bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перетворити відходи на доходи
04.02.2019

Про екологію можна багато говорити, а можна щодня дбати про неї. Другий шлях обрала ініціативна група об’єднаної громади Асканія-Нова, що на Херсонщині. 

Вона реалізувала проект «Let’s Do It, Askania-Nova! Екологічно! Безпечно!», намагаючись згуртувати місцевих жителів навколо актуальної теми – роздільного збору сміття.

У будь-якій цивілізованій країні сортовані побутові відходи є важливою сировиною для вторинної переробки або використання в енергетиці. Такий раціональний підхід потребує повсюдного запровадження і в Україні: як у мегаполісах, так і в невеликих сільських громадах.

Сама ідея отримувати кошти від сміття є революційною для менталітету простого українця. Міцно запала вона і в голови активістів з Асканії-Нової. Впроваджуючи власний проект, члени тутешньої ініціативної групи спробували поєднати одразу дві основні мети: формування у населення культури сортування сміття та отримання від цього доходів для благоустрою громади.

Звісно, така ініціатива не мала б успіху, якби її натхненники не отримали підтримки з боку місцевих жителів. Тож не дивно, що громадські активісти спільно із селищною і молодіжною радами проводили для мешканців громади численні просвітницькі акції, розповідаючи про важливість та елементарні правила роздільного збору відходів.

Так, представники місцевої влади та програми DOBRE разом із учнями гімназії взяли участь у відеофлешмобі «Ми за чисте довкілля!», щоб власним прикладом мотивувати людей дбайливо ставитися до навколишнього середовища та сортувати сміття.

Особливий інтерес викликала ініціатива, під час якої асканійці обмінювали власні поліетиленові пакети на екосумки.

А ще вперше у громаді було проведено конкурс серед ОСББ, який мав на меті залучити населення до роздільного збору сміття. Жителі будинків, які зібрали найбільше сортованих відходів (макулатури, скла та пластику) були нагороджені грамотами і грошовими призами.

Валентина Семенченко, голова ОСББ-переможця, наголошує: «Проблема сортування та утилізації відходів дуже актуальна для наших мешканців. Завдяки участі в конкурсі вони організувалися, усвідомили власну відповідальність за збереження навколишнього середовища та благоустрій своєї території. Люди також побачили, що, сортуючи відходи, можна заробляти кошти на потреби спільної домівки».

Свою готовність утилізувати сміття по-новому асканійці підтвердили конкретними діями. Уже за добу після встановлення перші металеві контейнери для роздільного збору відходів були заповнені наполовину. За кілька наступних тижнів було зібрано 235 кг пластику, 192 кг скла і 205 кг паперу. Приблизні підрахунки показують, що у такий спосіб щомісяця громада матиме дохід у 3-4 тис. грн., при цьому обсяг відходів на місцевому сміттєзвалищі зменшуватиметься на 40-50 кубометрів.

«Завдяки нашому проекту для громади Асканія-Нова екологія стала не порожнім словом, а зміною свідомості та надбанням корисних навичок. Тепер кожен мешканець знає, як перетворити відходи у доходи», - підкреслює керівниця ініціативної групи Ірина Травіна.

Ініціативна група ОТГ Асканія-Нова реалізувала проект «Let’s Do It, Askania-Nova! Екологічно! Безпечно!» у рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні», який виконує ГО «Громадський центр «Нова генерація», регіональний партнер програми USAID DOBRE у Херсонській області.

Контакти

  • Костянтин Філенко
  • грантменеджер ГО “ГЦ “Нова генерація”
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.