можуть тільки українці.

Почесний консул Литовської Республіки в Україні Юрій Литвиненко висловив вдячність представникам Литви за ту допомогу, який проект отримує з боку посольства, а міській владі Білої Церкви – за втілення цього та низки інших проектів, які втілюються в місті та сприяють як зміцненню міжнародних зв’язків, так і об’єднанню громадян всередині країни.

Під час заходу виступив і литовський скульптор, автор скульптури «Шлях до Соборності України»  Тадас Гутаускас.  Він наголосив, що скульптура має глибокий символічний зміст, є символом єднання народу України, єдності України з Литвою, символом боротьби за єдність, який свого часу пройшов і народ країн Прибалтики. Також вручив символічний подарунок організатору та ініціатору проекту, приватному підприємцю та громадському діячеві Русланові Костюченку.

Литовський архітектор Саулюс Памернецкіс висловив вдячність усім, хто долучився до втілення проекту та облаштування прилеглої території до нього.

Під час заходу міський голова Геннадій Дикий вручив подяки Білоцерківської міської ради та її виконавчого комітету всім, хто брав найактивнішу участь у розробці та реалізації проекту.

Ряду білоцерківців, які зробили значний внесок у розвиток різноманітних сфер життєдіяльності Білої Церкви, ініціатор проекту Руслан Костюченко вручив сертифікати на отримання цеглин для створення скульптури, а також символічні мініатюрні макети майбутньої пам’ятки.
Усі, хто має бажання долучитися до втілення проекту, зможе це зробити, придбавши цеглини за допомогою сайту, який нині перебуває у розробці. За кожну продану цеглину громадянам вручатиметься відповідний сертифікат.
Під час заходу присутні також переглянули фільм про історію соборності України.
У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Андрій Король, Юрій Петрик, заступники міського голови Катерина Литвиненко, Анатолій Кравець, керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Сергій Постівий, приватні підприємці, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, громадськості, освітяни, архітектори, історики, науковці, журналісти місцевих ЗМІ та ін.
Обговорення технічних питань у тісному колі
Цього ж дня міський голова Геннадій Дикий провів зустріч із Надзвичайним і Поважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом, Почесним консулом Литовської Республіки у Білій Церкві Юрієм Литвиненко, литовським скульптором, автором скульптури «Шлях до Соборності України»  Тадасом Гутаускасом.
 На зустрічі також були присутні керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Постівий, ініціатор створення скульптури «Шлях до Соборності України» у Білій Церкві – приватний підприємець та громадський діяч Руслан Костюченко, архітектор Юрій Бабич.
У ході зустрічі присутні обговорили актуальність створення в Білій Церкві скульптури «Шлях до соборності України», адже «Живий ланцюг» від Києва до Львова, який створили українці 21 січня 1990 р. узявшись за руки – є безперечним символом єдності східних і західних земель України. А спорудження такого пам’ятника в Білій Церкві має історичне підґрунтя.
Геннадій Дикий наголосив, що схожий меморіал є у Литві, й він для громадян тієї країни є символічним та несе важливий зміст, адже також відображає події литовського ланцюга єдності - «Балтійського шляху».  Білоцерківці також хочуть мати таку унікальну для України скульптуру. Крім того, меморіал нестиме історичне, культурне та соціальне значення, адже охочі громадяни зможуть долучитися до його створення, придбавши іменні облицювальні цеглини. Скульптура також виконуватиме роль вхідної групи до майбутнього парку відпочинку. Міський голова подякував гостям за сприяння у втілення ідеї.
Надзвичайний і Поважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс привітав присутніх із  Українським державним святом – 100-річчям  Дня Соборності України та відзначив, що про подію «Балтійський шлях» добре знають у світі, а про український «Ланцюг єднання» - мало. Тому є необхідність рекламувати цю подію і як варіант- за рахунок створення такої скульптури. 
«Наша модель цього меморіалу дуже добре виглядає у Вільнюсі, тому ми раді що ви зацікавилися цією ідеєю і готові допомогти її втілити в життя. Автором скульптури «Шлях до Соборності України»  також стане Тадас Гутаускас», - зазначив Марюс Януконіс.
Присутні зупинилися на питаннях отримання дозвільних документів на спорудження об’єкту, завершення роботи над проектним рішенням, розробки детального плану території, який розробив Юрій Бабич, можливих термінів початку роботи, технічних моментах при виконанні будівельних робіт та ін. Також обговорили питання відновлення дружніх  побратимських стосунків між Вільнюсом та Білою Церквою.

Контакти

  • wuu.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.