bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чугуївська правозахисна група виграла суд у обласної ради
04.02.2019

18 вересня 2018 року  Львівська обласна рада прийняла рішення № 745 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області».

Вказаним рішенням облрада установила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України та рекомендувала органам місцевого самоврядування області ухвалити аналогічні рішення щодо встановлення на відповідній території мораторію на публічне використання російськомовного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації території України.

Не погоджуючись із таким рішенням органу місцевого самоврядування, правозахисники Чугуївського офісу Мережі правового розвитку, за підтримці Української Гельсінської спілки з прав людини, подали адміністративний позов до Львівського окружного адміністративного суду про визнання протиправним та скасування рішення.

Подаючи такий позов правозахисники посилались на порушення Львівською обласної радою норм Конституції України, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Закону України «Про основи національної безпеки України», Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Під час розгляду справи представники відповідача Львівської обласної ради на судові засідання не з’явись.

Лихачов Р.Б., адвокат Чугуївської правозахисної групи, коментує : «Україна та її державна мова є найціннішим багатством для мене. Я підтримую Україну як незалежну державну та визнаю державну мову – українську, але вказане не дає права для обмеження інших нацменшин використання інших мов на території нашої Держави. Крім того, обмеження використання інших мов, окрім державної, не сприяє культурному розвитку населення та породжує дискримінацію у мовних ресурсах та порушення рівноправності громадян, відповідальність за яке передбачено нормами Кримінального кодексу України (ст. 161 ККУ)».               

До цього ж висновку дійшов і Львівський окружний суд по справі №1340/4630/18   коли 16.01.2019 року повністю задовольнив позовні вимоги адвоката Чугуївської правозахисної групи Лихачова Романа Борисовича - http://reyestr.court.gov.ua/Review/79493609

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.