bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Право селянського господарства на постійне користування землею відстояне
14.12.2018

У вересні 2018 року до офісу громадського центру правосуддя сформованого на базі офісу Мережі правового розвитку Чугуївської правозахисної групи, яка є членом Реформаторської коаліції Чугуївщини, звернулось селянське господарство, яке розташоване у с. Павлівка Богодухівського району Харківської області.

Про центр селянському господарству стало відомо із мережі Інтернет. Під час консультації, яку проводив адвокат Чугуївської правозахисної групи Світлана Кужелєва, голова селянського господарства розповів, що Селянське господарство користується земельною ділянкою площею 32.73 га для ведення свої діяльності ще з 1994 року, однак наразі Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та Павлівської сільської ради Богодухівського району Харківської області подано до суду до Селянського (фермерського) господарства про визнання відсутнім права постійного користування земельною ділянкою та повернення її у власність держави.

Вивчивши документи, які були надані головою селянського господарства, адвокатом Світланою Кужелєвою було відзив на позов до суду та представлено захист селянського господарства у суді.

Адвокат коментує:

«Поточний Земельний кодекс України, прийнятий в 2002 році, на відміну від ЗКУ, який діяв на час заснування відповідача, передбачає виникнення і існування права постійного (безстрокового) користування земельною ділянкою виключно у суб’єктів, зазначених у ч.2 ст. 92 ЗКУ, до яких ані відповідач, ані колишній голова господарства не входять.

Однак право постійного користування земельною ділянкою, яке виникло до 2002 року у суб’єктів, не зазначених у ст. 92 ЗКУ, не припинилося внаслідок вступу в дію зазначених норм ЗКУ, а продовжує існувати без обмеження у часі.

Таким чином, право постійного користування земельною ділянкою у селянського господарства існує до цього часу».

04 грудня 2018 року Господарський суд Харківської області виніс рішення, яким відмовив у задоволені позовних вимог Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області.

*Посилання на єдиний державний реєстр:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/77294487

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.